خانه / اخبار مهم روز / ۴ کشورعربی: گفتگو با قطر باید بدون هیچ پیش‌شرطی باشد

۴ کشورعربی: گفتگو با قطر باید بدون هیچ پیش‌شرطی باشد

۴ کشور عربی ضد تروریسم روز پنجشنبه هشت سپتامبر در بیانیه‌ای اعلام کردند، گفتگو با قطر در باره اجرای مواردی که از این کشور خواسته شده باید بدون هیچ پیش‌شرطی باشد.

پادشاهی سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر در این بیانیه از میانجیگری امیر کویت و تلاش‌های او برای هدایت قطر به راه راست و اعلام آمادگی قطر برای پذیرش ۱۳ خواسته تشکر کردند.

۴ کشور از اینکه امیر کویت در باره موفقیت میانجیگری در جلوگیری از مداخله نظامی سخن گفته ابراز تاسف کردند و تاکید نمودند که گزینه نظامی راه حل بحران قطر نبوده و نخواهد بود.

کشورهای ضد تروریسم افزودند که بحران قطر یک مناقشه خلیجی نیست و بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی در مقابل قطر اعلام موضع کرده‌اند.

در این بیانیه آمده است «بعضی از کشورها نیز بخاطر نفوذ قطر در امور آنها و ترس از عواقب آن و به ویژه حمایت‌های گذشته قطر از کودتاها و تامین مالی تروریسم و سخنرانی‌های کینه‌توزانه، نتوانسته‌اند ابراز موضع کنند».

بیانیه‌ای که وزیر خارجه قطر بعد از بیانیه امیر کویت منتشر کرد نشان می‌دهد که قطر حاضر به گفتگو برای انجام خواسته‌های ۴ کشور نیست و با گذاشتن پیش‌شرط‌هایی عدم صداقت خود را برای مذاکره، مبارزه با تروریسم و دست کشیدن از تامین مالی آن و مداخله در امور داخلی کشورهای دیگر، آشکار کرده است.

۴ کشور در این بیانیه از موضع پرزیدنت دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، در تاکید قاطع او از متوقف شدن حمایت و تامین مالی تروریسم به عنوان تنها راه حل بحران قطر سپاسگزاری کردند.

دونالد ترامپ روز پنجشنبه، ۱۶ شهریور میزبان شیخ صباح الاحمد الصباح امیر کویت بود، و در این دیدار که به بحران روابط عربستان و متحدانش با قطر نیز پرداخته شد، رئیس‌جمهور آمریکا برای میانجی‌گری ابراز آمادگی کرد.

آقای ترامپ در این زمینه گفت که «من مایلم میانجی‌گری کنم… دوست دارم این کار را بکنم، و فکر می‌کنم خیلی زود بتوان به یک توافق دست یافت. به نظرم این موضوع می‌تواند به احتمال زیاد آسان حل و فصل شود.»

روز جمعه اما  عربستان و متحدانش با صدور بیانیه‌ای تصریح کردند که «گفت‌وگو درباره خواسته‌های مطرح شده، نباید به هیچ شرطی منوط باشد.»

عربستان سعودی، امارات عربی متحده، بحرین و مصر که در خرداد امسال با قطر قطع رابطه کردند، شروط سیزده‌گانه را برای تجدید روابط با قطر اعلام کردند که از جمله آنها قطع رابطه با ایران، تعطیلی شبکه الجزیره، تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه در قطر و نیز قطع حمایت از گروه‌های تروریستی است.

قطر اما این شروط را رد کرده و درخواست پذیرش آن را ناقض حاکمیت ملی خود می‌داند.

قطر همچنین در هفته‌ای که گذشت سفیر خود را پس از دو سال به ایران بازگرداند. سفیر قطر از زمان حمله به اماکن دیپلماتیک سعودی در ایران به همراه چند سفیر دیگر ایران را ترک کرده بود.

در بیانیه عربستان و متحدانش، همچنین از اظهارات امیر کویت که در مورد «موفقیت میانجی‌گری‌اش در جلوگیری از مداخله نظامی» در قطر، ابراز «تأسف» شده است.

چهار کشور عربی در این بیانیه تأکید کرده‌اند که «گزینه نظامی» تحت هیچ شرایطی «مدنظر نبوده و نخواهد بود».

در دیدار با دونالد ترامپ، امیر کویت از جمله ابراز خوش‌بینی کرده بود که قطر ممکن است شرایط تعیین شده از سوی چهار کشور عربی را بپذیرد. در عین حال در این دیدار دونالد ترامپ از نقش کویت برای میانجی‌گری در بحران قطر تمجید کرده بود.

در روزهای آغازین مناقشه قطر، دونالد ترامپ در توئیت‌های خود از موضع چهار کشور عربی در قبال قطر استقبال کرد و قطر را متهم کرد که مدت‌هاست از تروریسم حمایت مالی می‌کند.

چند روز پس از این موضع‌گیری، دونالد ترامپ و وزیر خارجه‌اش رکس تیلرسون موضع نرم‌تری نسبت به قطر اتخاذ کردند و قرارداد ۱۲ میلیارد دلاری فروش ۳۶ فروند جنگنده اف‌-۱۵ با این کشور نهایی شد.