بانک دولتی سرمایهگذاری فرانسه (BpiFrance) که با هدف کمک به شرکتهای فرانسوی و ایجاد پویایی اقتصادی تأسیس شده، به همه مؤسسات فرانسوی که مایل به ورود به بازار ایراناند کمک میکند. این بانک دولتی که از تحریمهای آمریکا نگرانی ندارد، اطمینان میدهد که از سال آینده حاضر است تا نیم میلیارد یورو به شرکتهای فرانسوی اعتبار دهد تا در ایران مشغول به کار شوند.
روز یکشنبه ٢۴ سپتامبر، نیکلا دوفور، مدیرکل بانک دولتی سرمایهگذاری فرانسه توضیح داد که “ما تا سقف ۵٠٠ میلیون یورو در سال به شرکتهای فرانسوی اعتبار خریدار خواهیم داد”.
او گفت که اگر مشکل پیشبینینشدهای ایجاد نشود “از آغاز سال ٢٠١٨ در کنار شرکتهای فرانسوی خواهیم بود”.
بدون ترس از آمریکا
آقای نیکلا دوفور بخصوص بر این نکتۀ مهم تأکید کرد که “ما تنها بانک فرانسوی هستیم که میتوانیم چنین کاری بکنیم، بدون این که مشمول مجازاتها و تحریمهای آمریکا بشویم”.
اکثر بانکهای بزرگ بینالمللی از معامله و مبادله با ایران واهمه دارند، چرا که بلافاصله تحت تحریم واشنگتن قرار خواهند گرفت و در نتیجه بازار عظیم آمریکا را از دست میدهند. بدیهی است که همۀ بانکها راه داشتن به بازار آمریکا را به ایران ترجیح میدهند.
اما بانک دولتی سرمایهگذاری فرانسه یک مؤسسۀ بینالمللی نیست و فعالیتهایش به فرانسه محدود است و به همین دلیل از تحریمهای آمریکا ترسی ندارد. به عقیدۀ کارشناسان اقتصادی، بانک دولتی سرمایهگذاری فرانسه حتی به معنای واقعی “بانک” نیست. این نهاد دولتی، بیشتر مثل یک “صندوق مالی” است که هدف اصلیاش کمک به شرکتها در جهت ایجاد اشتغال، بهرهوری بیشتر و در نهایت رونق اقتصادی است.
سرمایهگذاری برای ایران حیاتی است
حسن روحانی تأکید کرده است که یکی از اهداف اصلی دولتش جلب سرمایهگذاری است. اخیراً ایران با بانک اتریشی اوبربانک (Oberbank) یک قرارداد تأمین مالی معادل یک میلیارد یورو امضا کرده است. بدین ترتیب، منابع بانکی اتریشی به تأمین مالی برخی پروژههای عمرانی و تولیدی در ایران تخصیص خواهد یافت.
همچنین یک بانک کره جنوبی به اسم اکسیم (Exim Bank) یک خط اعتباری معادل هشت میلیارد یورو و یک بانک چینی (CITIC Bank) یک خط اعتباری ١٠ میلیارد دلاری برای ایران گشودهاند.
بانک توسعۀ صادرات ایران “اعتبار خریدار” را چنین شرح میدهد: اعطای تسهیلات به خریداران یا کارفرمایان خارجی جهت خرید کالا و خدمات ایرانی در چارچوب قرارداد تامین مالی را اعتبار خریدار مینامند. برخلاف اعتبار فروشنده، هزینههای تسهیلات در قرارداد تامین مالی لحاظ می گردد و فروشنده / پیمانکار ایرانی قیمت قرارداد تجاری خود را بر اساس فروش نقدی تعیین مینماید. هدف از اعطای اعتبار خریدار افزایش توان رقابت صادرکنندگان در بازار کشورهای هدف، ایجاد امنیت مالی و همچنین کاهش ریسکهای سیاسی و اقتصادی صادرکنندگان میباشد.