روزنامه آمریکایی والستریت ژورنال روز چهارشنبه ۱۱ اکتبر در مقالهای به قلم رائول مارک گرشت و ری تکیه به رژیم ایران را شبیه شوروی سابق دانست که روزهای آخر عمر خود را میگذراند و به پرزیدنت دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا توصیه کرد تا از سیاست رونالد ریگان، رییس جمهوری پیشین آمریکا پیروی کند. آنچه در پی میآید چکیدهای از این مقاله میباشد.
تاریخ معاصر ایران پر از موارد شورش شهروندان برای گرفتن قدرت از دیکتاتورهاست و حکومت پهلوی هم که از سال ۱۹۲۵ تا ۱۹۷۹ بر این کشور حکومت کرد در یکی از همین شورشها سقوط کرد و انقلاب اسلامی به قدرت رسید.
اما وقتی آخوندهای حاکم بر ایران نشان دادند که از مردمسالاری بدشان میآید، شورشهای مردمی باردیگر در این کشور آغاز شد.
اگرچه هواداران غربی جمهوری اسلامی وانمود میکنند که این رژیم قوی و پایدار است، اما در واقع حکومت دینی ایران همچون شوروی سابق روزهای پایانی کار خود را در پیش رو دارد.
در ابتدای کار جمهوری اسلامی با شورش جناحهای انقلابی روبرو شد که از سیاست ریاضتمابانه این رژیم خوشحال نبودند، اما سران حکومت با خشونت این مخالفتها را سرکوب کردند.
جنگ عراق و ایران در دهه ۱۹۸۰ صحنه سیاسی داخلی را به نفع جنگ با دشمن خارجی آرام کرد. اما در دهه ۱۹۹۰ باردیگر جنگ قدرت از سر گرفته شد، به طوری که مخالفان خواستار پاسخگویی رهبر کشور در مقابل قانون شدند.
بعد در سال ۲۰۰۹میلادی نوبت به جنبش سبز رسید که با اعتراض به تقلب انتخاباتی برای به قدرت رسیدن محمود احمدینژاد آغاز شد. باردیگر حاکمیت جمهوری اسلامی موفق به سرکوب اعتراضهای مردمی شد، اما در این میان تمام آبرو و مشروعیت خود را از دست داد.
رژیم نقاب جمهوریخواهی را از چهره برداشت، تمامی عناصر نامطمئن را تصفیه کرد و سیاستمداران پرطرفدار را به زندان انداخت و با کنار گذاشتن اصلاحات سیاسی و حقوق بشر، جمهوری اسلامی نشان داد که اصلاحات در آن جایی ندارد.
به این ترتیب و به اعتراف سران حکومت، اسلام در ایران هرروز ضعیفتر میشود و مساجد حتی در اعیاد مذهبی هم از مردم خالی هستند.
در همین حال رژیم ایران مراسم انتخابات را همچنان برگزار میکند، و حتی افراد «داخل سازمانی» همچون حسن روحانی در راس حکومتی قرار میگیرند که در دریایی از فساد غرق شده است و در این میان شبح «جنبش سبز» مقامات را به وحشت میاندازد و هر از گاهی شعارهای سقوط رژیم به گوش میرسد.
حکومت دینی ایران از نظر ایدئولوژی فرسوده شده و اکنون، مانند شوروی سابق، به دنبال آن است تا با توسعهطلبی خارجی جان تازهای بگیرد و رهبر ایران قصد دارد تا پرچم ایران را از خلیج تا مدیترانه برافراشته کند. اما کشورگشایی کار پرخرجی است که بر خزانه جمهوری اسلامی فشار میآورد و فساد حاکم بر دستگاههای حکومتی و نظامی ایران بار این فشار را بیشتر میکند.
همان گونه که در مورد شوروی صادق بود، هیچکس نمیداند که نقطه پایان کار جمهوری اسلامی در چه زمان فرا خواهد رسید.
در آن زمان جیمی کارتر و بسیاری از دموکراتها به دنبال همزیستی با شوروی بودند. اما رونالد ریگان، از حزب جمهوریخواه آمریکا، سیاستی را دنبال کرد که حزب کمونیست شوروی درهم بشکند، مخالفان به قدرت برسند و پهنه سرزمینی این کشور کوچک شود.