
وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد یک تیم فنی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی وارد تهران شده است. همزمان، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، تاکید کرد که جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای، نیازمند برچیدن کامل زیرساختهای هستهای جمهوری اسلامی است.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی دوشنبه اعلام کرد یک تیم فنی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی وارد تهران شده است. این سفر همزمان با آماده شدن تهران و واشینگتن برای دور تازه مذاکرات در عمان صورت میگیرد.
تردید درباره زمان و مکان دور چهارم
بقائی که در نشست خبری با حضور خبرنگاران شرکت کرده بود گفت غنیسازی داخلی و لغو موثر تحریمها «خط قرمز ایران» در مذاکرات است.
او در پاسخ به سوالی در مورد احتمال تغییر زمان و مکان دور بعدی مذاکرات تهران و واشینگتن گفت: «فعلا دور بعدی مذاکرات برای شنبه برنامهریزی شده است. قاعدتا در مورد زمان و مکان، هماهنگی با هر سه طرف خواهد بود و ما تا پیش از این چیزی از طرف عمانی نشنیدهایم.»
او افزود آزادسازی داراییهای بلوکهشده نیز بخشی از روند گفتوگوها خواهد بود.
زیرساختهای هستهای ایران؛ خط قرمز نتانیاهو
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، دوشنبه با تاکید بر این که بخش قابل توجهی از زندگی خود را صرف جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای کرده، گفت برای این هدف چند راه وجود دارد.
او افزود: «یکی از این راهها رسیدن به توافقی است که با برچیدن زیرساختهای هستهای ایران، مانع دستیابی این کشور به سلاح هستهای شود.»
نخستوزیر اسرائیل گفت: «ما باید زیرساختهای هستهای ایران را از بین ببریم. این به معنای آن است که سانتریفیوژهایشان نابود یا جمعآوری شود و مواد هستهای غنیشده از قبل نیز برداشته شود.»
واکنشها در تهران به تهدیدهای اسرائیل
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به تهدیدهای اسرائیل در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران به اندازه کافی قدرتمند است که هرگونه تلاش برای خرابکاری یا دیکته کردن در سیاست خارجی خود را خنثی کند.» او هشدار داد که در صورت هرگونه حمله، پاسخ مشابه و فوری داده خواهد شد.
علی شمخانی، مشاور رهبر جمهوری اسلامی نیز تبعات اقدام احتمالی نظامی اسرائیل علیه ایران را خارج از تصور توصیف کرد و پرسید که آیا این تهدیدات با هماهنگی دونالد ترامپ صورت گرفته است.
ترامپ همچنان خوشبین است
در حالی که فضای مذاکرات شکننده به نظر میرسد، شهرام خلدی، استاد روابط بینالملل، در گفتوگو با ایراناینترنشنال گفت خوشبینی ترامپ به مذاکرات بیشتر تلاشی برای حفظ طرف مقابل بر سر میز مذاکره است.
او تاکید کرد که ترامپ تلاش دارد در فضای مبهم مذاکرات، روزنه امیدی ایجاد کند تا شاید جمهوری اسلامی متقاعد به توقف غنیسازی شود.
در ادامه تحولات مرتبط با مذاکرات هستهای ایران و آمریکا، یکشنبه جیک سالیوان، مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا، گفت باور دارد دولت دونالد ترامپ احتمالا به توافقی با تهران دست خواهد یافت که در عناصر اصلی تفاوت چندانی با توافق هستهای سال ۲۰۱۵ نخواهد داشت.
سالیوان در گفتوگو با شبکه ایبیسی نیوز تاکید کرد: «فکر میکنم این احتمال وجود دارد که آنها به توافق برسند.» او افزود: «در اجزای اصلی، این توافق تفاوت زیادی با توافقی که در دوره اوباما حاصل شد و ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، نخواهد داشت.»
پیشتر دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، روند مذاکرات را «بسیار خوب» توصیف کرده و گفته بود: «توافقی حاصل خواهد شد… بدون آنکه نیاز به بمباران باشد، به نتیجه خواهیم رسید.»