
تد کروز، سناتور جمهوریخواه، پیشنهاد حسین موسویان، دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی، برای مناظره را رد کرد و گفت او باید از آمریکا اخراج شود.
کروز سهشنبه ۹ اردیبهشت در پاسخ به موسویان، سفیر پیشین جمهوری اسلامی در آلمان و محقق فعلی در دانشگاه پرینستون، که او را به مناظره و یا خواندن کتابهایش دعوت کرده بود نوشت: «تلاش میکنم در اتاقی حضور نداشته باشم که افرادی مرتبط با تروریستهای ایران که دهها مخالف را به قتل رساندهاند، حضور دارند.»
تنش میان کروز و موسویان از دوشنبه و زمانی آغاز شد که کروز در مصاحبه ای با شبکه فاکس از دانشگاه پرینستون خواست موسویان را اخراج کند، چرا که حضور او باعث ایجاد ناامنی برای دانشجویان شده است.
کروز که خود فارغالتحصیل پرینستون است، حضور موسویان را عامل احساس ناامنی در میان دانشجویان دانست و پرینستون را به بیتوجهی به سلامت و امنیت محیط دانشگاهی متهم کرد.
او گفت که همکاری با چهرهای نزدیک به کارزارهای ترور حکومت ایران، نشانهای از سوگیری ایدئولوژیک خطرناک در ساختار دانشگاه است و همین موضوع، دلیل بازنگری دولت ترامپ در تخصیص بودجه فدرال به پرینستون بوده است.
حسین موسویان در واکنشی به این اظهارات تد کروز در پستی در شبکه اجتماعی ایکس ضمن رد اتهامات، از سناتور تد کروز دعوت کرد تا کتابهای او را بخواند و در یک مناظره عمومی شرکت کند. او گفت که در این گفتوگو میتوان آنچه او آن را «واقعیتها» نامید، بررسی کرد و قضاوت را به افکار عمومی آمریکا سپرد.
کروز این درخواست را رد کرد و گفت: «کتابهایتان غیرقابل خواندن هستند و تنها گفتوگویی که باید داشته باشید با ماموران اداره امنیت داخلی است، که پایانش باید به اخراج شما منتهی شود.»
پاسخ موسویان: مناظره کنید
موسویان در پست خود در شبکه ایکس با اشاره به آنچه آن را «سوابق علمی» خود در حوزه روابط ایران و آمریکا نامید، تاکید کرد که آثار پژوهشیاش همگی در «راستای صلح، خلع سلاح و کاهش تنش در منطقه» بودهاند.
او همچنین اعلام کرد که در سال ۲۰۰۷ در ایران بازداشت شده و از سال ۲۰۱۹ به دلیل صدور حکم قضایی اجازه سفر به ایران را نداشته است.
اعتراضها و فشارهای سابق بر دانشگاه پرینستون
واکنشهای اخیر تنها بخشی از موجی گستردهتر از اعتراضات و فشارها علیه حضور حسین موسویان در دانشگاه پرینستون است. در سال گذشته، انجمن علمی محققان آمریکا، جمعی از فعالان مدنی، و سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای» بهطور مستقل خواستار اخراج فوری او شده بودند.
سازمان اتحاد علیه ایران هستهای همچنین از تعلیق ۲۱۰ میلیون دلار بودجه فدرال دانشگاه پرینستون از سوی دولت ترامپ استقبال کرده و خواستار مشروط شدن بازگشت این بودجه به اخراج موسویان شده بود.
این سازمان، جمهوری اسلامی را «بزرگترین حامی دولتی یهودستیزی» خوانده و حضور یک مقام سابق آن در محیط دانشگاهی آمریکا را نشانهای از نادیدهگرفتن ارزشهای دموکراتیک دانسته بود.
اتهامات یهودستیزی و تحقیقات گسترده در دانشگاههای آمریکا
تعلیق بودجه پرینستون در فروردین ۱۴۰۴ از سوی دولت ترامپ بخشی از سیاست گستردهتری در مقابله با یهودستیزی در دانشگاههای آمریکاست. این اقدام در پی شکایت زکری مارشال، سردبیر پایگاه Campus Reform، به وزارت آموزش آمریکا انجام شد. او در شکایت خود به برگزاری تجمعات ضد اسرائیلی در محوطه پرینستون و سر دادن شعارهایی چون «انتفاضه» و «آپارتاید باید آجر به آجر فرو بریزد» اشاره کرده و گفته بود این شعارها جنایات حماس را نادیده میگیرند.
وزارت آموزش آمریکا اعلام کرده است که در حال حاضر بیش از ۶۰ دانشگاه از جمله هاروارد و کلمبیا تحت بررسی درباره یهودستیزی هستند و در مواردی مشابه، بودجههایی به ارزش میلیاردها دلار نیز تعلیق شدهاند.
نقش پرینستون در تسهیل روابط با جمهوری اسلامی
رسانه سمافور نیز در گزارشی تحقیقی در اردیبهشت ۱۴۰۲ فاش کرده بود که دانشگاه پرینستون در دوران تنشزدایی دولت اوباما، تلاش داشت نقشی محوری در بهبود روابط دیپلماتیک میان ایران و آمریکا ایفا کند. بر اساس این گزارش، پرینستون مرکز مطالعات ایران را راهاندازی کرده، موسویان را بهعنوان پژوهشگر دعوت کرده و حتی برنامههایی برای تبادل دانشجو با ایران شکل داده بود.
موسویان که با دانشگاه پرینستون همکاری میکند، متهم است در ترور ۲۴ مخالف جمهوری اسلامی در اروپا در دهه ۹۰ میلادی نقش داشته است.