
وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه ۲۹ آوریل تحریمهایی علیه شبکهای مستقر در ایران و چین اعمال کرد. این شبکه متهم به تهیه مواد اولیه پیشران موشکهای بالستیک به نمایندگی از سپاه پاسداران شده است.این شبکه در انتقال پرکلرات سدیم و دیاکتیل سباکات از چین به ایران نقش داشته است.
بر اساس گزارشها، انفجار بندر رجایی ناشی از محمولههای پرکلرات سدیم بوده که به تازگی از چین به ایران منتقل و در این محل نگهداری شده است. پرکلرات سدیم و دیاکتیل سباکات، هر دو از مواد اصلی مورد استفاده در تولید سوخت جامد موتورهای راکتی هستند که در موشکهای بالستیک به کار میروند.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا آمده است که در چارچوب این اقدام، شش نهاد و شش فرد هدف قرار گرفتهاند. این تحریمها در حالی اعلام شدهاند که دولت دونالد ترامپ مذاکرات با جمهوری اسلامی پیرامون برنامه هستهای ایران را از سر گرفته است.
در همین حال اسکات بسانت، وزیر خزانهداری آمریکا گفت: «توسعه تهاجمی موشکها و سایر تواناییهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی، امنیت ایالات متحده و شرکای ما را به خطر میاندازد. این اقدامات همچنین باعث بیثباتی در خاورمیانه میشود و توافقات جهانی طراحیشده برای جلوگیری از گسترش این فناوریها را نقض میکند.»وزارت خزانهداری ایالات متحده روز سهشنبه ۹ اردیبهشت اعلام کرد این شبکه در تهیهٔ سدیم پرکلرات و دیاکتیل سِباسات از چین برای ایران نقش داشته است. این مواد در تولید سوخت جامد موشکهای بالیستیک کاربرد دارند. سدیم پرکلرات تحت کنترل «رژیم کنترل فناوری موشکی» (MTCR) قرار دارد.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، در بیانیهای گفت: «توسعهٔ تهاجمی موشکی و سایر توانمندیهای تسلیحاتی ایران، امنیت ایالات متحده و شرکای ما را به خطر میاندازد، خاورمیانه را بیثبات میکند و توافقهای بینالمللی در زمینهٔ منع گسترش این فناوریها را نقض میکند.»
این اقدام بر پایهٔ فرمان اجرایی ۱۳۳۸۲، که بر مقابله با گسترش جنگافزار کشتار جمعی و ابزارهای پرتاب آنها تمرکز دارد، صورت گرفته است. همچنین در راستای یادداشت ریاستجمهوری در حوزهٔ امنیت ملی شماره ۲ که بر محدود کردن برنامهٔ موشکی ایران و مقابله با سپاه پاسداران تأکید دارد، انجام شده است. سپاه پاسداران از سال ۲۰۰۷ تحت این فرمان تحریم شده است.
در این چارچوب، شرکت بازرگانی «سامان تجارت بارمان» (STB) و فردی به نام محمد عسگری در ایران، و شرکت چینی «شنژن آمور لجستیک» به دلیل نقش در ارسال مواد اولیه برای سپاه تحریم شدهاند. طبق اعلام وزارت خزانهداری، این شرکت چینی پیشتر نیز با شرکتهای تحریمشده همکاری داشته است.در میان تحریمشدگان، شرکت بازرگانی «سامان تجارت بارمان» در ایران و شماری از اعضای هیئت مدیره این شرکت قرار دارند. محمد عسگری به همراه عابد زرگر بابالدشتی (مدیرعامل)، حامد زرگر بابالدشتی (رئیس هیئت مدیره)، زهرا زرگر بابالدشتی (نایبرئیس هیئت مدیره)، فروغ مدرس فتحی (عضو هیئت مدیره) و عباس پورکاظمی (بازرس ارشد) از جمله افرادی هستند که در این فهرست تحریم قرار گرفتهاند.سه عضو خانوادهٔ زرگر بابالدشتی در ایران به نامهای عابد زرگر، حامد زرگر و زهرا زرگر نیز که سمتهای مدیریتی در شرکت «سامان تجارت بارمان» دارند، به دلیل ارتباط مستقیم با این شرکت هدف تحریم قرار گرفتهاند. علاوه بر این، فروغ مدرّس فتحی و عباس پورکاظمی، به عنوان اعضای هیئتمدیره و بازرسان شرکت، مشمول تحریم شدهاند.
از سوی دیگر، شرکت چینی «دونگیینگ ویآین کمیکال» که مادهٔ دیاکتیل سباسات را به ایران ارسال کرده بود، و همچنین شرکتهای چینی دیگری از جمله «کارخانه شیمیایی ینگلینگ چوانشینگ» و شرکتهای وابسته به آن نیز به فهرست تحریمها اضافه شدهاند.
بر اساس این تحریمها، کلیهٔ داراییها و منافع اقتصادی افراد و نهادهای نامبردهشده در خاک آمریکا یا در اختیار افراد آمریکایی مسدود شده و باید به دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری گزارش شود. همچنین، هر نهادی که ۵۰ درصد یا بیشتر از سهام آن به صورت مستقیم یا غیرمستقیم متعلق به افراد تحریمشده باشد، مشمول این محدودیتها خواهد بود.
وزارت خزانهداری آمریکا هشدار داد که افراد یا نهادهایی که با این اشخاص یا شرکتها معامله کنند، در معرض تحریمهای ثانویه قرار خواهند گرفت. همچنین محدودیتهای بیشتری در حوزهٔ صادرات کالاهای تحت کنترل آمریکا علیه این افراد اعمال خواهد شد.
وزارت خزانهداری تأکید کرد که هدف نهایی از اعمال تحریمها، تغییر رفتار هدفهای تحریمشده، نه صرفاً مجازات آنهاست.
درحالی که دور جدیدی از مذاکرات هستهای ایران و آمریکا ادامه دارد، برنامه موشکی ایران به گفته یک مقام ایرانی «بزرگترین مشکل» باقیمانده است. این مقام به خبرگزاری رویترز گفته است که آمریکا موضع تهران را مبنی بر عدم توقف کامل غنیسازی و عدم تحویل تمام ذخایر اورانیوم غنیشده را پذیرفته، اما درباره برنامه موشکی اختلاف جدی وجود دارد.
در واکنش به این خبر رویترز، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی آن را رد کرد و گفت که «موضوع توان دفاعی و موشکی کشور در مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا مطرح نبوده و نیست.»