
خبرگزاری رویترز بهنقل از دو منبع آگاه گزارش داد که اسعد حسن الشیبانی، وزیر امور خارجه سوریه، در نیویورک با مقامهای ارشد وزارت خارجه آمریکا دیدار کرد. این دیدار در حالی صورت میگیرد که دمشق در تلاش است تا از واشینگتن یک نقشهراه روشن برای لغو دائمی تحریمها دریافت کند.
الشیبانی بهمنظور شرکت در جلسات سازمان ملل متحد به ایالات متحده سفر کرده است و این دیدار، نخستین ملاقات رسمی او و مقامهای آمریکایی در خاک ایالات متحده محسوب میشود.
این دیدار سهشنبه ۹ اردیبهشت و پس از آن صورت گرفت که سوریه اوایل ماه جاری به فهرستی از شروط آمریکا برای کاهش بخشی از تحریمها پاسخ مثبت داد.
رویترز در گزارش خود نوشت که هنوز مشخص نیست که وزیر امور خارجه سوریه با کدامیک از مقامهای وزارت امور خارجه آمریکا دیدار کرده است، اما یکی از منابع پیشتر به رویترز گفته بود که انتظار میرود او با گروهی از مقامهای آمریکایی، از جمله «دوروتی شی»، سفیر موقت آمریکا در سازمان ملل، دیدار کند.
تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، حضور «برخی نمایندگان دولت موقت سوریه» در نیویورک را برای شرکت در نشستهای سازمان ملل تایید کرد، اما از اظهار نظر درباره برنامهریزی برای دیدار با مقامهای آمریکایی خودداری کرد.
او گفت: «ما همچنان با احتیاط در حال ارزیابی سیاست خود در قبال سوریه هستیم و قضاوتمان بر اساس عملکرد مقامات موقت خواهد بود. در حال حاضر قصدی برای عادیسازی روابط دیپلماتیک با سوریه نداریم و نمیتوانم درباره هیچ دیداری پیشاپیش چیزی بگویم.»
به گفته یکی از منابع آگاه، دولت دمشق علاقهمند است یک مسیر واقعگرایانه از سوی آمریکا برای لغو دائمی تحریمها دریافت کند و در عین حال جدول زمانی مشخصی را برای عمل به خواستههای واشینگتن ارائه دهد.
ایالات متحده ماه گذشته فهرستی شامل هشت شرط را به سوریه ارائه کرد؛ از جمله نابودی کامل باقیمانده زرادخانههای سلاحهای شیمیایی و اطمینان از اینکه افراد خارجی به مناصب عالیرتبه حکومتی گماشته نخواهند شد.
خبرگزاری رویترز نخستین رسانهای بود که فاش کرد «ناتاشا فرانچسکی»، معاون دستیار وزیر امور خارجه در دفتر امور خاور نزدیک، این فهرست را در تاریخ ۱۸ مارس، در دیداری حضوری در حاشیه کنفرانس کمک به سوریه در بروکسل، به الشیبانی تحویل داده است.
سوریه بهشدت نیازمند کاهش تحریمهاست تا بتواند اقتصادی را که در اثر سالها جنگ ویران شده، دوباره احیا کند. در طول این سالها، آمریکا، بریتانیا و اروپا تحریمهای سختی را برای اعمال فشار بر رژیم اسد وضع کردهاند.
در ماه ژانویه، واشینگتن معافیت ششماههای برای برخی تحریمها صادر کرد تا کمکهای بشردوستانه تسهیل شود؛ اما این معافیت تاثیر محدودی داشته است. بر اساس گزارش رویترز در ماه مارس، در صورت اجرای کامل خواستههای آمریکا، این معافیت برای دو سال تمدید میشود و احتمال دارد معافیتهای جدیدی نیز صادر شود.
در پاسخ دمشق به این فهرست، دولت سوریه متعهد شده است تا یک دفتر پیگیری در وزارت امور خارجه برای تعیین سرنوشت روزنامهنگار آمریکایی ناپدیدشده، آستین تایس، ایجاد کند. همچنین دمشق وعده داده است که همکاری خود با سازمانهای بینالمللی برای مقابله با سلاحهای شیمیایی را تقویت کند.
با این حال، پاسخ سوریه درباره برخی خواستههای کلیدی دیگر، از جمله خروج نیروهای خارجی و اعطای مجوز به ایالات متحده برای انجام عملیات ضدتروریستی، بسیار مبهم و محدود بوده است.