
وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی در گفتگوی تلفنی با همتای سوئدی خود بر لزوم رایزنیهای عمیقتر برای «رفع سوءتفاهمها» تأکید کرد. این در حالی است که وزیر خارجۀ سوئد برای پیگیری وضعیت نگرانکنندۀ احمدرضا جلالی با عراقچی تماس گرفته است. عراقچی همچنین در پیامی دیگر، با لحنی پرافسوس از روزگاری یاد کرد که روابط دو کشور شکوفا بود.
روز جمعه ۱٩ اردیبهشت، خانم ماریا استنرگارد، وزیر امور خارجۀ سوئد در شبکۀ ایکس نوشت: «امروز اطلاعات بسیار نگرانکنندهای دریافت کردم مبنی بر اینکه احمدرضا جلالی در زندان اوین دچار حمله قلبی شده است. بنابراین، امشب من در گفتگوی تلفنی فوری با وزیر امور خارجه ایران، درخواست کردم که احمدرضا جلالی فوراً مراقبتهای تخصصی مورد نیاز خود را دریافت کند.»
اما خبرگزاریهای جمهوری اسلامی، وجه دیگری از این گفتگو را انعکاس داده و نوشتهاند: «عباس عراقچی خواستار برخورد جدی دولت سوئد با متعرضان به سفارت جمهوری اسلامی شد.»
ده روز قبل، یک آتشسوزی جزیی کنار ورودی سفارت ایران در استکهلم رخ داد که انگیزۀ آن به درستی معلوم نیست. یک مرد ۵۵ ساله در این رابطه بازداشت شده است.
در عین حال، لحن عراقچی بسیار آشتیجویانه به نظر میرسد. به نوشتۀ رسانههای جمهوری اسلامی، وی در گفتگو با همتای سوئدی خود خواستار «رایزنیهای عمیقتر برای رفع سوءتفاهمها و تقویت همکاریهای دوجانبه شده است.
عراقچی همچنین در شبکۀ ایکس پیام مفصلی را به زبان انگلیسی منتشر کرده که به طور کلی ابراز تأسف بابت دورانی است که روابط تهران و استکهلم «شکوفا» بوده است.
عراقچی مینویسد: «زمانی بود که شرکتهای ایرانی برای برندهای سوئدی مانند اسکانیا و ولوو ارزش زیادی قائل بودند و سفرها و تعاملات زیادی وجود داشت. اما در طول دهه گذشته، شاهد تغییر تاسفباری بودهایم.»او سپس برخی موارد سیاستهای غیردوستانۀ سوئد را گوشزد میکند و بدون آنکه از احمدرضا جلالی نام ببرد مینویسد: «به طرز شگفتآوری، مقامات سوئدی تصمیم گرفتند پس از محکومیت یک مجرم محکوم به دلیل تخلفات جدی، به او شهروندی اعطا کنند؛ آنهم به یک تبعه ایرانی که به سختی چند کلمه سوئدی صحبت میکند.»
در سال ۲٠۱٨، بعد از آن که احمدرضا جلالی در ایران محکوم به اعدام شد، سوئد غیاباً به وی تابعیت داد.در ادامه این پست که پاسخ به توئیت همتای سوئدی درباره وضعیت جسمانی احمدرضا جلالی، محکوم امنیتی در ایران است، نوشت: اما در دهه اخیر، شاهد تغییر نگران کننده این مسیر بودهایم. سوئد صادرات داروهایی را که مشمول تحریمها نبودند—از جمله تجهیزات پزشکی تخصصی برای کودکان مبتلا به بیماری ای بی(پروانه ای) —متوقف کرد. پلیس این کشور بارها در برابر حملات خرابکارانه به سفارت ایران در استکهلم بیتفاوت ماند؛ از جمله در تاریخ ۳۰ آوریل که سفارت مورد حمله آتشسوزی قرار گرفت و آسیب دید.
وی ادامه داد: شگفتانگیزتر آنکه مقامات سوئدی تصمیم گرفتند پس از صدور حکم محکومیت، به فردی که بهدلیل ارتکاب جرایم جدی محکوم شده است، تابعیت سوئد را اعطا کنند—فردی که پیوند او با جامعه سوئد آنقدر سطحی است که بعید است حتی چند کلمه بتواند به زبان سوئدی صحبت کند. از منظر جمهوری اسلامی ایران، این تصمیمات نه قابل درک است و نه قابل توجیه.
وزیر خارجه ایران افزود: با وجود سنگینی جرائم ارتکابی این فرد، او نیز همچون سایر زندانیان به خدمات پزشکی و مراقبتهای لازم دسترسی دارد. به جای ادامه مسیر پرمخاطره و بنبست کنونی، از خانم مالمر استنرگارد، همتای سوئدی خود، دعوت میکنم تا در تصمیماتی که ما را به این وضعیت رسانده است، تجدیدنظر کند.او سپس از همتای سوئدی خود میخواهد که به جای باقی ماندن در بنبست، «در انتخابهایی که ما را به اینجا رسانده، تجدید نظر کند.»
عراقچی میافزاید: «من به جامعه قابل توجه ایرانیان در سوئد افتخار میکنم که سهم بسزایی در توسعه روابط دو کشور داشتهاند. شرکتهای ایرانی مشتاق تجارت قانونی به نفع هر دو طرف هستند. وقت آن رسیده که از لفاظیهای خستهکننده دست برداریم و فصل جدیدی را آغاز کنیم.»