خانه / اخبار مهم روز / مکرون طی دیدار با الشرع در کاخ الیزه: از آینده‌ای بدون تفرقه برای سوریه حمایت می‌کنیم

مکرون طی دیدار با الشرع در کاخ الیزه: از آینده‌ای بدون تفرقه برای سوریه حمایت می‌کنیم

امانوئل مکرون، رئیس‌ جمهوری فرانسه، شامگاه چهار‌شنبه 17 اردیبهشت، در جریان نشست خبری مشترک با احمد الشرع، رئیس‌ جمهوری سوریه در کاخ الیزه، بر حمایت کشورش از آینده‌ای بدون تفرقه برای سوریه تاکید کرد و خواستار حمایت جامعه جهانی از روند بازسازی این کشور شد.

مکرون در این نشست گفت سوریه سال‌ها رنج دیده و اکنون زمان کمک به این کشور فرا رسیده است. امیدواریم مرحله انتقالی بتواند عدالت را برای همگان محقق کند. باید بدون هیچ استثنایی از همه سوری‌ها حمایت شود و عاملان جنایت‌ها نباید از مجازات مصون بمانند.وی همچنین افزود که فرانسه در همکاری با ایالات متحده و سازمان ملل متحد، برای حمایت از سوریه تلاش خواهد کرد.

رئیس‌ جمهوری فرانسه «داعش» را همچنان یک تهدید جدی دانست و از دمشق خواست تا در هماهنگی با نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) به مبارزه با تروریسم ادامه دهد. او همچنین حمایت فرانسه از دولت الشرع در مبارزه با مافیای قاچاق مواد مخدر را اعلام کرد.

مکرون در ادامه به گفت‌وگوهای دوجانبه او با رئیس‌ جمهوری سوریه اشاره و اظهار داشت که در این مذاکرات بر لزوم بهبود وضعیت مرزهای سوریه و لبنان و مقابله با نفوذ ایران و حزب‌الله در خاک سوریه تاکید شده است. وی همچنین از تمایل الشرع برای برقراری روابط حسنه با کشورهای هم‌جوار و از جمله اسرائیل خبر داد.در همین نشست مطبوعاتی، احمد الشرع با اشاره به آغاز مرحله‌ای جدید در سیاست داخلی و خارجی سوریه، گفت که آینده سوریه در پایتخت‌های دور ترسیم نخواهد شد. با پایان یافتن رژیم سابق، دیگر هیچ توجیهی برای ادامه تحریم‌ها وجود ندارد و باید رفع شود.رئیس‌ جمهوری سوریه همچنین از تعهد دولتش به مجازات عاملان خشونت‌ها سخن گفت و تاکید کرد که مذاکرات غیرمستقیمی با اسرائیل از طریق میانجی‌گری برای کاهش تنش‌ها در جریان است. او افزود: «در حال گفت‌وگو با کشورهایی هستیم که با اسرائیل در ارتباطند تا تل‌آویو را به خروج نیروهایش از خاک سوریه متقاعد کنیم.»

در ادامه این نشست، احمد الشرع از رئیس‌ جمهوری و مردم فرانسه به دلیل میزبانی از پناهجویان سوری در سال‌های گذشته و نیز استقبال گرمی که امروز از وی به‌عمل آمده، قدردانی کرد و گفت: «فرانسه همواره دوست ملت سوریه بوده و در تمام سال‌های انقلاب در کنار ما ایستاده است.»

الشرع افزود: «وقتی مردم سوریه در سال 2011 علیه رژیم اسد قیام کردند، هرگز تصور نمی‌کردیم که انقلاب‌مان مراحل دشواری را طی کند و با شدیدترین اشکال خشونت روبه‌رو شود. اما ملت ما هرگز در برابر استبداد سر فرود نیاورد.»

الشرع در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وقایع اخیر در مناطق ساحلی سوریه گفت: «این حوادث توسط بقایای رژیم سابق طراحی و اجرا شد و منجر به کشتار گسترده‌ای شد. در پاسخ به این رویداد، دو کمیته تشکیل دادیم: یکی برای آشتی ملی و دیگری برای حقیقت‌یابی. عاملان جنایت‌ها و مسئولان این رخدادها را بی‌تردید مورد پیگرد قرار خواهیم داد.»

وی تاکید کرد: «سوریه بیش از هر کشور دیگری از سوی رژیم سابق قربانی تروریسم بوده و ما با تمامی قربانیان تروریسم در هر نقطه از جهان ابراز همبستگی می‌کنیم. هیچ ارتباطی با اقدامات مجرمانه در خارج از مرزهای سوریه نداریم.»

رئیس‌ جمهوری سوریه همچنین افزود: «ما با شرافت و مسئولیت‌پذیری برای آزادسازی سوریه جنگیده‌ایم و منطقه را از تروریسمی که بر گلوی ملت سوریه و کشورهای همسایه سنگینی می‌کرد، نجات دادیم.»

الشرع در پایان تصریح کرد که قانون اساسی جدید سوریه مسئله جنگجویان خارجی را حل خواهد کرد و سازوکارهایی برای اعطای تابعیت به آنها تدوین خواهد شد.دمشق به دنبال لغو همه تحریم‌هاست

موضع‌گیری‌ جدید مکرون در حالی مطرح می‌شود که تحریم‌های اتحادیه اروپا عمدتا در واکنش به اقدامات حکومت بشار اسد، رییس‌جمهوری ساقط شده سوریه، اعمال شده‌اند.

الشرع در سخنانی تاکید کرد ادامه این تحریم‌ها هیچ توجیهی ندارد.

او گفت: «هیچ چیزی ادامه تحریم‌هایی را که علیه رژیم سابق اسد اعمال شده، توجیه نمی‌کند.»

در جریان این دیدار، مکرون درباره وضعیت کردهای سوریه نیز موضع‌گیری کرد و گفت فرانسه هرگز آن‌ها را تنها نگذاشته و به آن‌ها وفادار است.

این اظهارات در پاسخ به نگرانی‌های فزاینده درباره سرنوشت کردها در ساختار جدید قدرت در سوریه مطرح شد.

نگرانی فرانسه از بازگشت داعش

هم‌زمان ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه هشدار داد که فروپاشی سوریه می‌تواند به بازگشت داعش منجر شود.

او گفت: «اگر سوریه فروبپاشد یا تجزیه شود، مثل پهن کردن فرش قرمز برای داعش خواهد بود.»

به گفته مشاوران مکرون، فرانسه از تلاش‌های دولت انتقالی سوریه برای عبور از بحران سیاسی حمایت می‌کند؛ از جمله گفت‌وگوی ملی، اعلامیه قانون اساسی و تشکیل دولت جدید در اسفند گذشته.

افزایش خشونت‌های فرقه‌ای

شش ماه پس از سقوط حکومت اسد، سوریه با خشونت‌های فرقه‌ای، حملات اسرائیل و اشغال بخشی از بلندی‌های جولان روبه‌روست.

تنها در ماه گذشته بیش از هزار و ۷۰۰ نفر در سواحل سوریه کشته شدند و هفته گذشته نیز بیش از ۱۰۰ نفر در نزدیکی دمشق جان باختند.

فرانسه حملات اخیر اسرائیل را که به‌ گفته تل‌آویو برای حمایت از جامعه دروزی انجام شده، محکوم کرده و گفته است: «اسرائیل نباید با اقدامات یک‌جانبه باعث افزایش تنش‌ها شود.»

انتقادها از مکرون

مکرون پس از سفر بارو به دمشق در دی‌ ماه گذشته، دعوت رسمی از الشرع را اعلام کرد اما انجام سفر منوط به تشکیل دولت جدید در سوریه شده بود.

این دعوت با واکنش شدید جریان راست افراطی فرانسه روبه‌رو شده است.

مارین لوپن، سیاستمدار راست افراطی نوشت: «شوک و انزجار! مکرون با دعوت از احمد الشرع، به اعتبار بین‌المللی فرانسه در مبارزه با اسلام‌گرایی لطمه زده است.»

الشرع که از دسامبر قدرت را در دست دارد، پیش‌تر رهبر گروه اسلام‌گرای هیئت تحریر الشام بوده؛ گروهی که سابقه ارتباط با القاعده دارد.

او همچنان در فهرست افراد تحت پیگرد سازمان ملل قرار دارد و فرانسه برای این سفر مجبور به دریافت معافیت دیپلماتیک شده است.

دیدار با «سزار»

رییس‌جمهوری سوریه در دوره گذار و اسعد حسن الشیبانی، وزیر خارجه دولت انتقالی، پیش از دیدار رسمی خود در پاریس با فرید المضن، افشاگر مشهور سوری که با نام «سزار» شناخته می‌شود، دیدار کردند.

سزار هزاران تصویر از شکنجه قربانیان در دوران حکومت اسد را از سوریه خارج کرده بود.