
به گزارش تلگراف، پنج مظنون از جمله چهار مرد ایرانی که روز شنبه در نقاط مختلف بریتانیا بازداشت شدند، قصد داشتند به سفارت اسرائیل در لندن حمله تروریستی انجام دهند.
به گزارش این روزنامه بریتانیایی به نقل از چند منبع آگاه، این افراد قصد داشتند به سفارت اسرائیل در محله کنزینگتون در غرب لندن حمله کنند و تنها چند ساعت پیش از اجرای این طرح حمله تروریستی در عملیات پلیس ضد تروریسم بریتانیا بازداشت شدند.
ایوت کوپر، وزیر کشور بریتانیا پیشتر عملیات بازداشت این افراد را بزرگترین عملیات مبارزه با تروریسم در چند سال اخیر در بریتانیا توصیف کرده بود.
پلیس ضدتروریسم بریتانیا همچنین در عملیاتی جداگانه سه مرد ایرانی دیگر را در لندن بازداشت کرد. مقامات بریتانیایی، نگران بودند که آنها پس از عملیات نخست یا از کشور خارج شوند یا مدارک مهم علیه خود را از بین ببرند.
این افراد بر اساس اختیارات ناشی از «قانون امنیت ملی» بازداشت شدند. این قانون که به ماموران امنیتی اجازه میدهد در صورت ظن معقول به مشارکت فردی در فعالیتهای تهدیدآمیز مرتبط با یک قدرت خارجی، بدون حکم قضایی اقدام به بازداشت او کنند.
پیشتر روزنامه تلگراف در گزارشی اعلام کرده بود که دستکم یکی از این افراد ارتباط نزدیکی با رژیم جمهوری اسلامی دارد و خانواده این مرد ایرانی کسبوکارهای پررونقی را در ایران مدیریت میکنند.
بنابر این گزارش، در صورت تایید ارتباط این مرد با حکومت جمهوری اسلامی ایران، استفاده از اتباع ایرانی در عملیات تروریستی برونمرزی رژیم ایران، نشاندهنده تغییر رویکرد تهران است. زیرا جمهوری اسلامی تاکنون ترجیح میداد از باندهای جنایتکار خارجی به عنوان نیروهای نیابتی در چنین عملیات استفاده کند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در واکنش به این گزارشها در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که جمهوری اسلامی ایران «قاطعانه» هرگونه ارتباط با «اقدام ادعایی» را رد میکند.عراقچی نوشت: «جمهوری اسلامی ایران قاطعانه هرگونه دخالت در این اقدامات ادعایی را به طور کامل رد میکند و تأکید دارد که از هیچ اتهامی از طریق مجاری دیپلماتیک رسمی مطلع نشدهایم.»
او افزود: «ایران از دولت بریتانیا خواسته است که در این زمینه همکاری لازم را داشته باشد تا بتوانیم در صورت وجود ادعاهای معتبر، در روند تحقیقات مشارکت کنیم. زمانبندی این ماجرا و نبود تعامل رسمی نشاندهنده آن است که موضوعی مشکوک در میان است.»
آقای عراقچی همچنین نوشت: «تجربه نشان داده است که طرفهای ثالثی که خواهان برهم زدن روند دیپلماسی و تحریک تنش هستند، گاه به اقدامات ناامیدانهای چون عملیات پرچم دروغین متوسل میشوند.»
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین ضمن ابراز آمادگی تهران برای همکاری در روند تحقیقات، خواستار دسترسی کنسولی و «روند قانونی عادلانه» برای شهروندان ایرانی بازداشتشده شد.نشریه تایمز نیز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت به نقل از منابع آگاه گزارش داد عملیات ضدتروریستی گستردهای در آخر هفته گذشته با همکاری نیروهای نظامی بریتانیا انجام شد که منجر به بازداشت دستکم هشت نفر شده است.
از این هشت تن، یک نفر در بازداشت نیست و قرار بازداشت هفت نفر دیگر تمدید شده است.
پلیس ضدتروریسم بریتانیا تایید کرد پنج تبعه ایرانی در جریان این عملیات به اتهام «آمادگی برای اقدام تروریستی» دستگیر شدهاند.
بر اساس این گزارش ماموران ضدتروریسم که نگران بودند حملهای در شرف وقوع باشد با پشتیبانی نیروهای نظامی آخر هفته گذشته با یورش به چند محل، افراد مظنون را دستگیر کردند.
ایوت کوپر، وزیر کشور بریتانیا گفت که این یکی از بزرگترین اقدامات ضد تروریستی در سالهای اخیر بوده است.
بهرغم خودداری پلیس از انتشار جزییات، منابع امنیتی تایید کردهاند که سفارت اسرائیل هدف اصلی «این طرح تروریستی» بوده است.
سفیر جمهوری اسلامی احضار شد
پس از اعلام این خبر، دن جارویس، معاون امنیتی وزیر کشور بریتانیا اعلام کرد سفیر جمهوری اسلامی در لندن، در این زمینه احضار خواهد شد.
سفارت جمهوری اسلامی در لندن چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت خبر داد علی موسوی با معاون پارلمانی وزیر خارجه بریتانیا، دیداری «محترمانه» و با محوریت موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی داشته است.
بر اساس این بیانیه، موسوی چهارشنبه با همیش فالکونر، معاون وزیر خارجه بریتانیا در امور خاورمیانه، دیدار کرده است.
در بیانیه سفارت جمهوری اسلامی آمده است که موسوی در این دیدار «بر ضرورت احترام به حقوق شهروندان ایرانی بازداشتشده و رعایت روند قانونی» تاکید کرده و معاون وزیر بریتانیا نیز از پایبندی دولت این کشور به این اصول، «اطمینان داده» است.
دستگیریهای همزمان در چند شهر
نیروهای مسلح پلیس بریتانیا شنبه ۱۳ اردیبهشت با یورش به خانهای در راچدیل در منچستر یکی از مظنونان را دستگیر کردند.
سایر مظنونان در شهرهای سوئیندون، منچستر، استاکپورت و غرب لندن بازداشت شدهاند.
چهار نفر از مظنونان که بین ۲۹ تا ۴۶ سال دارند همچنان در بازداشت به سر میبرند و فرد پنجم، مردی ۲۴ ساله، با قرار وثیقه آزاد شده است.
معاون امنیتی وزیر کشور بریتانیا از ارائه جزییات درباره وضعیت مهاجرتی بازداشتشدگان خودداری کرد و گفت تحقیقات پلیس در جریان است.
در عملیات جداگانهای در همان روز، سه شهروند دیگر ایرانی نیز با استناد به «قانون امنیت ملی» بریتانیا بازداشت شدند.
این افراد متهماند که در خدمت یک دولت خارجی، بهاحتمال زیاد ایران، فعالیت کردهاند.
یک ماه پیش نیز مردی ۳۳ ساله به اتهام تلاش برای ورود غیرقانونی به سفارت اسرائیل در لندن بازداشت و به «اقدام برای انجام عملیات تروریستی» متهم شد اما پلیس میگوید این پرونده ارتباطی با بازداشتهای اخیر ندارد.
مقامهای امنیتی بریتانیا در ماههای گذشته بارها درباره تهدیدهای ناشی از ایران هشدار دادهاند.
سر کن مککالوم، رییس سرویس امنیت داخلی بریتانیا، مهر ماه گذشته گفته بود در صورتی که تهران احساس کند لندن در حمایت از اسرائیل وارد درگیری شده، ممکن است اهدافی در خاک بریتانیا را هدف قرار دهد.
این در حالی است که به گفته مقامات امنیتی بریتانیا از سه سال پیش تاکنون بیش از ۲۰ طرح ترور و آدمربایی مرتبط با جمهوری اسلامی در بریتانیا خنثی شده است.
روزنامه والاستریت ژورنال همان زمان گزارش داد با توجه به سابقه استفاده جمهوری اسلامی از گروههای تبهکار برای حمله به اهداف مورد نظر خود در کشورهای غربی، حکومت ایران همچنان در تلاش است با استخدام این گروهها، منافع اسرائیل را در سراسر دنیا هدف قرار دهد.
این روزنامه جمعه ۲۰ مهر در گزارشی نوشت حملات متعدد اسرائیل به جمهوری اسلامی و متحدان آن و همچنین کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل پیشین حزبالله لبنان، گزینههای پیش روی تهران را برای مقابله با اسرائیل محدود کرده است.
به گزارش والاستریت ژورنال، اقدامات تلافیجویانه حکومت ایران علیه اسرائیل میتواند به یک جنگ منطقهای بینجامد و به همین دلیل، جمهوری اسلامی به دنبال یافتن راههای جدید برای ضربه زدن به اسرائیل است.