علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در تهران با ادعای قدرتمندشدن این کشور پس از جنگ داخلی ده ساله، بهطور ضمنی از عادیشدن روابط دمشق با کشورهای عربی انتقاد کرد.
خامنهای، یکشنبه 18 اردیبهشت سوریه را نزد ملتهای منطقه «سرافراز» خواند و مدعی شد: «سوریه امروز، سوریه قبل از جنگ نیست، اگرچه آن زمان خرابیها نبود اما احترام و اعتبار سوریه اکنون بسیار بیشتر از گذشته است و همه به این کشور بهعنوان یک قدرت نگاه میکنند.»
خامنهای با انتقاد ضمنی از روند گشایش روابط سوریه با کشورهای عرب گفت، «باید از تجربههای گذشته، خط آینده را روشن کرد.»او همچنین از عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل انتقاد کرد و گفت که سران این کشورها با مقامهای اسرائیل «نشست و برخاست دارند و با یکدیگر قهوه مینوشند.»
خامنهای با اشاره به حضور قاسم سلیمانی و حسین همدانی در سوریه گفت که «پیوند و ارتباط برای هر دو کشور حیاتی است و نباید بگذاریم ضعیف شود.بشار اسد ۷ اسفند ۹۷ در سفری اعلام نشده به تهران با علی خامنهای، رهبر و حسن روحانی، رییس جمهور جمهوری اسلامی، دیدار کرد.
این دومین سفر خارجی بشار اسد و اولین سفر او به ایران پس از آغاز ناآرامیها و درگیریهای نظامی سوریه از سال ۲۰۱۱ میلادی بود. او ۲۹ مهر ۱۳۹۴ تنها یک مرتبه به مسکو سفر کرده بود.
هماهنگی سفر اسد به تهران توسط قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران، انجام شد. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران که در هیچکدام از این دیدارها حضور نداشت، استعفا کرد اما مدتی بعد به سر کار خود بازگشت.
تکیه رهبر ایران بر افزایش احترام و اعتبار رژیم سوریه در حالی صورت میگیرد که دیدار رئیس جمهوری این کشور از ایران از پیش اعلام نشده بود و در ساعاتی که این خبر توسط رسانههای وابسته به حکومت ایران منتشر شد، بشار اسد ایران را به مقصد دمشق ترک کرده بود.
خامنهای در دیدار امروز با اسد، ارتباط دو کشور را «حیاتی» خواند و تاکید کرد که نباید بگذاریم «پیوند و ارتباط میان دو کشور ضعیف شود، بلکه باید آن را هر چه ممکن است تقویت کنیم.»
رهبر ایران سه سال پیش در دیدار با اسد نیز ایران و سوریه را «عمق راهبردی» یکدیگر خواند و تاکید کرده بود: «هویت و قدرت جریان مقاومت وابسته به این ارتباط مستمر و راهبردی است».
با این وجود ناظران از کمرنگشدن تدریجی نفوذ ایران در سوریه و افزایش تمایل اسد به برقراری مجدد روابط با کشورهای عرب خبر میدهند.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران نیز در دیدار با اسد گفت: «آنچه آینده منطقه و فلسطین را تعیین میکند، میز مذاکره و پیمانهایی مانند اسلو، کمپ دیوید و معامله قرن نیست، بلکه مقاومت ملتها عامل تعیین کننده نظم جدید منطقهای است.»
بشار اسد هم در این دیدارها از حمایتهای مالی و نظامی ایران و یادآوری نقش قاسم سلیمانی، فرمانده مقتول نیروی قدس سپاه پاسداران در این رابطه قدردانی کرد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران نیز سوم فروردین گذشته در سفری به دمشق و در دیدار با اسد از «اشتراک دیدگاههای دو کشور درباره بسیاری از مسائل و موضوعات منطقهای و بینالمللی» سخن گفت و بر «تداوم حمایت جمهوری اسلامی ایران» از دولت سوریه تاکید کرد.
اسد از سال 2011 و همزمان با آغاز جنگ داخلی در سوریه دو بار مخفیانه به ایران سفر و بلافاصله ایران را ترک کرده است.
در اولین سفر او به ایران در اسفند 1397، قاسم سلیمانی وی را همراهی میکرد. آن سفر نیز که در زمان دولت روحانی انجام شد، مخفیانه و بدون اطلاع جواد ظریف، وزیر خارجه وقت انجام شد که به استعفای ظریف انجامید.