غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضایی در نشست سوم دیماه شورای عالی قوه قضاییه خطاب به مسئولان اطلاعاتی و امنیتی و انتظامی گفت: «در این مقطع خاص، جلوی هرگونه ناامنی را بگیرید.»
اژهای در این نشست مدعی شد که «دشمن به شدت به دنبال جنگ روانی و ناامنی در کشور است.»
در روزهای پس از سرنگونی بشار اسد به دنبال تضعیف نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در غزه و لبنان، بسیاری از استانهای ایران اغلب به دلیل آلودگی هوا یا کمبود سوخت و خاموشیهای گسترده تعطیل یا نیمهتعطیل بودهاند و دانشگاهها نیز تا آخر ترم غیرحضوری شدهاند. این مشکلات به موازات افزایش شدید قیمت کالاهای اساسی، نرخ فقر و تورم و نرخ ارز که به طور مستقیم زندگی روزمره مردم را تحت تاثیر قرار میدهد، میتواند زمینهساز موج دیگری از اعتراضات مردمی در ایران باشد.همزمان طبق گزارش جدید بانک مرکزی، رشد اقتصادی ایران در سال جاری در مقایسه با سال گذشته تقریبا نصف شده است. براساس این گزارش، در نیم سال اول سال ۱۴۰۲، نرخ رشد اقتصادی ۵.۳ درصد بود اما این نرخ در مدت مشابه سال جاری به ۲.۹ درصد کاهش یافت.
پیش از اژهای، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی هم گفته بود، جمهوری اسلامی هر کسی که در ایران «مزدوری آمریکا» و «اغتشاش» کند را زیر گامهای خود «لگدمال» میکند. خامنهای اندکی پس از سقوط بشار اسد هم خواستار «برخورد حکومتی» با تحلیلهای منفی درباره تحولات سوریه شده بود.
این دو موضعگیری مقامات ارشد تهران، در حالی نگرانی آنها نسبت به اعتراضات مردمی را نشان میدهد که کمال خرازی، مشاور ارشد خامنهای در گفتوگو با المیادین به آنچه که «طرح آمریکا و اسرائیل برای براندازی نظام» عنوان کرده، اشاره میکند.
خرازی در همین مصاحبه میگوید که جمهوری اسلامی آماده مذاکره است.
تحلیلهایی که این روزها در تعدادی از رسانههای بینالمللی منتشر میشود، حاکی از آن است که در حال حاضر جمهوری اسلامی بیش از هر زمان دیگری به سقوط نزدیک است. لیبراسیون اخیرا در مقالهای اینگونه تحلیل کرده بود که سقوط جمهوری اسلامی پس از سقوط اسد و تضعیف گروههای نیابتی دیگر یک «امکان واقعی است و نه یک سناریوی تخیلی».
مقامات تهران در حال حاضر هم با تضعیف گروههای شبهنظامی خود در منطقه مواجهاند و هم وضعیت اقتصادی و معیشتی داخل کشور سطح نارضایتیها را بیشتر کرده و هم دولت دونالد ترامپ با سابقه اعمال فشار حداکثری تا کمتر از یک ماه دیگر کار خود را آغاز میکند.