
روزنامه «واشینگتن پست» در گزارشی مفصل پرده از شکاف فزاینده میان واشینگتن و تلآویو برداشته است. به گفته این روزنامه، در روزهایی که دونالد ترامپ در نخستین سفر بزرگ خارجی در مقام رئیسجمهوری ایالات متحده به خاورمیانه میرود، با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، دچار اختلافات اساسی شده و او را نادیده گرفته است.
در حالیکه ترامپ از پادشاهی عربی سعودی، قطر، و امارات متحده عربی بازدید میکند، اسرائیل بار دیگر در حاشیه قرار گرفته است. این روند نگرانیهای جدی در بین مقامات و تحلیلگران اسرائیلی برانگیخته است.
به گفته واشینگتن پست، از آغاز مذاکرات هستهای با ایران تا تلاش برای آزادی گروگانها از طریق مذاکره مستقیم با حماس بدون اطلاع اسرائیل، ترامپ در موارد متعددی نتانیاهو را «دور زده» است.
اظهارات اخیر ترامپ درباره آتشبس با حوثیها که شامل اسرائیل نمیشود، و گزارشهایی مبنی بر احتمال اعطای فناوری هستهای غیرنظامی به سعودی بدون شرط عادیسازی روابط با اسرائیل، موجی از نگرانی در اسرائیل ایجاد کرده است.
گفتوگوهای مستقیم با حماس برای آزادی ادن الکساندر، گروگان اسرائیلی-آمریکایی، بدون حضور اسرائیل نیز این احساس طرد شدن را در نزد مقامات اسرائیلی تشدید کرده است.
مقامات سابق اسرائیلی و آمریکایی مانند مایکل اورن و دنیس راس هشدار دادهاند که منافع اسرائیل دیگر در محاسبات کاخ سفید جایگاه سابق را ندارد، و نگاه ترامپ به سیاست خارجی بیشتر اقتصادی است تا ژئوپولیتیکی یا امنیتی.
با وجود تلاشهایی برای آرامسازی فضای میان دو کشور، از جمله سخنان مایک هاکبی، سفیر جدید آمریکا در اسرائیل، مبنی بر اینکه واشینگتن نیاز ندارد برای آتشبس با حوثیها از اسرائیل اجازه بگیرد، فضای اضطراب در محافل سیاسی اسرائیل همچنان بالاست.
برخی تحلیلگران معتقدند که این تغییر نگاه حتی در درون حزب جمهوریخواه آمریکا نیز قابل مشاهده است؛ جایی که برخی چهرههای سرشناس هوادار ترامپ مانند مارجری تیلور گرین، نماینده کنگره، نیز دیگر حمایت قاطعانهای از اسرائیل نشان نمیدهند.
روابط میان نتانیاهو و ترامپ، که در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ در اوج بود، بهتدریج دچار تنش شد. از اختلاف بر سر طرح الحاق کرانه باختری و برهم خوردن طرح صلح خاورمیانه، تا تبریک نتانیاهو به بایدن پس از انتخابات 2020، همه باعث شدند ترامپ از نتانیاهو دلخور شود.
به گفته واشینگتن پست، در همین حال برخی مشاوران ترامپ مانند استیو ویتکاف، به دلیل روابط شخصی با قطر و فشار بر نتانیاهو برای آتشبس با حماس، بیشتر مورد بدگمانی قرار گرفتهاند.
حذف چهرههای نزدیک به اسرائیل مانند مایکل والتز از سمتهای امنیتی دولت ایالات متحده از دیگر نشانههای بیمیلی ترامپ به نزدیکی بیش از حد با نتانیاهو است.
با وجود این، برخی متحدان نتانیاهو در حزب «لیکود» این نگرانیها را اغراقآمیز میدانند، و میگویند انتظار اینکه ترامپ مانند یک «رئیسجمهور لیکودی» رفتار کند از ابتدا غیرواقعی بوده است.
با این وجود، حتی تصور از دست رفتن نفوذ نتانیاهو بر رئیسجمهوری آمریکا، که پیشتر با هم عکسهای تبلیغاتی و وعده انتقال سفارت را به اشتراک گذاشته بودند، میتواند اعتبار او را در داخل اسرائیل تضعیف کند.
به گفته واشینگتن پست، اکنون مخالفان سیاسی نتانیاهو میتوانند از این فرصت برای حمله به او استفاده کنند و بپرسند: «اسرائیل اکنون میتواند به کدامین متحد آمریکایی خود تکیه کند؟»