
نهاد ناظر بر امنیت غذایی در جهان، برنامۀ جهانی غذا و نیز سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، روز دوشنبه ١۲ مه (۲۲ اردیبهشت)، هشدار دادند که کل جمعیت نوار غزه با «خطر جدی قحطی» روبرو هستند و از گرسنگی رنج میبرند.
دیدهبان جهانی گرسنگی که نهاد ناظر بر امنیت غذایی است، روز دوشنبه ١۲ مه (۲۲ اردیبهشت)، اعلام کرد که با گذشت ١٩ ماه از آغاز درگیریها در نوار غزه، کل جمعیت ۲/١ میلیون نفری این منطقه در معرض خطر جدی قحطی و بحران غذایی قرار دارند.
آخرین گزارش «طبقهبندی یکپارچه سطح امنیت غذایی» (IPC) که از سوی سازمان ملل حمایت میشود، به وخامت قابل توجه وضعیت امنیت غذایی در غزه نسبت به ارزیابی پیشین این نهاد در ماه اکتبر اشاره دارد و منعکس کنندۀ هشدارهای سازمانهای بینالمللی در مورد وقوع فاجعهای قریبالوقوع در نوار غزه است.
این گزارش پیشبینی میکند که ۲/۱ میلیون نفر در سراسر غزه، یعنی تقریباً کل جمعیت این منطقه، احتمالاً تا پایان سپتامبر سطوح بالایی از ناامنی غذایی حاد را تجربه خواهند کرد و پیشبینی میشود که ۴۶۹ هزار و ۵٠٠ نفر از آنها به سطح «بحرانی» برسند.
در این گزارش آمده است که برنامههای اسرائیل برای عملیات نظامی گسترده در غزه، همراه با «ناتوانی مداوم» سازمانهای امدادی در ارائه کالاها و خدمات ضروری، «خطر بالای بروز قحطی» در دورۀ پیشبینیشده از ۱۱ مه تا ۳۰ سپتامبر را رقم زده است.
این گزارش که با مشارکت آژانسهای سازمان ملل متحد و سازمانهای غیردولتی تهیه شده است، در ادامه میافزاید: «کالاهای ضروری برای بقای مردم غزه یا تمام شدهاند یا انتظار میرود در هفتههای آینده تمام شوند. کل جمعیت غزه با سطح بالایی از ناامنی حاد غذایی مواجه هستند و نیم میلیون نفر، یعنی یک نفر از هر پنج نفر، با گرسنگی روبرو هستند.»
این گزارش همچنین پیشبینی کرده است که نزدیک به ۷۱ هزار مورد سوءتغذیه حاد، از جمله ۱۴ هزار و ۱٠٠ مورد شدید، در بین کودکان ۶ تا ۵۹ ماهه در غزه بین آوریل ۲۰۲۵ و مارس ۲۰۲۶ رخ خواهد داد.
بنا به نوشتۀ خبرگزاری رویترز، برای اعلام قحطی، حداقل ۲٠٪ از جمعیت باید از کمبود شدید غذا رنج ببرند، به طوریکه از هر سه کودک، یک نفر دچار سوءتغذیه حاد باشد و از هر ۱٠ هزار نفر، روزانه دو نفر بر اثر گرسنگی یا سوءتغذیه و بیماری جان خود را از دست بدهند.همزمان، بث بچدول معاون مدیر سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، به خبرگزاری رویترز گفت: «این گزارش واقعاً نشان میدهد که وضعیت غزه در ماههای اخیر به طور چشمگیری رو به وخامت گذاشته است».
وی افزود: «از دوم مارس، محاصره فراگیر غزه مانع از تحویل اقلام ضروری بشردوستانه و حتی تجاری شده است. این گزارش حاکی از آن است که تعداد بسیار زیادی از مردم غزه اکنون با گرسنگی مواجه هستند».
در همین حال، سیندی مک کین مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا سازمان ملل، گفت: «خانوادهها در غزه در حالی که غذای مورد نیازشان در مرز مانده است، از گرسنگی رنج میبرند».
وی افزود: «ضروری است که جامعه بینالمللی فوراً برای ورود مجدد کمکها به غزه اقدام کند. اگر بخواهیم تا زمان تأیید قحطی صبر کنیم، برای بسیاری از مردم خیلی دیر خواهد شد».کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف، نیز گفته است: «خطر قحطی بهطور ناگهانی ظاهر نمیشود. این وضعیت در جاهایی پدید میآید که دسترسی به غذا مسدود شده، نظام صحی نابود شده و کودکان از حداقلهای بقا محروم ماندهاند.»
او افزوده است: «گرسنهگی و سوءتغذیه حاد به واقعیتی روزمره برای کودکان در سراسر نوار غزه تبدیل شده است.»
چندی پیش نیز الجزیره به نقل از بخش رسانههای غزه گزارش داده بود که با ادامه محاصره از سوی اسراییل، نزدیک به ۲۹۰ هزار کودک در غزه به دلیل گرسنهگی در آستانه مرگ قرار گرفتهاند.
از سوی دیگر رژیم اسرائیل بیش از دو ماه پیش به آتشبس در غزه پایان داد، عملیات نظامی در این منطقه را از سر گرفت و گذرگاههای مرزی آن را بهروی ورود کمکهای بشردوستانه بست.
سازمان ملل متحد امروز با نشر گزارش «طبقهبندی یکپارچه امنیت غذایی» هشدار داد که باشندگان سراسر غزه در معرض خطر قحطی قرار دارند.
بر بنیاد گزارشها، در حملات ارتش رژیم اسراییل به نوار غزه، روزانه دهها فلسطینی جان میبازند.
وزارت صحت فلسطین در نوار غزه اعلام کرد در یک شبانهروز پیکر ۳۳ تن جان باخته و ۹۴ زخمی به شفاخانههای این باریکه منتقل شده است.
به گفته این وزارت شمار شهدای جنگ علیه غزه از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون به ۵۲ هزار و ۸۶۲ نفر و شمار زخمیها به ۱۱۹ هزار و ۶۴۸ نفر رسیده است.