رئیس کل دادگستری استان سمنان روز پنجشنبه ۲۰ دیماه مدعی شد یک تبعهٔ سوئیسی که به جرم «جاسوسی» بازداشت شده بود، در زندان سمنان «خودکشی» کرده است.
وزارت خارجه سوئیس مرگ یک شهروند این کشور در ایران را تأیید کرده و سفارت سوئیس در تهران نیز خبر داده که با مقامات محلی در تماس است تا شرایط مربوط به این مرگ این شهروند در یکی از زندانهای ایران را روشن کند.
وزارت خارجه سوئیس همچنین در بیانیهای که به دست رادیو فردا رسیده، نوشته که به خانواده متوفی در چارچوب حمایت کنسولی کمک میکند. وزارت خارجه سوئیس افزوده که در حال حاضر نمیتواند اطلاعات بیشتری ارائه دهد.
خبرگزاری قوهٔ قضائیه، میزان، شامگاه پنجشنبه به نقل از محمدصادق اکبری، رئیس کل دادگستری استان سمنان نوشت این فرد که در «یک سوئیت» به همراه یک زندانی دیگر در زندان سمنان نگهداری میشد، زمانی که در سوئیت تنها بوده، اقدام به «خودکشی» کرده است.
آقای اکبری بدون نام بردن از این تبعهٔ سوئیس و ارائه جزئیات بیشتر گفت بررسیها در این زمینه انجام شده و «خودکشی محرز است».سه سال پیش نیز یک دیپلمات زن سوئیسی که در سفارت این کشور در تهران شاغل بود به شکل مشکوکی جان سپرد.
مقامات جمهوری اسلامی اعلام کرده بودند که این دیپلمات از طبقهٔ هفدهم یک ساختمان بلند در محلهٔ کامرانیه تهران سقوط کرده است.
دادستانی کل سوئیس آذر امسال اعلام کرد پروندهٔ مرگ این دیپلمات مختومه شده و بر اساس تحقیقات هیچ «دخالت جنایی از سوی شخص ثالث» ثابت نشده است.
نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی بارها از بازداشت شهروندان دوتابعیتی ایرانی یا شهروندان خارجی برای امتیازگیری از دولتهای غربی یا تبادل زندانیان خود استفاده کردهاند.
جمهوری اسلامی اتباع خارجی را معمولاً با اتهامهایی چون «اقدام علیه امنیت ملی» و «جاسوسی» به زندان محکوم میکند، اما مدارک و شواهد روشنی برای اثبات این اتهامها ارائه نمیدهد.اعلام خبر جان باختن شهروند سوئیسی بازتاب گستردهای در رسانههای جهان داشته است.
خبرگزاری رویترز در این مورد اشاره کرد: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سالهای اخیر، دهها شهروند دوتابعیتی و خارجی را عمدتاً به اتهامات جاسوسی و امنیتی بازداشت کرده است.
به نوشته این خبرگزاری، سوئیس به دلیل آنکه حافظ منافع ایالات متحده در ایران است، نقش مهم میانجیگری بین واشنگتن و تهران را ایفا میکند و پیامهایی را بین دو کشور رد و بدل میکند.
پیش از این، مقامات قضایی جمهوری اسلامی مرگ مشکوک برخی زندانیان سیاسی را به «خودکشی» نسبت دادهاند.
در ماههای گذشته، مقامات جمهوری اسلامی ایران پس از اعلام اجرای حکم اعدام جمشید شارمهد، زندانی سیاسی دوتابعیتی ایرانی آلمانی، مدعی شدند که او در زندان «سکته کرده» بود.
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان پس از انتشار خبر اعدام آقای شارمهد به صدای آمریکا گفته بود که «به قتل رساندن» یک شهروند آلمانی برای جمهوری اسلامی عواقب جدی در پی دارد.
یکی دیگر از موارد مرگ مشکوک زندانیان سیاسی در زندانهای جمهوری اسلامی، کاووس سیدامامی، زندانی دوتابعیتی و استاد دانشگاه ایرانی کانادایی، بود که دو هفته پس از بازداشت در زندان اوین جان خود را از دست داد و مقامات جمهوری اسلامی ادعا کردند که او خود را «حلقآویز» کرده است.خانواده آقای سیدامامی برای پذیرش روایت رسمی جمهوری اسلامی درباره مرگ مشکوک این زندانی دوتابعیتی «زیر فشار شدید سپاه پاسداران» قرار گرفته بودند.
جمهوری اسلامی بارها شهروندان خارجی و دوتابعیتی را بازداشت کرده و جان آنها را به خطر انداخته است. اقدامی که ناظران آن را «گروگانگیری» با مقاصد سیاسی دانستهاند.
آمریکا و دولتهای غربی بارها با هشدار به شهروندان خود از آنها خواستهاند که از سفر به ایران خودداری کنند.در آخرین مورد از بازداشتها، می توان به چچیلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی، اشاره کرد.
خانم سالا ۲۹ ساله که با روزنامه «ایل فولیو» و «پادکست چورا مدیا» همکاری میکند، روز ۲۹ آذر سال جاری به دست نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی بازداشت شده بود.خانم سالا به طور رسمی و با دریافت ویزای خبرنگاری به ایران رفته بود و پس از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، گزارشهایی درباره تحولات اخیر در ایران منتشر کرده بود.
او روز چهارشنبه آزاد شد و به ایتالیا بازگشت.
پیش از این نیز یوهان فلودروس، شهروند سوئدی که برای سرویس دیپلماتیک اتحادیه اروپا در بروکسل کار میکرد و برای گردش به ایران رفته بود، هنگام بازگشت در فروردین ۱۴۰۱ در ایران بازداشت و به جاسوسی برای اسرائیل و «فساد فی الارض» متهم شد؛ جرمی که در قوانین جمهوری اسلامی مجازات اعدام دارد.
آقای فلودروس ۲۶ خرداد در جریان مبادله با حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت و از دستاندرکاران اعدام گروهی زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ که با حکم دادگاه عالی استکهلم به حبس ابد محکوم شده بود، را با دو شهروند خود که در ایران زندانی بودند، مبادله کرد.