
c
بانک مرکزی در جدول محاسبه تادیه بدهی و مهریه، دادههای شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) در سال ۱۴۰۳ را منتشرکرده است.
بررسی دادههای شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) منتشرشده توسط بانک مرکزی برای سال ۱۴۰۳ نشان میدهد که گرچه نرخ تورم سالانه نسبت به سال ۱۴۰۲ کاهش یافته، اما همچنان در سطحی بسیار بالا قرار دارد. نرخ تورم سالانه در سال ۱۴۰۳ حدود ۳۴.۰۵ درصد محاسبه می شود؛ این رقم بر پایه میانگین شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی محاسبه شده که از ۹۷۴.۷۵ در سال ۱۴۰۲ به ۱۳۰۶.۷۷ در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته است.
در حالی که سال ۱۴۰۲ با نرخ تورم ۵۲/۳ درصدی، رکورد ۸۰ ساله را شکست، دادههای سال ۱۴۰۳ حاکی از کاهش نسبی این نرخ هستند. اما تورم ۳۴ درصدی هنوز یکی از بالاترین نرخهای ثبتشده در دهههای اخیر به شمار میرود. شاخص قیمت مصرفکننده از ۱۱۲۵.۸ در فروردین ۱۴۰۳ به ۱۵۳۱.۲ در اسفند همان سال رسید، که بیانگر رشد پیوسته در طول سال است.
بررسی تغییرات ماهانه شاخص نشان میدهد که برخی ماهها مانند خرداد، بهمن و اسفند شاهد رشد بیشتری نسبت به سایر ماهها بودهاند. رشد شاخص از ۱۴۸۵.۲ در بهمن به ۱۵۳۱.۲ در اسفند ۱۴۰۳ معادل ۳.۱ درصد بوده که یکی از بالاترین نرخهای ماهانه در سال محسوب میشود. در مقابل، ماههایی مانند شهریور و مهر، رشد کندتری داشتهاند.
ادامه روند تورم بالا، هرچند با آهنگی کندتر، آثار گستردهای بر معیشت خانوارها، بازار اجاره، قدرت خرید و سرمایهگذاری دارد. اگرچه مسئولان دولت پزشکیان وعدههایی برای مهار تورم دادهاند، اما واقعیت آمارها، نشانی از ریشهکنی این پدیده ندارد.
@AftabkaranAzadi