جان کری: در سالگرد برجام هنوز اختلافهای زیادی با رژیم ایران داریم

جان کریجان کری وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه ۲۷دی۹۵ در بیانیه‌یی به‌مناسبت سالگرد اجرای توافق هسته‌یی ـ برجام ـ آن را اقدامی مهم برای جلوگیری از تولید بمب اتمی توسط رژیم ایران توصیف کرد.

وی در عین‌حال تأکید کرد: اختلافهای آمریکا با رژیم ایران هم‌چنان ادامه دارد.

جان کری در بیانیه‌یی که روی سایت وزارت‌خارجه آمریکا قرار گرفته گفت: ما قادر شدیم رژیم ایران را از دستیابی به سلاح اتمی بازداریم. بعد از توافق، رژیم ایران ۹۸ درصد اورانیم غنی شده را از کشور خارج کرده، دو سوم سانتریفوژها را جمع‌آوری کرده و قلب یکی از راکتورهای خود را با بتون پر کرد.

جان کری افزود: ما هم‌چنان با رژیم ایران اختلافات اساسی داریم و با حمایت این رژیم از تروریسم، نقض حقوق‌بشر و فعالیتهای بی‌ثبات کننده در منطقه مقابله خواهیم کرد.

بیشتر بخوانید:
به گزارش رادیوفرانسه باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا با انتشار بیانیه‌ای بمناسبت یک سالگی اجرایی شدن توافق هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های غربی، از این توافق دفاع کرد و تلویحاً به دونالد ترامپ جانشین خود، در مورد بازبینی آن هشدار داد. او با این حال به اقدامات مخل ثبات ایران در خلیج فارس و سوریه و تهدید ایران علیه اسرائیل اشاره و تأکید کرد که بدلیل نقض حقوق بشر، حمایت از تروریسم و ادامه برنامه موشکی بالیستیکی از سوی ایران، بخشی از تحریم‌های آمریکا علیه ایران حفظ و قاطعانه اعمال خواهد شد.

باراک اوباما در ابتدای بیانیه خود که در سایت کاخ سفید منتشر شده گفت: آمریکایی‌ها باید به یاد داشته باشند که توافق برجام «محصول سال‌ها مذاکره بود و یک توافق میان قدرت‌های بزرگ و- نه تنها آمریکا- با ایران محسوب می‌شود.»

آقای اوباما در ادامه گفت: « اگر توافق برجام با سایر گزینه‌ها مقایسه گردد، یک راه حل دیپلماتیک که جلو دستیابی ایران به سلاح اتمی را بگیرد بمراتب بهتر از یک برنامه غیرقابل کنترل هسته‌ای از سوی ایران و یا یک جنگ تازه در خاورمیانه خواهد بود.»

باراک اوباما در بخش‌هایی از بیانیه اش، به دستاوردهای مشخص و بارز برجام اشاره کرد که به گفته او، «امنیت جهان و آمریکا» را افزایش داده است. او از جمله به «وفاداری ایران به تعهداتش» در برجام اشاره کرد و گفت بعد از اجرایی شدن آن، ایران حدود ۹۸ درصد ذخایر اورانیوم غنی شده خود را به خارج منتقل کرده، دو سوم سانتریفوژهای خود را غیرفعال ساخته و رآکتور آب سنگین اراک را که قابلیت تولید پلوتونیوم برای استفاده در بمب اتمی را داشت را نیز از محل آن منتقل کرده است.

رئیس جمهور آمریکا در ادامه تأکید کرد که ایران به نحو بی‌سابقه‌ای پذیرفته است که بازرسان بین‌المللی، امکان دسترسی همه جانبه به تأسیسات هسته‌ای این کشور و زنجیره تولیدی آن داشته باشند.

باراک اوباما در بخش دیگری از بیانیه اش، مبادله زندانیان هردو کشور را که در نتیجه آن چهار زندانی آمریکایی در ایران و شش زندانی ایرانی در آمریکا آزاد شدند، یک پیروزی دیپلماتیک در روابط آمریکا با ایران خواند و گفت در نتیجه این تعامل دیپلماتیک، بخشی از دعواهای مالی هردو کشور نیز حل وفصل شد.

او با این حال به اقدامات بی ثبات کننده ایران در خلیج فارس و سوریه و تهدید ایران علیه اسرائیل اشاره و تأکید کرد که بدلیل نقض حقوق بشر، حمایت از تروریسم و ادامه برنامه موشکی بالیستیکی از سوی ایران، بخشی از تحریم‌های آمریکا علیه ایران حفظ و قاطعانه اعمال خواهد شد. آقای اوباما گفت که آمریکا در این زمینه هشیارانه عمل خواهد کرد و در دفاع از متحدان خود تعلل نخواهد ورزید.

ناظران می گویند بخش‌هایی از بیانیه باراک اوباما تلویحاً خطابی است به دونالد ترامپ که تهدید کرده بود در صورت به قدرت رسیدن، برجام را پاره خواهد کرد.

دونالد ترامپ روز جمعه آینده طی مراسمی جانشین باراک اوباما در کاخ سفید خواهد شد.