رابرت گیتس، وزیر دفاع پیشین آمریکا در یک گفت وگو به ۴ منطقهای اشاره کرد که دولت ترامپ احتمالا در آنها با بحران امنیت ملی روبرو خواهد شد: رویارویی با ایران در خلیج عربی، زورآزمایی با کره شمالی برسر برنامه اتمیش، برخورد با چین در دریای چین جنوبی و مقابله با روسیه در دریای بالتیک.
به گفته گیتس خطر چین و روسیه از نوع «حادثهای ناخواسته است که بالا میگیرد». خطر ایران و کره شمالی از نوع تحریک یا چالش عمدی است.
به نوشته روزنامه آمریکایی والستریت ژورنال، هنوز سه هفته از شروع کار تیم ترامپ نگذشته که آشکارا خطر رویارویی با ایران به صدر جدول درگیریها آمده است. همچنین بنظر میرسد این رویارویی عمدی باشد و یا دستکم هیچیک از طرفین ابائی از آن نداشته باشند.
نتیجه آنکه دوران خطرناکی در پیش روی ایران، عراق و متحدان آمریکا در منطقه قرار دارد.
این رویارویی را رژیم ایران، فقط چند روز پس از شروع کار ترامپ، با آزمایش یک موشک بالستیک آغاز کرد. این فقط آزمایش یک موشک نبود، بلکه آزمایش رییس جمهوری جدید آمریکا هم بود.
همه میدانیم که واکنش ترامپ چه بود. او مایک فلین، مشاور امنیت ملی خود را به نشست خبری کاخ سفید فرستاد تا بصورت علنی بگوید ایران «زیرنظر» قرار گرفته است.
تحریمهای جدید علیه ایران وضع شد، و آقای ترامپ در مصاحبهای با فاکس نیوز گفت ایران «کاملا آمریکا را نادیده گرفته» و تحریمها «فقط شروع» ماجراست.
به ظاهر چیز جدیدی اتفاق نیافتاده است. ایران استخوان لای زخم ۶ رییس جمهوری آمریکا از کارتر به این سو بوده، و ترامپ ۷مین آنها می باشد.
اما وضعیت کنونی از این نظر مهم است که نشان میدهد این رویارویی چقدر جدی است. ترامپ بارها ایرانیان را مورد خطاب قرار داده و علیه توافق اتمی باراک اوباما با این کشور سخن گفته است.
فلین، مشاور امنیت ملی ترامپ، سابقهای طولانی در محکوم کردن رفتارهای ایران دارد. او در کنگره آمریکا در سال ۲۰۱۵ گفت: «ایران خطری آشکار برای منطقه و در نهایت برای جهان است». جیم ماتیس، وزیر دفاع ترامپ هم که یک ژنرال تفنگدار دریایی است، سابقه طولانی دشمنی با ایران را دارد. او بخوبی نقش ایران در بمبگذاری در خوابگاه تفنگداران دریایی آمریکا در لبنان در دهه ۱۹۸۰ و حمله شبه نظامیان شیعه به سربازان آمریکایی در عراق را بخاطر دارد.
خلاصه آنکه این تیمی نیست که از رویارویی با ایران ابائی داشته باشد. رفتار تندروهای رژیم ایران هم از همین دست است، و آنها ضدیت با آمریکا را نشانه هویت خود قرار دادهاند، و هرگز از توافق اتمی این کشور با غرب راضی نبوده اند.
روزنامه والستریت ژورنال میپرسد اکنون چه خواهد شد؟ اگرچه ترامپ بارها در رقابتهای انتخاباتی گفته بود که توافق اتمی را پاره میکند، اما بنظر میرسد که او چنین نخواهد کرد.
در عوض دولت آمریکا به دنبال راههایی خواهد بود تا با حمایت ایران از گروههای تندرو مقابله کند. وزارت دفاع آمریکا در پی حضور نظامی بیشتر در منطقه است، و جمهوریخواهان کنگره هم مجازاتهای بیشتری برای رفتارهای غیراتمی ایران وضع خواهند کرد.
خطر اصلی این رویارویی، قدرت گرفتن تندروها در تهران است. آنها سلاحهای زیادی در اختیار دارند، مانند دامن زدن به تروریسم، حمله به نظامیان آمریکا در عراق، و فشار آوردن به دولت عراق برای عدم همکاری با آمریکا. کلام آخر آنکه این یک حادثهای زودگذر نخواهد بود، بلکه داستانی بلند و پرغصه است.