خانه / اخبار مهم روز / تشدید بحث‌ غنی‌سازی اورانیوم در ایران بعد از مذاکرات عمان

تشدید بحث‌ غنی‌سازی اورانیوم در ایران بعد از مذاکرات عمان

بحث بر سر چگونگی غنی‌سازی اوارنیوم در ایران ادامه دارد. عراقچی از احتمال “تغییر سطح و دامنه غنی‌سازی” خبر داد. مقامات تائید کردند در مذاکرات هسته‌ای با آمریکا در عمان فقط درباره چارچوب چگونگی غنی‌سازی بحث شده است.

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران اندک زمانی پس از پایان دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط عمان گفت: «غنی‌سازی اورانیوم ایران باید ادامه یابد، اگرچه دامنه و سطح آن ممکن است تغییر کند.»

ایران در حال حاضر اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند، که بسیار بالاتر از سقف ۳.۶۷ درصد تعیین‌شده در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ است، اما هنوز زیر سطح ۹۰ درصدی مورد نیاز برای تولید سلاح هسته‌ای قرار دارد.

اظهارات عراقچی پاسخی بوده است به درخواست آمریکا که خواستار برچیده شدن کامل غنی‌سازی اورانیوم در ایران شده بود.

استیو ویتکاف فرستاده ویژه ترامپ در آستانه مذاکرات هسته‌ای در عمان گفت غنی‌سازی در ایران خط قرمز آمریکاست و تاسیسات نطنز، فردو و اصفهان باید کامل تعطیل شوند.

مارکو روبیو وزیر خارجه و حتی خود دونالد ترامپ، رئیس جمهور هم بارها مخالفت خود را با غنی‌سازی اورانیوم بیان کرده‌اند.

تخت روانچی: درباره غنی‌سازی مذاکره نشده است
اما موضوعی که مقامات ایرانی از جمله تحت‌روانچی، معاون وزیر خارجه ایران تاکید کرده‌اند این است که درباره غنی‌سازی فعلا مذاکراه‌ای نشده و به صورت کلی فقط به آن اشاره شده است.

تخت‌روانچی می‌گوید هنوز جزئیاتی درباره محدودیت احتمالی بر غنی‌سازی ایران مطرح نشده و آنچه که توسط عراقچی مطرح شد صرفا بیان چارچوب بوده است که جمهوری اسلامی برای یک دوران محدودی می‌تواند یک سری محدودیت‌هایی را در ارتباط با سطح و ظرفیت غنی‌سازی و این گونه مسائلی که در حوزه هسته‌ای است به عنوان اقدامات اطمینان‌ساز بپذیرد.

معاون عراقچی اما این موضوع را با کاهش تحریم‌ها علیه ایران مطرح کرده و می‌گوید “اعلام آمادگی ایران برای اتخاذ این گونه اقدامات در مقابل لغو تحریم‌ها است”.

تخت‌روانجی در پاسخ به این سوال که جزئیات زمانی و درصد محدودسازی چه قدر است، گفت: «هنوز به آن مرحله نرسیده‌ایم. در ابتدای کار هستیم و هنوز وارد این مقوله نشده‌ایم که بخواهیم زمان یا درصد (سطح غنی‌سازی) تعیین کنیم.»

اطمینان‌سازی ایران مورد استقبال آمریکا قرار گرفت
دونالد ترامپ در آستانه سفر خود به خاورمیانه “رفتار ایران در مذاکرات هسته‌ای را هوشمندانه و معقول” دانست.

مذاکرات دور چهارم در مسقط بر خلاف برخی پیش‌بیینی‌ها به بن‌بست نرسید و طرفین به ادامه این مذاکرات تمایل نشان دادند. یکی از دلایل آن می‌تواند ایده‌های “مفید و بدیع” باشد که پس از دور چهارم مذاکرات در مسقط مطرح شده است.

روزنامه شرق در سرمقاله امروز خود به قلم کورش احمدی، دیپلمات سابق می‌نویسد: «شاید بتوان جواب را در توییت میانجی عمانی یافت که در آن گفته شده مذاکرت شامل ایده‌های مفید و بدیعی بود که منعکس‌کننده تمایل طرفین برای نیل به یک توافق شرافتمندانه است».

به نوشته شرق “ایده‌های مفید و بدیع” می‌تواند به معنی ابتکاراتی باشد که به آن نیاز است و “احتمال اینکه نوعی تعلیق موقت نیز مورد بحث بوده‌ باشد نیز نباید دور از ذهن دانست”.

پزشکیان: مذاکرات در هماهنگی کامل با رهبر است
مسعود پزشکیان شامگاه دوشنبه ۲۲ اردیبهشت در دیدار با اعضای فراکسیون مستقلین مجلس در خصوص مذاکرات با آمریکا گفت مذاکرات هسته‌ای با آمریکا در هماهنگی کامل با علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی صورت می‌گیرد.

رئیس جمهور ایران تاکید کرد که “ایران در مذاکرات به هیچ‌وجه از اصول خود عقب‌نشینی نکرده و در عین حال تنش هم نمی‌خواهد”.

رئیس جمهور ایران خاطرنشان کرد که زندگی و معیشت ملت را به مذاکرات گره نزده‌ و نخواهد زد.

غریب‌آبادی: عقب‌نشینی از غنی‌سازی خط قرمز ایران است
کا​​ظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و امور بین‌الملل وزارت خارجه هم در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: «حصول توافق مشروط به رعایت خطوط قرمز ایران است، اگر آمریکایی‌ها به دنبال غنی‌سازی صفر هستند ما نیازی به ادامه مذاکرات نمی‌بینیم.»

غریب‌آبادی تاکید کرده است که “غنی‌سازی اورانیوم به غرور ملی ایرانیان گره خورده و بابت دسترسی به این فناوری مهم، هزینه‌های زیادی پرداخته‌ شده و عقب‌تشینی از آن خط قرمز است و جمهوری اسلامی از آن عقب‌نشینی نخواهد کرد.

به نظر می‌رسد بحث‌ها بر سر غنی‌سازی اورانیوم پس از دور چهارم مذاکرات در مسقط عمان تشدید شده است و این موضوع نشان می‌دهد اکنون طرفین به قسمت‌های چالش‌برانگیز مذاکرات هسته‌ای و به خط قرمزهای همدیگر نزدیک‌تر شده‌اند.
تامی پیگوت، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، با اشاره به ادامه مذاکرات هسته‌ای این کشور با جمهوری اسلامی اعلام کرد که این گفت‌وگوها همچنان با «نشانه‌هایی از پیشرفت» همراه است، اما اکنون تهران باید مسیر خود را انتخاب کند.

پیگوت با اشاره به سخنان دونالد ترامپ افزود: «ایران می‌تواند آینده‌ای بسیار روشن‌تر داشته باشد، اما اکنون زمان آن فرا رسیده که انتخاب خود را انجام دهد.»

او با تأکید بر موضع قاطع دولت آمریکا گفت: «ایران هرگز اجازه نخواهد یافت به سلاح هسته‌ای دست یابد.»

دونالد ترامپ در مجمع سرمایه‌گذاری عربستان سعودی-آمریکا، در ریاض، گفت: «در حالی که شما بیابان‌های خشک را به زمین‌های حاصل‌خیز تبدیل کرده‌اید، رهبران ایران زمین‌های سبز و کشاورزی را به بیابان‌های خشک تبدیل کرده‌اند؛ چون فاسد هستند.»

ترامپ با اشاره به رهبران جمهوری اسلامی، گفت به آن‌ها مافیای آب می‌گویند؛ مافیای آب باعث خشکسالی و رودخانه‌های خشک‌شده‌ای می‌شود که مردم در آن‌ها هیچ آبی ندارند.

دونالد ترامپ افزود ما واقعاً می‌خواهیم ایران کشوری موفق باشد، می‌خواهیم کشوری عالی، امن و دوست‌داشتنی باشد. اما آن‌ها نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند. این پیشنهادی نیست که برای همیشه باقی بماند.

رییس‌جمهور آمریکا با اشاره به جمهوری اسلامی اضافه کرد: «اکنون زمان انتخاب است، ما وقت زیادی برای صبر نداریم. اتفاقات با سرعتی بسیار بالا در حال رخ دادن هستند پس آن‌ها باید همین حالا تصمیم بگیرند.»