خانه / اخبار مهم روز / تمجید بحث‌برانگیز شماری از اهالی سینما و تلویزیون از رئیس قوه قضائیه

تمجید بحث‌برانگیز شماری از اهالی سینما و تلویزیون از رئیس قوه قضائیه

تمجید دست‌اندرکاران سینما از ابراهیم رئیسی و تقاضای آنها برای آزادی محمد امامی موجی از انتقادها را برانگیخته است. منیژه حکمت این نامه را “کاسه‌لیسی” و “دریوزگی” در لوای “انسان‌دوستی” و “عدالت‌خواهی” خوانده است.

۴۶ تن از کارگردانان، نویسندگان، بازیگران، تهیه‌کنندگان و دیگر دست‌اندرکاران سینما و تلویزیون ایران در نامه‌ای به رئیس قوه قضائیه خواستار آزادی موقت سید محمد امامی شده‌اند.

نام امامی بیش از سه سال پیش در رابطه با سرمایه‌گذاری برای سریال شهرزاد و پرونده فساد بانک سرمایه مطرح شد و پرونده او هنوز بسته نشده است.

تهیه‌کننده سریال شهرزاد متهم است که در فساد بانک سرمایه نقشی کلیدی داشته و اموال بانک را به غارت برده است.

۴۶ دست‌اندرکار سینما و تلویزیون در نامه خود به ابراهیم رئیسی ضمن تاکید بر اینکه رسیدگی به اتهام‌های امامی وظیفه قوه قضائیه است گفته‌اند، او نیز مانند دیگر زندانیان این حق را دارد که برای مصون ماندن از خطر ابتلا به ویروس کرونا به طور موقت آزاد شود.

امضاکنندگان در این راستا یادآور شده‌اند که امامی از کانادا “تنها با یک تماس تلفنی مرجع قضایی” به ایران بازگشته و خودش را به دادسرا معرفی کرده است.

سیل انتقادها به نامه

برخی از فعالان شبکه‌های اجتماعی، کارورزان سینما و منتقدان به شیوه تقاضای نگارندگان نامه از رئیسی معترضند و بعضی‌ها به اینکه آنها خواستار آزادی فردی شده‌اند که متهم به فساد مالی گسترده است.

نامه سینماگران به رئیس قوه قضائیه با این جمله آغاز شده است: «از میزان حساسیت حضرتعالی به تحقق عدالت، قانون‌گرایی، اصلاح امور، مقابله با اجحاف و دفاع از حقوق شهروندان آگاهیم، همچنین از میزان حساسیت و توجه حضرتعالی به حوزه فرهنگ و هنر…»

تمجید از ابراهیم رئیسی با آنچه که تاکنون فعالان حقوق بشر و سازمان‌های مدافع آنها گزارش کرده‌اند مغایرت دارد. قوه قضائیه جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر همواره مورد انتقاد این سازمان‌ها و نیز گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران بوده است.

بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی هم از رئیس قوه قضائیه نه تنها به عنوان یکی از اعضای “هیئت مرگ” در سال ۱۳۶۷ نام برده‌اند بلکه به شمار اعدام‌ها در دوران ریاست او، فشار بر رسانه‌ها و روزنامه‌نگاران و ماندن هزاران تن از معترضان دی‌ماه گذشته در زندان‌ها اشاره کرده‌اند.

حسن روحانی نیز در دوران رقابت انتخاباتی، به طور ضمنی رئیسی را فردی معرفی کرد که “در طول ۳۸ سال فقط اعدام و زندان بلد بوده” است.

امامی “چهره خلاق و موفق”

شماری از منتقدان نامه ۴۶ دست‌اندرکار سینما و تلویزیون ایران به رئیسی، با توصیف محمد امامی مشکل دارند.

در این نامه از امامی به عنوان “چهره خلاق و موفق”، “تهیه‌کننده فیلم‌‌هایی که در ایران و جهان مایه عزت و احترام بوده‌اند” و “کارآفرین و تولید‌کننده‌ای خلاق” نام برده شده است.

امضاکنندگان نامه معتقدند که که امامی «به بازار محصولات فرهنگی رونق و به سریال‌سازی ایرانی تشخص و اعتبار بخشیده»، فردی “دین‌دار، معتبر و باآبروست” و اگر آزاد شود، “به روند تولیدات فرهنگی کمک بسزایی” خواهد کرد.

منیژه حکمت، کارگردان و تهیه‌کننده فیلم‌های سینمایی در حساب توئیتری خود نوشته است: «شرم بر ما، شرم بر سینماى ما که به خاطر نواله‌اى که برایمان پرت کرده‌اند این چنین به دریوزگى افتاده‌ایم و عزت و آبروى فرهنگ و هنرمان را از کسى طلب می‌کنیم که غارت سفره ناچیز فرهنگیان کشورمان تنها خلاقیت اوست و چشم به دست او داریم تا بازگردد و از ابتکارات خلاقانه و عزتمندانه‌اش شاید لیسیدن کاسه‌اى هم نصیب ما گردد».

حکمت در ادامه می‌پرسد: «چه شد که به اینجا رسیدیم؟ اینها کیستند که بر جرائم‌شان هم نام هنر می‌گذارند و چاپلوسى و دستبوسى‌شان را عدالت‌خواهى و انسان‌دوستى می‌نامند .آیا رسوا تر از این می‌شود ذلت و حقارت را فریاد زد؟»

احترام به حقوق بشر یا طمع مالی؟

مصطفی وثوقی‌کیا از فعالان رسانه‌ای اصولگرایان نوشته است: «خیلی خودجوش دوستان تصمیم گرفتند از این همه متهم بانک سرمایه فقط تقاضای آزادی محمد امامی رو داشته باشند. حداقل برای شکل کار اسم چند نفر دیگه رو هم می‌آوردید که آدم باور کنه مسئله‌تون انسان‌دوستانه است و مباحث مالی مطرح نیست».

امیر ابیلی، منتقد سینما نیز گفته است: «نامه‌ سینماگران به قوه‌ قضاییه برای آزادی محمد امامی اتفاق مهمی است. یک معیار مهم برای سنجش میزان صداقت اعتراض همیشگی آن‌ها به وجود فساد در کشور در آینده.»

تا روز شنبه، ۲۳ فروردین چند تن از امضاکنندگان به دلایل گوناگون، از جمله اینکه متن نامه‌ای که امضا کرده‌اند با متن نامه منتشرشده متفاوت است، امضای خود را پس گرفته‌اند یا گفته‌اند که نامشان بدون موافقت با آنها زیر نامه درج شده است.

کاربری در توئیتر به طنز نوشته است: «این‌جور که سینماگرا دارند امضاهاشون رو بابت آزادی محمد امامی پس می‌گیرن، فکر کنم خود آقای رییسی این نامه رو نوشته بود.»