رئیس “دیدهبان شفافیت” میگوید سال ۹۷ طرحی برای شفافیت در عملکرد دفتر رهبری به خامنهای ارائه شد که از آن استقبال نکردند. منصوب سابق خامنهای در صدا و سیما گفته رد شدن این طرح به معنای مخالفت با اصل شفافیت نیست.
عزتالله ضرغامی، رئیس سابق سازمان صدا و سیما در کنار علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی (عکس از آرشیو)
عزتالله ضرغامی، رئیس سابق سازمان صدا و سیما در کنار علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی (عکس از آرشیو)
عزتالله ضرغامی، رئیس سابق سازمان صدا و سیما در واکنش به اظهارات روز گذشته احمد توکلی در مورد عدم استقبال دفتر رهبر جمهوری اسلامی از طرح شفافیت در این دفتر گفته است این کار به معنای مخالفت با اصل شفافیت نیست.
توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام میگوید دروغگویی مسئولان و کارگزاران جمهوری اسلامی آنقدر تکرار شده که همه بیاعتماد شدهاند و “هرچه بگوییم، مردم میگویند دروغ است”.
رئیس هیئت مدیره دیدهبان شفافیت و عدالت در گفتوگویی با روزنامه اعتماد که متن آن یکشنبه ۲۶ مرداد منتشر شد با توجه به ابهامهایی که درباره فعالیت نهادهای حاکمیتی مانند بنیاد مستضعفان وجود دارد گفت چون این نهادها “مستقیما به رهبری مربوط میشود، باید حساسیت روی آنها دوچندان باشد”.
پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان که منصوب رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای است به تازگی در یک مصاحبه تلویزیونی بسیاری از مسئولان ارشد حکومتی را به سوءاستفاده از اموال این بنیاد متهم کرد.
سخنان فتاح به خاطر شایعات و ابهامهای زیادی که درباره فعالیت بنیاد و سوء استفاده از اموال مصادر شده تحت کنترل آن وجود دارد با واکنشها و انتقادها زیادی روبرو شده است. گردش مالی این بنیاد و شرکتهای زیر مجموعه آن ۳۶ هزار میلیارد تومان عنوان میشود و مانند دیگر نهادهای تحت نظر خامنهای نظارت موثری بر عملکرد آن اعمال نمیشود.
دفتر و نهادهای نظارتگریز و غیرشفاف
توکلی به روزنامه اعتماد گفته آذرماه ۹۷ در دیدار با خامنهای به او گفته است: «برای شفافیت از دفتر خودتان شروع کنید، آنوقت سازمان و نهادهای مثل بنیاد مستضعفان هم دیگر نمیتوانند از این مسئله پیروی نکنند.»
عضو مجمع تشخیص میگوید خامنهای از این کار استقبال کرد و او با جمعی از کارشناسان طرح را آماده کردند “ولی متاسفانه در دفتر رهبری از این مساله و طرح ما برای شفافیت استقبال نشد”.
منصوب سابق خامنهای در سازمان صدا و سیما دوشنبه ۲۷ مرداد در واکنش به سخنان توکلی و در توجیه رد شدن طرح شفافیت در دفتر رهبری در یک پیام توئیتری نوشت این کار “به معنای مخالفت آنان با اصل شفافیت نیست، بلکه جامعیت و وجوه اجرائی آن طرح مورد تامل قرار گرفته است”.
ضرغامی درباره این که چرا “جامعیت و وجوه اجرایی” یک طرح و تامل درباره آن مانع شفافسازی درباره عملکرد دفتر رهبر جمهوری اسلامی میشود توضبیح بیشتری نداد.
دفتر خامنهای مجموعهای عریض و طویل است با دستکم هشت معاونت، تعدادی دفتر ویژه و چند موسسه رسانهای و انتشاراتی که نظارت بر عملکرد مالی، فرهنگی و اجتماعی نهادهای تخت نظر رهبری را بر عهده دارند اما تا کنون گزارشی از این نظارتها ارائه نکردهاند.
بیاعتمادی عمومی به مسئولان حکومتی
توکلی درباره عمومی شدن بیاعتمادی به مسئولان حکومتی به اعتماد گفت: «وقتی که جمع کثیری از مسئولان یک نظام سیاسی درباره مسائل و معضلات به مردم دروغ میگویند و حقیقت را پنهان میکنند، مردم این اقدام را به کل مسئولان آن نظام سیاسی تعمیم میدهند و نمیگویند که مثلا فقط فلانفرد دروغ گفت و بقیه نگفتند.»
رئیس دیدهبان شفافیت و عدالت میگوید برای اصلاح این وضع باید ابتدا پذیرفت که اعتماد مردم به مسئولان در قیاس با گذشته بسیار کمتر شده اما هنوز بسیاری از کارگزاران حکومت این واقعیت را نمیپذیرند.
احمد توکلی پیش از این نیز چند بار از سیستماتیک شدن و نفوذ فساد به تمام ارکان جمهوری اسلامی سخن گفته و هشدار داده است که این وضعیت برای بقای حکومت از “کودتای نظامی، حمله دشمنان خارجی و حتی انقلاب مخملی” هم خطرناکتر است و میتواند به “سقوط نظام” منجر شود.