سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرد که از درخواست جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران برای تشکیل کمیسیون تحقیق در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد درباره نقش ابراهیم رئیسی در کشتار ۶۷ حمایت میکند.
جاوید رحمان خواستار انجام تحقیق مستقل در مورد اعدام هزاران زندانی سیاسی به دستور مقامهای جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۷ و نقش ابراهیم رئیسی در این کشتار جمعی شده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرده است که در کشتار هزاران زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ صدها روزنامهنگار وجود دارد.
آنتوان برنارد مدیر بخش جلب حمایت جهانی و راهبرد حقوقی گزارشگران بدون مرز گفته است که در دستور روز قرار دادن تشکیل کمیسیون تحقیق در شورای حقوق بشر سازمان ملل نخستین گام و اهمیتی ضروری دارد و این کمیسیون باید از حمایت همه جانبهای اعضای ملل متحد بهرمند شود.
جاوید رحمان روز دوشنبه، هفتم تیر، در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت که طی سالهای گذشته دفتر وی شهادت افراد مختلف و شواهدی را در این رابطه جمعآوری کرده است که اگر شورای حقوق بشر سازمان ملل یا سایر نهادها آماده آغاز تحقیق بیطرفانه در این زمینه باشند او آماده است این شواهد را در اختیار آنان بگذارد.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور منتخب در ایران در انتخابات اخیر، یکی از متهمان اصلی این کشتار و از اعضای هیئتی موسوم به هیئت مرگ در زمینهٔ اعدامهای سال ۱۳۶۷ است.
ابراهیم رئیسی در آن زمان معاون دادستان تهران و یکی از اعضای هیئتی بود که تصمیمگیری دربارهٔ اعدام زندانیان به آن واگذار شده بود.
ابراهیم رئیسی به خاطر پیشینه خود از سوی ایالات متحده تحت تحریم قرار دارد و ایالات متحده و فعالان حقوق بشری میگویند او یکی از چهار دادستانی است که در قتلهای ۶۷ دست داشتند.
سازمان مجاهدین خلق که هدف اول این اعدامها بود میگوید که شمار کشتهشدهها حدود ۳۰ هزار نفر است اما نهادهای مدافع حقوق بشر آن را چهار تا پنج هزار نفر برآورد میکنند. این اعدامها مشمول گروههای چپگرا نظیر فداییان خلق هم شد.
با آنکه مقامات حکومت جمهوری اسلامی ایران به شکل رسمی هیچگاه انجام جنایت در سال ۱۳۶۷ را نپذیرفتهاند. در سال ۲۰۰۲ هفت کارشناس گروه کاری و و گزارشگران حقوق بشر ملل متحد سازمان ملل گزارشی تکان دهنده درباره کشتار زندانیان در سال ۱۳۶۷ و با پرسش هایی از مقامات حکومت ایران منتشر کردهاند.
این سازمان همچنین با اشاره به بازداشت حمید نوری یکی از دست اندرکاران این اعدام ها در سوئد و محاکمه او که ۱۹ مرداد ماه در استکهلم آغاز خواهد شد اعلام کرده است که روشنگریهای بیشتری درباره هیئت مرگ و دست داشتن ابراهیم رئیسی در آن کشتار در این دادگاه شنیده خواهد شد.
ابراهیم رئیسی در نخستین کنفرانس مطبوعاتی خود پس از انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به پرسشی درباره نقش وی در این جنایات گفته است: «اگر یک حقوقدان و قاضی از حقوق مردم دفاع کرده، باید مورد تقدیر و تشویق قرار بگیرد که امنیت مردم را در مقابل هجوم ها و تهدیدها حفظ کرده است. تمام اقداماتی که من در مدت مسئولیتم انجام دادم همواره در جهت دفاع از حقوق بشر بوده است.»