معاون امور اقتصادی وزیر اقتصاد ایران، اعلام کرد که درآمد سرانۀ این کشور طی دهۀ گذشته با شیب نزولی ٣٢ درصد کاهش یافته است و به این ترتیب فشار اقتصادی بر شهروندان ایرانی به طور چشمگیری افزایش یافته است.سید محمد هادی سبحانیان معاون اقتصادی وزیر اقتصاد ایران، روز شنبه ٢۹ مرداد، در نشست خبری خود با خبرنگاران، با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور در آغاز به کار دولت سیزدهم، گفت: «در طول یک دهه گذشته بین سالهای ١٣٩١ تا ١۴٠٠ نرخ رشد اقتصادی حدود یک درصد بود که اگر سال ١۴٠٠ را مورد محاسبه قرار ندهیم، نرخ رشد اقتصادی به نیم درصد میرسد.»
وی با بیان اینکه درآمد سرانه کشور در یک دهه گذشته شیب نزولی داشته است، اعلام کرد: «در مدتزمان مذکور، درآمد سرانه کشور تا ٣٢ درصد کاهش یافت که نشان میدهد طی یک دهه گذشته فشار اقتصادی بر مردم افزایش یافته است».
وی ادامه داد: «در این مدت تشکیل سرمایه در بخش ماشینآلات و ساختمان هم نزولی بود و به ٨ درصد برنامهریزی شده نرسید و برنامهها محقق نشد.»
معاون وزیر اقتصاد تاکید کرد: «در این بازه زمانی، نرخ تشکیل سرمایه ثابت خالص هم شیب نزولی داشت و در برخی از سالها از جمله سالهای ٩٨، ٩٩ و ١۴٠٠ میزان استهلاک در کشور به حدی پایین بوده که سرمایه موجود هم حفظ نشده است؛ همچنین متغیرهای پولی در این مدت افزایش قابل توجهی داشتند.»وی افزود: «در هوشمندسازی نظام مالیاتی، ۱۸ میلیون و ۹۰۰ هزار کارتخوان ساماندهی و برای آنها پرونده مالیاتی تشکیل شد،همچنین هشت میلیون حساب تجاری در کشور در دولت سیزدهم شناسایی شده است».
محاسبۀ درآمد سرانه کشور از مجموع درآمدهای کشور در یک سال و تقسیم آن به تعداد جمعیت، انجام میشود که در ایران درآمد سرانه بدون ارزش افزوده حاصل از نفت محاسبه میشود.
کالابرگ الکترونیکی از اول مهرماه اجرایی میشود
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد ایران، در مورد کالابرگ الکترونیکی نیز اظهار داشت: «در بحث اجرای کالابرگ الکترونیکی، دولت بر اساس قانون عمل میکند و تاخیر در اجرای این موضوع به دلیل مباحث فنی است».وی تصریح کرد: «کالابرگ الکترونیکی بهصورت پایلوت از اول مهرماه با نفع حداکثری انجام میشود و امکان اجرای آزمایشی آن برای برخی اقشار انجام شده است».
پیش از این، دولت سیزدهم از اردیبهشت ۱۴۰۱ پرداخت یارانه نقدی به ۹ دهک جامعه را حذف کرد. همزمان محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، اعلام کرد که قرار است ارائه کالاهای ضروری معیشتی به مردم با کالابرگ الکترونیکی و به قیمت شهریور سال گذشته انجام شود.
این در حالیست که در پی حذف ارز ترجیحی در ماههای گذشته قیمت کالاهای اساسی در ایران به طور افسارگسیخته افزایش یافته است.
معاون وزیر اقتصاد در خصوص برنامه وزارت اقتصاد برای کنترل تورم، وعده داد: تمام تلاش دولت برای کنترل رشد نقدینگی، انضباط پولی و مالی و ثبات در بازار ارز است.
او در خصوص لغو تحریمها نیز گفت: «اقتصاد کشور باید برای هر سناریویی برنامه مشخص داشته باشد زیرا اگر توافق انجام شود یا خیر شرایط متفاوت خواهد بود که برای مواجهه با آن باید آماده باشیم».