مهدی کوهیان عضو «کمیته حمایت حقوقی و قضایی خانه سینما» با انتشار متنی از سمت خود کنارهگیری کرد. او در یادداشتی که در رسانههای اجتماعی منتشر شد، نوشته است: «نمیخواهم آبروی اندک فرهنگی خود را در این بازی خطرناک، حداقل تا زمانی که فضای گفتگوی منطقی و حقوقی و عقلانی شکل گیرد، به حراج بگذارم.»
همزمان با صدور احکام قوه قضاییه از جمله حبس، مراجعه اجباری به «مراکز روان درمانی» و ممنوعیت فعالیت در فضای مجازی و «ممنوع الخروجی» برای برخی از چهرههای سینما، مهدی کوهیان عضو کمیته حقوقی و قضایی خانه سینما با انتشار متنی به رویه پیشگرفتهشده اعتراض و از سمت خود کنارهگیری کرد. به گفته او عملکرد نهادهای حکومتی در یک ماه اخیر متضاد با ادعای قبلیشان مبنی بر گفتگو و خلاف امنیت و منافع ملی و مغایر با کرامت انسانی است.
با آغاز اعتراضات سراسری در ایران در سال گذشته و پیوستن تعدادی از هنرمندان به اعتراضات که منجر به بازداشت برخی از آنها شد، کمیتهای تحت عنوان «کمیته حمایت حقوقی و قضایی از سینماگران» در خانه سینما تشکیل شد که وضعیت سینماگران و هنرمندان را در پروندههای قضایی پیگیری کند. حال با شدت گرفتن صدور «احکام عجیب» قوه قضاییه برای هنرمندان معترض، مهدی کوهیان یکی از اعضای این کمیته که در زمینه اطلاعرسانی هم فعال بود، تصمیم به کنارهگیری گرفت.
در بخشی از این متن «کنارهگیری موقت» کوهیان نوشته است: «از ده ماه پیش و در کوران اعتراضات بهحق مردم برای داشتن یک زندگی، میانجیگری را مسئولیت اجتماعی خود یافتم.»
او با اشاره به اینکه «در کنار دوستان دیگری که دغدغه و منش آنها همین راه بود، تلاش کردیم که باب گفتگو با قدرت حاکمه بسته نشود» افزود: «اما نزدیک به یک ماه است که رویه پیشگرفتهشده از سوی قدرت حاکمه را بیش از پیش متضاد با ادعای قبلیشان مبنی بر گفتگو و نه تنها خلاف امنیت و منافع ملی بلکه مغایر با کرامت انسانی و حقوق بشر میدانم.»
کوهیان گفته است که در هفتههای گذشته به مسئولین صنفی هشدار داده است که «روزهای سختی در پیش خواهد بود» و اگر چارهاندیشی مناسب در مقابل «این روند نگرانکننده» نکنند، «حیثیت حرفهای اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه بازیچه سناریوی جدید این گروه خودسر خواهد شد.»
عضو مستعفی کمیته حمایت حقوقی و قضایی خانه سینما نوشته است که «نمیخواهم آبروی اندک فرهنگی خود را در این بازی خطرناک، حداقل تا زمانی که فضای گفتگوی منطقی و حقوقی و عقلانی شکل گیرد، به حراج بگذارم؛ بنابراین از عضویت در کمیته حمایت حقوقی و قضایی خانه سینما، تا اطلاع ثانوی کنارهگیری میکنم و این کنارهگیری به معنی توقف مطالبهگری، میانجیگری و کمک به هنرمندان آسیبدیده نخواهد بود.»
پژمان بازغی، رئیس انجمن بازیگران سینمای ایران، نیز به تازگی از احکام قضایی علیه چند تن از زنان بازیگر و محرومیت آنان از «حداقل حقوق شهروندی» انتقاد کرد.
او در حاشیه مراسم نمایش عمومی فیلم «پرونده باز است»، ساخته کیومرث پوراحمد، محرومیت از «یک خط تلفن»، «داشتن اینستاگرام»، «دو سال ممنوعیت کار» و «دو سال ممنوع الخروجی» را از جمله مصادیق «حداقل حقوق شهروندی» برشمرد. این اظهارات و واکنشها پس از صدور احکام قضایی اخیر علیه شماری از بازیگران مخالف حجاب اجباری از جمله آزاده صمدی، افسانه بایگان و لیلا بلوکات بیان شده است.
کوهیان چند روز پیش و در پی انتشار خبر حکم افسانه بایگان نوشته بود: «در رای محکومیت صادره برای خانم #افسانهبایگان علاوه بر توهین، افترا و تحقیر ایشان، به مسئولین فرهنگی، سینمایی و تلویزیون به شکل تلویحی #خانهسینما توهین مستقیم کرده است.»
او در واکنش به حکم لیلا بلوکات هم به طعنه نوشته بود: «پیشرفت شعبه ۱۰۸۸ دادگاه کیفری دو، در صدور احکام سنگین و خارج از عرف قضایی بخاطر استفاده از پوشش #کلاه، مثال زدنی است.»