خانه / اخبار مهم روز / اطلس زندان‌های ایران: از آغاز خیزش مهسا، صدور حکم شلاق علیه کنشگران سیاسی ۴ برابر شده

اطلس زندان‌های ایران: از آغاز خیزش مهسا، صدور حکم شلاق علیه کنشگران سیاسی ۴ برابر شده

اطلس زندان‌های ایران گزارش داد جمهوری اسلامی از زمان خیزش انقلابی مردم ایران در شهریور گذشته، صدور حکم شلاق علیه کنشگران مدنی و سیاسی را نسبت به سال پیش از آن چهار برابر افزایش داده و دست‌کم ۱۱۷ کنشگر را به هفت‌هزار و ۴۰۴ ضربه شلاق محکوم کرده است.

به گزارش اطلس زندان‌های ایران، این کنشگران که شامل ۱۳ زن و ۱۰۴ مرد هستند، علاوه بر هفت‌هزار و ۴۰۴ ضربه شلاق، در مجموع به ۹۹ سال و سه ماه زندان و ۱۱۶ میلیون تومان جریمه نقدی نیز محکوم شده‌اند.

طبق این گزارش، بیشترین اتهام‌های منجر به صدور حکم شلاق در این دوره شامل اخلال در نظم عمومی و نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی به موجب قانون مجازات اسلامی بوده است.

در دوره یک‌ساله پیش، از شهریور سال ۱۴۰۰ تا مهر۱۴۰۱، دستگاه قضایی ۲۹ کنشگر سیاسی و مدنی، شامل ۱۸ زن و ۱۱ مرد، را در مجموع به ۱۹۷۰ ضربه شلاق، ۳۲ سال و ۱۰ ماه زندان و ۵۱ میلیون تومان جزای نقدی محکوم کرده بود.

اطلس زندان‌های ایران خاطرنشان کرد: «مقام‌های جمهوری اسلامی به‌رغم آگاهی به آسیب‌های جسمی و روانی حکم شلاق، برای تداوم حاکمیت ایدئولوژیک خود و برای تحقیر دیگران از ابزار شلاق علیه شهروندان و مخالفان سیاسی استفاده می‌کنند.»

صدور احکام شلاق علیه کنشگران سیاسی در حالی است که از زمان خیزش انقلابی «زن، زندگی، آزادی» ده‌ها معترض بازداشت شده در معرض خطر اعدام قرار دارند و دستگاه قضایی جمهوری اسلامی تاکنون حکم اعدام هفت نفر از این معترضان را اجرا کرده است.

همچنین گزارش‌های بسیاری نیز درباره تجاوز، تعرض و رساندن آزار جنسی به شماری از معترضان بازداشت شده در جریان خیزش انقلابی ایرانیان منتشر شده است. بسیاری دیگر از معترضان بازداشت شده نیز، در اولین روزهای پس از آزادی از زندان، به صورت مشکوکی جان خود را از دست داده‌اند.

روزنامه گاردین ۱۷ بهمن سال گذشته به نقل از ۱۱ معترض زن و مرد گزارش داد که آن‌ها در زمان بازداشت از سوی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی مورد «تجاوز جنسی، خشونت جنسی، ضرب و شتم و شکنجه» قرار گرفته‌اند.

در آذر ماه گذشته نیز روزنامه نیویورک‌تایمز با انتشار گزارشی خبر داده بود ماموران امنیتی حکومت به صورت «سازماندهی‌ شده» از «تجاوز» برای ساکت کردن زنان معترض استفاده می‌کند.

نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی هم در نامه‌ای به جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، «تعرض به زنان حین بازداشت و در بازداشتگاه‌ها» را بخشی از برنامه سرکوب حکومت علیه زنان معترض خواند.

روز جمعه ششم مرداد، محمدعمر داوودزی، وزیر داخله سابق افغانستان، به افغانستان‌اینترنشنال گفت طالبان با الگوبرداری از شگردهای جمهوری اسلامی، زنان را زندانی و شکنجه می‌کنند.

او افزود طالبان این روش را از حکومت ایران آموخته‌ و در حکومت قبلی هم جمهوری اسلامی درباره برخورد با مخالفان مشورت می‌داد.