مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان اعلام کرد که حدود ۱۵۰ مدرسه استان اصفهان تحت تاثیر فرونشست قرار گرفتهاند و «تاکنون ۴۲ مدرسه به طور کامل تخلیه شدهاند.»
به گزارش خبرگزاری حکومتی تسنیم، محمدرضا ابراهیمی درباره آخرین وضعیت مدارس تحت فرونشست استان اصفهان گفت که مدارس این استان نیز تحت تاثیر فرونشستهای مکرر قرار گرفته اند.
این مقام استانی افزود بیشتر مدارسی که تخلیه شدهاند در سمت شمال شهرستان اصفهان و مدارس نواحی ۴ و ۵ هستند.
او افزود همچنین «تعدادی از مدارس شهرستانهای برخوار و شاهینشهر» نیز تخلیه شدهاند، البته در برخی از شهرستانهای دیگر نیز مدارس تخلیه شدهاند.
ابراهیمی تاکید کرد که درصد فرونشست در بین ۱۵۰ مدرسه ای که تحت تاثیر فرونشست قرار گرفتهاند متفاوت از دیگری است.
این مدیر کل آموزشی استان اصفهان درباره مواجهه با خطرهای فرونشست گفت که «اداره کل نوسازی» دستور داده که برخی از مدارس تخلیه شوند که بخشهایی از آن تخریب و عملیات بازسازی شروع و بخش دیگر بهسازی و مقاومسازی شده است.
او افزود فرونشست به طور مستقیم بر فضای آموزشی استان تأثیر گذاشته و در این راستا دولت و خیرین به کمک آمدهاند تا با تأسیس سازههای جدید و مطابق با استانداردهای مهندسی، این مشکل را برطرف کنند.
در گزارش دیگری از روزنامه اعتماد، مهدی زارع، زلزلهشناس و استاد پژوهشگاه زلزلهشناسی، در جدیدترین ارزیابیهای خود اعلام کرد که حدود ۱۱ درصد از مساحت کل کشور ایران تحت تأثیر پدیده فرونشست قرار دارد.
به گفته این زلزله شناس، این پدیده در حدود ۳۹ میلیون نفر از ساکنان ایران را در مناطق مستعد این مشکل درگیر کرده است.
او افزود که به جز استان گیلان، تمامی استانهای دیگر درگیر فرونشست هستند.
زارع تاکید کرد که در کشور ایران، ابعاد و نرخ فرونشست در مناطق مختلف به شدت متفاوت است. طبق گزارشها، تقریباً ۲۵ درصد از مناطق شهری ایران با درجات مختلف فرونشست مواجه هستند.
این پژوهشگر همچنین توضیح داد که حدود ۵ درصد از کل مساحت کشور در معرض فرونشست شدید قرار دارد، در حالی که تقریباً ۱۸/۵ میلیون هکتار، معادل ۱۱ درصد از مساحت ایران، تحت تأثیر درجات مختلف فرونشست زمین قرار دارد.
زارع افزود این مشکل در برخی استانها از جمله تهران و فارس به شدت محسوس است، به طوری که در این مناطق نرخ فرونشست در برخی مناطق به بیش از ۴۰ سانتیمتر در سال میرسد.
پیش از این علی بیتاللهی، مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با هشدار نسبت به شدت گرفتن پدیده فرونشست زمین گفته تمام استانهای ایران با این خطر روبهرو هستند و «برای نجات شهرها و روستاهایمان از همین الآن فقط پنج الی ۱۰ سال فرصت داریم.»
معصومه آمیغپی، رئیس اداره ترازیابی دقیق و تداخل سنجی راداری سازمان نقشهبرداری ایران نیز خرداد ماه سال جاری با اشاره به تهیه بانک جامع فرونشست زمین گفته بود که دامنه فرونشست زمین به ۱۶ کلانشهر ایران نفوذ کرده است و ۸۰۰ شهر نیز در پهنه فرونشست زمین قرار دارند.
به عقیده شماری از کارشناسان منتقد، سیاستهای نادرست، عدم برنامهریزی مناسب و سوءمدیریت جمهوری اسلامی در حوزه آب، از عوامل مهم فرونشست زمین و بحران زیست محیطی در ایران هستند.
ناصر کرمی، کارشناس، پیش از این به صدای آمریکا گفته بود که در پی افزایش فرونشست در ایران «گستره زیست در ایران کوچکتر و کوچکتر میشود.»