وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز جمعه در مصاحبه با تلویزیون چین گفت جمهوری اسلامی آماده است «بدون تأخیر» وارد «مذاکراتی سازنده» برای دستیابی به توافق در مورد برنامه هستهای خود شود.
عباس عراقچی با این حال شروطی را برای این مذاکرات اعلام کرد و افزود: «شرط ما همانند برجام است؛ ایجاد اعتماد در مورد برنامه هستهای در ازای لغو تحریمها. ما آمادهایم بر این اساس مذاکره کنیم.»
او همچنین با طرح این ادعا که «جمهوری اسلامی، برجام را با حسن نیت اجرا کرد» گفت: «ایالات متحده بدون هیچ دلیل یا توجیهی از این توافق خارج شد که این خروج یک اشتباه استراتژیک بزرگ بود و با واکنش تهران مواجه شد.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین تصریح کرد که حکومت ایران منتظر خواهد ماند تا بعد از مشخص شدن سیاستهای دولت جدید آمریکا به ریاست دونالد ترامپ، تصمیمات تازه خود را اتخاذ کند.
عباس عراقچی که در جریان سفر به چین با شبکه سیسیتیوی این کشور مصاحبه کرده و محتوای آن روز جمعه ۱۴ دی در رسانههای داخلی بازتاب یافت، برجام را نتیجه «مذاکراتی با حسن نیت» دانست و خروج آمریکا از این توافق را «اشتباه راهبردی بزرگ» قلمداد کرد.
او در ادامه بر امکانپذیر بودن و وجود راهحلهای دیپلماتیک تاکید کرد و گفت که دولت جدید آمریکا باید سیاست خودش را تدوین کند و جمهوری اسلامی ایران نیز بر اساس آن تصمیم خواهد گرفت.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی در عین حال به «نقش سازنده» چین و روسیه در مذاکرات گذشته اشاره کرد و خواستار ادامه این همکاریها شد.دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، در جریان کارزار انتخاباتی اخیر خود بارها بر بازگرداندن سیاست موسوم به «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده و توافق سال ۲۰۱۵ قدرتهای جهانی با ایران را بهدلیل عدم شمول برنامهٔ موشکی و فعالیتهای بیثباتکننده در خاورمیانه ناکافی خوانده است.
او در دوره نخست ریاستجمهوری خود از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران موسوم به «برجام» که در دولت دموکرات باراک اوباما منعقد شده بود، خارج شد.
برخی مقامهای ارشد آمریکایی میگویند ایالات متحده نگران است جمهوری اسلامی ایران که اخیرا بر اثر تحولات خاورمیانه ضعیف شده، به سمت تولید بمب هستهای برود.
این در حالی است که مقامهای بلندمرتبه نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی و چندین نماینده مجلس ایران بارها غرب را تهدید به ساخت و تولید بمب هستهای کردهاند.روزنامه والاستریت ژورنال نیز همان روز گزارش داد که تیم انتقالی دولت دونالد ترامپ، سرگرم بررسی گزینههای مختلف برای جلوگیری از دسترسی حکومت ایران به جنگافزار هستهای، از جمله گزینه «حمله هوایی پیشگیرانه» است.
بریتانیا، فرانسه و آلمان قرار است دور جدیدی از مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران را در ۱۳ ژانویه در ژنو آغاز کنند.
شورای امنیت سازمان ملل روز سهشنبه ۲۷ آذرماه در جریان بررسی برنامه هستهای جمهوری اسلامی و گزارش دبیرکل سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و میزان انطباق برنامه اتمی تهران با آن قطعنامه بار دیگر از اقدامات اتمی تهران انتقاد کرد.
رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح، در این نشست موجودی اورانیوم غنیشده ایران را حدود ۳۲ برابر بیشتر از حد مجاز دانست و تصریح کرد این افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده تا ۲۰ و ۶۰ درصد، همچنان نگرانیهای جدی ایجاد کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم در گزارش اخیر خود اعلام کرد که جمهوری اسلامی بهطور چشمگیری سرعت غنیسازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصد را افزایش داده است؛ سطحی که به ۹۰ درصد، میزان مورد نیاز برای تولید سلاح هستهای، نزدیک است.
کشورهای غربی تأکید دارند که غنیسازی در این سطح هیچ توجیه غیرنظامی ندارد و جمهوری اسلامی تنها کشوری است که بدون تولید بمب هستهای به این میزان غنیسازی دست زده است. در مقابل، جمهوری اسلامی بارها تأکید کرده که برنامه هستهایاش صرفاً صلحآمیز است.
فرانسه، آلمان و بریتانیا روز سهشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ در بیانیهای مشترک ضمن ابراز نگرانی عمیق از اقدامات اخیر جمهوری اسلامی در برنامه هستهای، از تهران خواستند تا مسیر تنشزایی هستهای را متوقف کند.
پایگاه خبری اکسیوس روز پنجشنبه به نقل از سه منبع مطلع گزارش داد که جو بایدن چند هفته پیش در جلسهای با تیم امنیت ملی خود گزینههای حمله به تاسیسات اتمی ایران در صورت گام برداشتن تهران به سوی سلاح هستهای را بررسی کردند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، نیز هشتم آذر در نشستی با خبرنگاران در پرتغال هشدار داد اگر کشورهای غربی تهدیدات خود دربارۀ بازگرداندن همۀ تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران را ادامه دهند، بعید نیست که تهران هم با تغییر رویکرد، به سمت تولید سلاح هستهای حرکت کند.
با این حال حدود ۱۰ روز پیش جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن گفت معتقد است با توجه به تحولات منطقه و «موقعیت ضعیف» حال حاضر ایران ، دولت دونالد ترامپ فرصت دارد راه دیپلماسی را با تهران پیش بگیرد و به یک توافق هستهای برسد تا جاهطلبیهای هستهای بلندمدت ایران را مهار کند.