پاناما پس از آن که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، امکان استفاده از گزینه نظامی برای تسلط دوباره بر کانال پاناما را نکرد، خاطرنشان ساخت که حق حاکمیت خود بر این کانال را قابل مذاکره نمیداند. همچنین دانمارک نیز بار دیگر پیشنهاد ترامپ برای خرید گرینلند را رد کرد.
دونالد ترامپ روز سهشنبه ۱۸ دی طی نشستی خبری که در اقامتگاهش در فلوریدا برگزار شد در پاسخ به این سئوال که آیا میتواند به جهان اطمینان دهد که برای تسلط بر کانال پاناما و گرینلند دست به اقدام نظامی یا اقتصادی نمیزند، گفت: «نه، هیچ اطمینانی نمیتوانم به شما درباره این دو مورد بدهم. اما میتوانم بگویم که به آنها برای امنیت اقتصادی خود نیاز داریم.»
این اظهارات واکنش خاویر مارتینز آچا، وزیر خارجه پاناما، را به دنبال داشت که گفت: «حق حاکمیت کانال ما قابل مذاکره نیست و بخشی از تاریخ ما مبارزات ماست.»
وی سپس افزود که خوزه رائول مولینو، رئیس جمهور پاناما، به صراحت موضع این کشور را درباره کانال پاناما بیان کرده است.
دونالد ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۵ نوامبر بارها ناخشنودی خود را از عملکرد دولت پاناما و همچنین عدم تسلط واشینگتن بر گرینلند اعلام کرده و گفته آمریکا باید کانال پاناما را پس بگیرد و گرینلند نیز باید بخشی از خاک آمریکا باشد.احداث کانال در سال ۱۸۸۰ توسط فرانسویها آغاز شد اما آمریکا آن را در سالهای ۱۹۰۴ تا ۱۹۱۴ بر اساس تصمیم تئودور روزولت تکمیل کرد. دولت آمریکا در سال ۱۹۹۹ که دومین دوره ریاست جمهوری بیل کلینتون، رئیس جمهور دموکرات بود، کانال پاناما را که یک مسیر مهم کشتیرانی و حلقهٔ اتصال اقیانوس اطلس به اقیانوس آرام است به دولت این کشور داد.
دونالد ترامپ میگوید که پاناما برای عبور کشتیها از کانال هزینههای «بیش از حدی» میگیرد که در صورت ادامه این روند، این آبراه باید دوباره به ایالات متحده بازگردانده شود.
آقای ترامپ همچنین در ادامه نشست خبری روز سهشنبه خود الحاق گرینلند به خاک ایالات متحده را امری حیاتی برای امنیت این کشور دانست و هشدار داد که در صورتی که دانمارک پیشنهاد او برای خرید گرینلند را رد کند، تعرفههایی بر دانمارک اعمال خواهد کرد.
گریلند جزو خاک کشور پادشاهی دانمارک محسوب میشود و کپنهاگ تاکید کرده گرینلند برای فروش نیست.
مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک، بلافاصله پس از اظهارات ترامپ گفت: «فکر نمیکنم این کار درستی باشد که با استفاده از اهرمهای اقتصادی با یکدیگر مبارزه کنیم آن هم وقتی که ما متحد و شرکای نزدیک هستیم.»
دونالد ترامپ در دوره پیشین ریاست جمهوری خود نیز برای گسترش قلمرو آمریکا ابراز نظر کرده بود و از جمله گفته بود که تمایل دارد گرینلند را خریداری کند.
این ابراز نظر دونالد ترامپ نمونهای بسیار نادر از موضعگیری یک رهبر آمریکایی است که میگوید میتواند یک کشور مستقل را وادار به واگذاری قلمرو کند. این اظهارات همچنین میتوان از تغییرات احتمالی در دیپلماسی ایالات متحده تحت ریاست جمهوری ترامپ حکایت داشته باشد.