خانه / اخبار مهم روز / شولتس به ترامپ: الحاق گرینلند و تغییر مرزها با زور ممکن نیست

شولتس به ترامپ: الحاق گرینلند و تغییر مرزها با زور ممکن نیست

دونالد ترامپ تهدید کرده است که ضمیمه گرینلند به آمریکا برای منافع ایالات متحده ضروری است. صدراعظم آلمان در واکنش به این سیاست به سرعت کنفرانس خبری برگزار کرد و تاکید کرد که “مرزها نباید به‌زور تغییر کنند”.

در پی تهدیدهای دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آینده آمریکا مبنی بر به دست گرفتن کنترل کانال پاناما و گرینلند، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان ضمن یادآوری ضرورت احترام به اصول بین‌المللی گفت که “مرزها را نمی‌توان با توسل به زور تغییر داد” و این “یکی از مبانی نظم صلح جهانی است.”

ترامپ در جریان یک کنفرانس خبری در ویلای خود در مارالاگو در فلوریدا تسلط آمریکا بر این منطقه را برای “امنیت اقتصادی” ایالات متحده ضروری دانست و در پاسخ به این سوال که آیا برای اعمال این سیاست حاضر است از نیروی نظامی یا فشار اقتصادی استفاده کند، پاسخ روشنی نداد. او گفت: «نمی‌توانم در هیچ‌یک از این موارد اطمینانی به شما بدهم.»

استفاده ترامپ از قدرت نظامی محتمل نیست
در همین زمینه ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه در مصاحبه‌ای ضمن تاکید بر بر لزوم تقویت بیشتر قدرت نظامی اروپا گفت: «اگر از من بپرسید آیا تصور می‌کنم که ایالات متحده به گرینلند حمله خواهد کرد، پاسخ من منفی است.»

گرینلند در شمال اقیانوس اطلس واقع است و از سال ۱۸۱۴ میلادی به دانمارک تعلق دارد. مته فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک بارها تاکید کرده است که گرینلند “قابل فروش نیست.” او به شبکه تلویزیونی TV2 گفته که نمی‌تواند تصور کند که طرح‌های ترامپ زمانی برای گرینلند پیاده شوند. او بار دیگر یادآوری کرده که گرینلند متعلق به مردم همان جاست.

اهمیت یکپارچگی و اقدام هماهنگ
اولاف شولتس در رایزنی با شرکای اروپایی خود در خصوص اظهارات ترامپ گفت: «اصل عدم تغییر مرزها شامل همه کشورها می‌شود، چه در شرق و چه در غرب قرار گرفته باشند.»

شولتس افزود: «هیچ‌گونه تزلزلی در این اصل نباید و نمی‌تواند وجود داشته باشد.» وی همچنین سازمان ناتو را یکی از ارکان اصلی امنیت جهان خواند.

بیشتر بخوانید: دانمارک: موضوع گرینلند یکی از بزرگترین تهدیدات امنیتی ماست

صدراعظم آلمان بر این تاکید کرد که باید به طور”قاطع و سنجیده” به وضعیت امنیتی بحرانی اروپا پاسخ داده شود: «باید بر اساس یک ارزیابی‌ مشترک از تهدیدها، مشخص شود که چه تلاش‌های نظامی لازم است.» او در ادامه “اهمیت یکپارچگی و اقدام هماهنگ” در این زمینه را یادآور شد.

ترامپ و ایلان ماسک، مشاور ارشد او اخیراً بارها در مورد سیاست کشورهای اروپایی اظهار نظر کرده‌اند. ترامپ از کشورهای عضو ناتو خواسته است که هزینه‌های دفاعی خود را به شدت افزایش دهند و به جای سطح تعیین‌شده فعلی مبنی بر دو درصد از تولید ناخالص داخلی این کشورها، پنج درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به دفاع اختصاص دهند.

اجازه حمله به مرزهای اروپا را نمی‌دهیم
وزیر امور خارجه دانمارک در واکنش به سخنان دونالد ترامپ برای تسلط آمریکا بر جزیره گرینلند، گفت که گرینلند ممکن است در صورت خواست ساکنانش مستقل شود، اما به ایالتی از آمریکا تبدیل نخواهد شد. فرانسه و آلمان هم بر عدم تغییر مرزهای اروپایی با استفاده از زور تاکید کردند.

ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، چهارشنبه ۱۹ دی، با اشاره به مالکیت ۶۰۰ ساله دانمارک بر جزیره گرینلند، افزود که اتحادیه اروپا اجازه نخواهد داد که کشورهای دیگر به مرزهای مستقل آن حمله کنند.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، نیز تاکید کرد که مرزها باید محترم شمرده شوند.

او گفت در این مورد با سایر رهبران اتحادیه اروپا گفت‌وگو کرده است. رهبران اتحادیه اروپا درک کمی از اظهارات دونالد ترامپ درباره گرینلند و کانادا دارند.

در همین حال سخنگوی دولت آلمان نیز گفت که این کشور به اصل عدم تغییر مرزها به زور پایبند است.

ناتو به درخواست برای اظهارنظر درباره اظهارات ترامپ پاسخ نداده است.

در همین حال آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری مشترک با همتای فرانسوی خود گفت: «ایده بیان شده در مورد گرینلند ایده خوبی نیست و بدیهی است که این اتفاق نخواهد افتاد.»

دیدار نخست‌وزیر گرینلند با پادشاه دانمارک

همچنین قرار است موت اگده، نخست وزیر گرینلند، چهارشنبه ۱۹ دی با فردریک دهم، پادشاه دانمارک، در کپنهاگ گفت‌وگو کند.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری منتخب آمریکا، امکان استفاده از فشار نظامی یا اقتصادی برای تسلط دوباره آمریکا بر کانال پاناما یا تصاحب جزیره گرینلند را رد نکرده است.

هم‌زمان دونالد ترامپ جونیور، فرزند ارشد دونالد ترامپ سفر شخصی خود به گرینلند را آغاز کرده است.

فرزند ارشد ترامپ در سفر به گریلند گفت که او به‌عنوان یک «گردشگر» این سفر را انجام می‌دهد و هیچ ملاقات رسمی را برنامه‌ریزی نکرده است.

ترامپ برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ علاقه خود را به خرید این جزیره پوشیده از یخ با ۵۷ هزار جمعیت ابراز کرد، اما با مخالفت روبرو شد.

گرینلند دو میلیون کیلومتر مربع مساحت و فقط ۵۷ هزار نفر جمعیت دارد.این جزیره بخشی از اتحادیه اروپا نیست، اما از طریق پیوندهایش با دانمارک، عضو ناتو است.

گرینلند که پایتختش به نیویورک نزدیک‌تر است تا کپنهاگ، دارای ثروت معدنی، نفت و گاز طبیعی است، اما توسعه آن روندی کند داشته و اقتصاد آن به ماهیگیری و یارانه‌های سالانه دانمارک متکی است.

ارتش ایالات متحده در پایگاه هوایی پیتوفیک در شمال غربی گرینلند حضور دائمی دارد.

آمریکا از سال‌ها پیش با روسیه و چین بر سر دسترسی به قطب شمال رقابت داشته است.

در همین حال لارس لوکه راسموسن، وزیر امور خارجه دانمارک، چهارشنبه ۱۹ دی، تشدید نگرانی های امنیتی آمریکا در قطب شمال را مشروع خواند.

گرینلند از سال ۲۰۰۹ حق اعلام استقلال از دانمارک را دارد، اما تاکنون از انجام این کار خودداری کرده است.اتحادیه اروپا، بلوک ۲۷ کشوری مستقر در بلژیک که از مدت‌ها پیش متحد آمریکا بوده است، تلاش کرد وارد درگیری لفظی با ترامپ نشود و اعلام کرد که «منتظر همکاری» با دولت آینده ایالات متحده است.

در مورد خودداری ترامپ از رد کردن اقدام نظامی برای تصرف گرینلند، یک سخنگوی کمیسیون اروپا گفت: «ما در حال صحبت درباره مسائل فرضی عجیب‌وغریبی هستیم که مربوط به دولتی است که هنوز شروع به کار نکرده است.»

یک سخنگوی دیگر نیز گفت حاکمیت کشورها باید «به‌عنوان یک اصل اساسی» مورد احترام قرار گیرد.

در پاسخ به این پرسش که آیا گرینلند تحت پوشش بند دفاع متقابل اتحادیه اروپا که اعضا را به کمک به یکدیگر در صورت حمله متعهد می‌کند، قرار دارد، سخنگوی کمیسیون، پائولا پینیو، گفت که چنین است.

او افزود: «اما واقعا داریم درباره چیزی به شدت فرضی صحبت می‌کنیم که نمی‌خواهیم بیشتر از این وارد جزئیاتش شویم.»

آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه دولت جو بایدن رئیس جمهوری کنونی آمریکا نیز که به فرانسه سفر کرده، روز چهارشنبه در یک نشست خبری مشترک با همتای فرانسوی خود در پاریس گفت که صحبت در این باره اتلاف وقت است.

به گزارش رویترز، بلینکن گفت «آنچه درباره گرینلند مطرح شده، نظریه خوبی نیست. اما شاید مهم‌تر از آن این باشد که مشخصا چنین اتفاقی رخ نخواهد داد و به همین دلیل احتمالا نباید با صحبت درباره آن، وقت زیادی را تلف کنیم.»

گرینلند یک قلمرو خودمختار غنی از منابع معدنی و متعلق به دانمارک، یکی از اعضای اتحادیه اروپا، و یک قلمرو مرتبط به این بلوک اروپایی است.

ترامپ مدت‌ها است به‌صورت علنی درباره تصرف گرینلند صحبت کرده است و روز سه‌شنبه گفت: «ما برای اهداف امنیت ملی به گرینلند نیاز داریم» و استدلال کرد که دانمارک باید آن را برای «حفاظت از دنیای آزاد» واگذار کند.

علاوه بر منابع معدنی این جزیره، گرینلند به‌ویژه با ذوب شدن یخ‌ها در مناطق شمالی جهان به دلیل گرمایش زمین یک دروازه استراتژیک برای حمل‌ونقل دریایی در قطب شمال است.

ترامپ در شبکه‌های اجتماعی نوشت که به‌دست گرفتن احتمالی گرینلند از سوی آمریکا «معامله‌ای است که باید انجام شود» و عکس‌هایی از پسر ارشد خود، دونالد ترامپ جونیور، که روز سه‌شنبه در حال بازدید از گرینلند بود، منتشر کرد.

او اضافه کرد: «گرینلند را دوباره باعظمت کنیم.»

علاوه بر مخالفت اتحادیه اروپا، کشورهای عضو مانند آلمان و فرانسه نیز به‌صورت جداگانه این پیشنهاد رئیس‌جمهوری آینده آمریکا را رد کردند.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، با ابراز شگفتی از اظهارات ترامپ گفت که شرکای اروپایی معتقدند که مصونیت مرزها یک اصل اساسی حقوق بین‌الملل است.

او به خبرنگاران گفت: «این اصل پابرجا است و بنیاد نظم صلح‌آمیز ما است.»

شولتس در بیانیه‌ای که به‌طور غیرمعمول صریح و در مدت‌زمان کوتاهی صادر شد، افزود: «در گفتگوهایم با شرکای اروپایی، نوعی فقدان درک نسبت به اظهارات اخیر از سوی ایالات متحده مشاهده شده است.»

شولتس تأکید کرد: «اصل مصونیت مرزها در مورد هر کشوری اعمال می‌شود، صرف‌نظر از اینکه در شرق یا غرب ما قرار دارد» و اشاره کرد که روسیه با حمله تقریبا سه‌ساله خود به اوکراین این اصل را نقض کرده است.

شولتس در بیانیه‌ای که به‌طور غیرمعمول صریح و در مدت کوتاهی صادر کرد، گفت: «در گفتگوهایم با شرکای اروپایی، نوعی عدم درک نسبت به اظهارات اخیر ایالات متحده مشاهده شده است.»

ژان-نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، به رادیو فرانسه اینتر گفت: «اتحادیه اروپا به هیچ کشوری در جهان، هر که باشد، اجازه نخواهد داد که به مرزهای حاکمیتی آن حمله کند. ما قاره‌ای قوی هستیم و باید خود را بیش از پیش تقویت کنیم.»

بارو گفت که اعتقاد ندارد ایالات متحده به آن جزیره وسیع قطب شمال (گرینلند) که بیش از ۶۰۰ سال بخشی از دانمارک بوده است، حمله کند.

او اضافه کرد: «ما وارد دورانی شده‌ایم که شاهد بازگشت قانون هر کسی که نیرومندتر است (قانون زور)، هستیم. آیا باید مرعوب شویم؟ آیا باید نگران باشیم؟ به طور قطع نه.»

او گفت: «ما باید بیدار شویم و خود را از لحاظ نظامی تقویت کنیم تا در رقابت با دنیایی که قانون نیرومندترین در آن حاکم است، پیروز شویم.»

وزیر امور خارجه فرانسه گفت که معتقد است ایالات متحده «به طور ذاتی امپریالیستی نیست» و تأکید کرد که «معتقد نیست» این ویژگی در حال تغییر باشد.