بنا به اعلام وزارت خارجه فرانسه، جمعه 21 دی، مقامات این کشور سفیر ایران در پاریس را برای محکوم کردن وضعیت غیرقابل تحمل فرانسویهای به گروگان گرفته شده توسط حکومت ایران که در تهران محبوس هستند، احضار کردند.
این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: «با قاطعیت تمام از او خواستیم که اتباع فرانسوی که در تهران گروگان حکومت هستند، فوراً آزاد شوند و شرایط غیرقابل تحملی که در آن به سر میبرند، از جمله بازداشتهای تحقیرآمیز که برای برخی از آنها طبق قوانین بینالمللی به عنوان شکنجه تلقی میشود، پایان یابد.»وزارت خارجه فرانسه با اشاره به شرایط نامناسبی که این سه شهروند زندانی در آن به سر میبرند، تاکید کرده است که وضعیت برخی از آنها «طبق قوانین بینالمللی مصداق شکنجه محسوب میشود».
این وزارتخانه اتباع فرانسوی را «گروگان دولت جمهوری اسلامی ایران» خوانده و خواستار آزادی فوری آنها شده است.
سه شهروند فرانسوی زندانی در ایران شامل سسیل کوهلر، ژاک پاری و فرد دیگری هستند که نام کوچک او اولیویه اعلام شده است.
سِسیل کوهلر و شریک زندگیاش ژاک پاری اردیبهشت ۱۴۰۱ در ایران بازداشت شدند و بنابر گزارشها، به اتهام «جاسوسی» در بند ۲۰۹ زندان اوین زندانی هستند؛ اتهامی که به شدت از سوی خانواده آنها رد شده است.
فرانسوی سوم که اولیویه معرفی شده از پاییز ۱۴۰۱ در ایران زندانی است.
بیانیه وزارت خارجه فرانسه با تکرار هشدار چند روز پیش خود، بار دیگر به شهروندان فرانسوی توصیه کرده است به ایران سفر نکنند یا اگر در ایران هستند «به دلیل خطر دستگیری و بازداشت خودسرانه» بلافاصله آنجا را ترک کنند.
وزیر خارجه فرانسه نیز چند روز پیش گفته بود سه شهروند زندانی این کشور در ایران «در شرایط مشابه شکنجه» به سر میبرند.
مقامهای فرانسه در هفتههای اخیر با اشاره به موضوعاتی از قبیل برنامه هستهای تهران، فعالیتهای منطقهای و بازداشت شهروندان اروپایی، لحن تندتری درباره ایران به کار گرفتهاند.
احضار سفیر ایران در پاریس یک روز پس از آن صورت گرفت که دستگاه قضایی جمهوری اسلامی از جان باختن یک شهروند سوئیس در زندان سمنان خبر داد و آن را «خودکشی» خواند.
وزارت خارجه سوئیس شامگاه جمعه خواستار انجام تحقیقات کامل درباره جان باختن شهروند خود در زندان سمنان شد و از حکومت ایران خواست تا درباره دلایل دستگیری و جان باختن او اطلاعات دقیق ارائه کند.آمریکا، کشورهای اروپایی و نهادهای حقوق بشری بازداشت شهروندان غربی توسط حکومت جمهوری اسلامی را «دیپلماسی گروگانگیری» نامیدهاند و میگویند حکومت ایران از بازداشت شهروندان برای «چانهزنی در مذاکرات» با غرب استفاده میکند.
به نوشته رویترز، در حال حاضر حدود ۲۰ شهروند اروپایی از ۱۰ کشور مختلف در ایران زندانیاند.
در یکی از آخرین موارد، یک روزنامهنگار و پادکستر ایتالیایی به نام چچلیا سالا ۲۹ آذر در ایران بازداشت شد و حدود سه هفته زندانی بود.
بنابر گزارشها، مقامهای ایران و سه کشور فرانسه، بریتانیا و آلمان قرار است روز دوشنبه ۲۴ دی در ژنو با یکدیگر دیدار و درباره مسائل دوجانبه و همچنین آینده مذاکرات هستهای پیش از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید گفتوگو کنند.