خانه / اخبار مهم روز / معاون ترامپ: توافق حاصل نشود حماس بهای گزافی خواهد پرداخت

معاون ترامپ: توافق حاصل نشود حماس بهای گزافی خواهد پرداخت

همزمان با اظهارات مثبتی که نشان از توافق قریب الوقوع بین اسرائیل و حماس بر سر آتش‌بس در نوار غزه و تبادل گروگان‌ها و زندانیان دارد، جی دی ونس، معاون دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا، در اظهاراتی تاکید کرد که این توافق محقق خواهد شد.

او شامگاه یکشنبه در مصاحبه با «فاکس نیوز» گفت که امیدوار است دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا با حماس برای آزادی زندانیان حتی در یکی دو روز پایانی دوره ریاست جمهوری خود قبل از بیستم ماه جاری یعنی روز مراسم تحلیف ترامپ به توافق برسد.

او گفت: «صرف نظر از اینکه این توافق چه زمانی منعقد شود، با هر راه حلی این اتفاق خواهد افتاد، زیرا حماس از عواقبی که ممکن است ترامپ بر آنها تحمیل کند، وحشت دارد.»

او گفت: «اگر با رهبران جهان صحبت کنید، کاملاً برای شما آشکار می‌شود که تهدید ترامپ علیه حماس مبنی بر پرداخت بهای سنگین، باعث پیشرفت طرف آمریکایی در مذاکرات شده است».

وی همچنین ابراز امیدواری کرد که تا پایان دولت بایدن به توافق برسد.

حماس با شرایط بدتر مواجه می‌شود
مایک والتز، مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری منتخب آمریکا نیز گفته بود که اگر حماس با تکمیل توافق تا 20 ژانویه موافقت نکند، شرایط پس از روی کار آمدن ترامپ برای حماس بسیار بدتر خواهد بود.

منابع العربیه گزارش دادند که مذاکرات دوحه که از دیروز آغاز شده بود، امروز دوشنبه تکمیل می‌شود.

به گفته این منابع به‌رغم پیشرفت محسوس اما هنوز بسیاری از موضوعات حل نشده بین طرفین باقی مانده است.منابع گفتند که اختلاف‌ بر سر مرحله پس از جنگ و نحوه مدیریت غزه همچنان پابرجا است.از سویی روزنامه نیویورک‌تایمز گزارش داد هرچند پیشرفت‌هایی در مذاکرات برای برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌های اسرائیلی در بند حماس حاصل شده است، دو طرف هنوز بر سر برخی موارد کلیدی اختلاف نظر دارند.

بر اساس این گزارش که یک‌شنبه ۲۳ دی منتشر شد، از جمله موارد اختلافی در این مذاکرات می‌توان به زمان‌بندی و میزان عقب‌نشینی ارتش اسرائیل از نوار غزه اشاره کرد.

نیویورک‌تایمز با اشاره به چالش‌های پیش‌روی مذاکره‌کنندگان افزود موضع اسرائیل درباره پایان دائمی مناقشه غزه هنوز مشخص نیست.

این در حالی است که دفتر نخست‌وزیری اسرائیل ۲۲ دی اعلام کرد در پی موافقت بنیامین نتانیاهو، یک هیات بلندپایه از این کشور برای ادامه مذاکرات آتش‌بس راهی دوحه، پایتخت قطر، می‌شود.

دیوید بارنیا، رییس موساد، رونن بار، رییس آژانس امنیت (شین بت)، اُفیر فالک، مشاور سیاسی نخست‌وزیر و نیتزان آلون، نماینده ارتش اسرائیل در امور گروگان‌ها، از جمله مقام‌های حاضر در این هیات هستند.

نیویورک‌تایمز در ادامه گزارش خود به نقل از یک منبع فلسطینی و دو مقام اسرائیلی نوشت اسرائیل در مذاکرات آتش‌بس بر یک «فرمول مبهم» تاکید دارد که راه را برای ارائه تفسیرهای گوناگون باز می‌گذارد.

این رسانه افزود آمریکا قرار بود به میانجی‌گران تضمین دهد که برای پایان مناقشه کنونی در غزه تلاش خواهد کرد اما اسرائیل تاکنون با «هیچ عبارت دقیقی» که این موضوع را به‎‌طور واضح مشخص کند، موافقت نکرده است.

بدین ترتیب، اختلاف میان اسرائیل و حماس بر سر مساله اساسی «دائمی بودن آتش‌بس» همچنان ادامه دارد و نتانیاهو تاکنون از پذیرش پایان دائمی مناقشه کنونی خودداری کرده است.

اعضای حماس ۱۵ مهر سال گذشته (هفتم اکتبر ۲۰۲۳) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.

اسرائیل در واکنش به این تهاجم، عملیات نظامی گسترده‌ای را در نوار غزه آغاز کرد که بنا بر اعلام وزارت بهداشت حماس، تاکنون بیش از ۴۶ هزار کشته و ۱۰۹ هزار زخمی بر جای گذاشته است.

در روزهای اخیر، تلاش‌ها و رایزنی‌های بین‌المللی برای پایان دادن به درگیری‌ها در غزه شدت گرفته است. قطر و مصر نقش میانجی‌ را در مذاکرات حماس و اسرائیل ایفا می‌کنند.

نیویورک تایمز نوشت نمایندگان دولت کنونی و آتی آمریکا در حال همکاری برای پیشبرد مذاکرات آتش‌بس غزه هستند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ۲۳ دی اعلام کرد برت مک‌گرک، مشاور ارشد دولت جو بایدن در امور خاورمیانه، برای نهایی کردن جزییات توافق آتش‌بس در دوحه به سر می‌برد.

سالیون افزود: «ما [به توافق] بسیار بسیار نزدیک هستیم، اما نزدیک بودن هنوز به معنای دستیابی به آن نیست، زیرا تا زمانی که واقعا از خط پایان عبور نکنیم، به مقصد نرسیده‌ایم.»

بایدن و نتانیاهو نیز شامگاه ۲۳ دی در تماسی تلفنی در خصوص آخرین تحولات مربوط به مذاکرات آتش‌بس گفت‌وگو کردند.

بنا بر اعلام کاخ سفید، بایدن در این تماس بر لزوم برقراری فوری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌های در بند حماس تاکید کرد.

بایدن همچنین درباره تغییرات اساسی اوضاع خاورمیانه پس از توافق آتش‌بس در لبنان، سقوط حکومت بشار اسد در سوریه و تضعیف قدرت جمهوری اسلامی در منطقه با نتانیاهو به بحث و تبادل نظر پرداخت.