نامزد دونالد ترامپ برای تصدی سمت وزیر خارجه ایالات متحده میگوید: «رژیم ایران نماینده مردم آن نیست» مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه از ایالت فلوریدا و گزینه دونالد ترامپ برای هدایت وزارت اموز خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۲۶ دی در جلسه استماع برای بررسی صلاحیتشُ بر این موضوع تأکید کرد که قدرت آقای ترامپ در دوره نخست ریاستجمهوریاش، « بازدارنده» بود.
او در نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنا گفت: «قدرت آمریکا [در دور نخست ریاستجمهوری ترامپ] یک عامل بازدارنده برای دشمنان ما بود و به ما اهرمی قوی در دیپلماسی داد. جنگ جدیدی رخ نداد، داعش از بین رفت، سلیمانی کشته شد، پیمان تاریخی ابراهیم متولد شد و در نتیجه، آمریکاییها امنتر شدند.»
سناتور روبیو همچنین با اشاره به تفاوت قائل شدن میان مردم و حکومت ایران گفت: اجازه دهید به روشنی بگویم وقتی از ایران صحبت می کنم، منظورم ملاهاست؛ نه مردم ایران که از فرهنگی کهن و غنی برخوردار است.
وی با تاکید بر این نکته که حکومت ایران در ضعیفترین حالت ممکن است، آنها ناچار شدند از سوریه بیرون روند، اقتصادشان متلاشی شده است و روزها بیبرقی دارند، افزود: باید بدانیم هر امتیازی به جمهوری اسلامی بدهیم، در راستای گسترش برنامه هستهای و ایجاد تنش در خاورمیانه استفاده خواهد کرد.
گزینه دونالد ترامپ برای وزارت امور خارجه آمریکا همچنین گفت: تحت هیچ شرایطی نباید بگذاریم جمهوری اسلامی ایران به بی ثبات کردن منطقه و پیگیری برنامه اتمی ادامه دهد و افزود: تا اکتبر آینده، سه قدرت آلمان، بریتانیا و فرانسه باید تصمیم بگیرند که مکانسیم ماشه را فعال کنند یا خیر.او با اعلام این موضوع که جمهوری اسلامی ایران بر اساس شواهد به توافقی که داشته، عمل نکرده است، افزود: «نباید تحت هیچ شرایطی، ایران هستهای داشته باشیم و نباید اجازه دهیم که جمهوری اسلامی برای تهدید همسایگان و اجرای اهداف بلندمدت خود قدرت نظامی داشته باشد.»
گزینه دونالد ترامپ برای وزارت امور خارجه آمریکا همچنین در نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنا تاکید کرد: هرگونه امتیازی به رژیم ایران بدهیم، به تداوم حمایت آنها از گروههای نیابتی و تبدیل شدنشان به قدرتی سلطهگر در منطقه کمک خواهیم کرد.
سناتور روبیو اضافه کرد: دو نوع طرز فکر در رژیم ایران وجود دارد؛ یکی اینکه شرایط خراب است و باید زمان خرید، و دیگر اینکه باید بر قدرت هستهای تکیه کرد و با غنیسازی اورانیوم از ۶۰ درصد به ۹۰ درصد، از هر اقدام خارجی مصونیت یافت.
وی در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد که هیچ حکومتی جز جمهوری اسلامی وجود ندارد که به مدت چند سال در پی ترور رئیس جمهور و وزیر خارجه یک کشور دیگر باشد.
سناتور روبیو همچنین تأکید کرد که جمهوری اسلامی تلاش کرد تا دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب و مقامات او را ترور کند و افزود: «این چیزی است که با آن روبرو هستیم ولی همواره باید میان مردم ایران و رهبران این کشور تمایز قائل شویم.»
پیش از سخنان سناتور مارکو روبیو، مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، در مصاحبه با شبکه «انبیسی نیوز» آمریکا ادعا کرده بود که حکومت ایران «هرگز» برای ترور رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده نقشه نکشیده است.
جیم ریش، سناتور ارشد جمهوریخواه و رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا، جلسه استماع این کمیته را با اشاره به چالشهای پیش روی آمریکا و خطراتی که این کشور را تهدید میکند، از جمله از سوی جمهوری اسلامی، چین، کره شمالی و روسیه آغاز کرد.
سناتور ریش افزود که چین، بزرگترین ریسک برای آمریکا است و با خرید نفت ایران، به افزایش عمر «رژیم آدمکش» جمهوری اسلامی در تداوم حمایت از نیابتیهایش کمک میکند.
او گفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، و آقای روبیو از اسرائیل حمایت خواهند کرد و به سیاست «فشار حداکثری» علیه تهران باز خواهند گشت.
سناتور جین شاهین، عضو دموکرات کمیته روابط خارجی و نیروهای مسلح سنای آمریکا، نیز در سخنان آغازین خود به از بین رفتن «محور مقاومت»، سقوط رژیم بشار اسد به عنوان متحد نزدیک جمهوری اسلامی، کمک به سوریه و منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد.
سناتور روبیو در بخشی از سخنان خود تأکید کرد که دولت آینده آمریکا، با قرار دادن منافع این کشور در اولویت، رویکرد جدیدی را دنبال خواهد کرد.
آقای روبیو گفت که با ریاست جمهوری ترامپ، آمریکا در اولویت خواهد بود و هر یک دلار که هزینه میشود، باید به پرسشهای متعدد در مورد اینکه امنیت و منافع آمریکا را برآورده میکند یا نه، پاسخ دهد.
گزینه رئیسجمهوری ایالات متحده برای وزارت امور خارجه آمریکا همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد مارک فوگل، معلم آمریکایی که در روسیه زندانی شده و به ۱۴ سال حبس محکوم شده است، گفت که گروگانگیری خطری واقعی برای آمریکاییها محسوب میشود و در حال حاضر تبدیل به یک «بازار جهانی» شده است که در آن برخی از دولتها از جمله جمهوری اسلامی ایران افرادی را بازداشت یا زندانی میکنند تا با شهروندان خود که در جاهای دیگر نگهداری میشوند، مبادله کنند.
روبیو: مردم ایران متعلق به تمدنی کهن و فرهنگی غنی هستند
آقای روبیو در پاسخ به پرسشی در مورد دیدگاههای خود پیرامون جمهوری اسلامی ایران گفت: «من دربارهٔ روحانیون تندرو شیعه صحبت میکنم، نه مردم ایران. مردم ایران متعلق به تمدنی کهن و فرهنگی غنی هستند که به پیشرفتها و دستاوردهای خود افتخار زیادی میکنند. آنها به هویت و میراث ایرانی و پارسی خود بسیار افتخار میکنند.»
او افزود: «بهندرت میتوان کشوری را یافت که شکاف میان مردم و حکومتی که آنها را اداره میکند، به اندازه ایران بزرگ باشد. این واقعیتی است که باید مکرراً بیان شود.»
نامزد وزارت خارجه دولت ترامپ گفت: «روحانیونی که بر ایران حکومت میکنند، به هیچوجه نمایندهٔ مردم این کشور، تاریخ آن و سهم بزرگی که در پیشرفت بشریت داشتهاند، نیستند. این نکتهای است که باید همواره بر آن تأکید کنیم.»
به گفته روبیو، «رژیم ایران اکنون در یکی از ضعیفترین موقعیتهای خود در حافظه تاریخی قرار دارد، شاید حتی ضعیفترین. دفاع هوایی آنها بهشدت آسیب دیده است. هلال شیعی که تلاش میکردند ایجاد کنند، در لبنان و سوریه بهشدت ضربه خورده و تقریباً از این مناطق بیرون رانده شدهاند.»
او در مورد وضعیت ایران افزود: «اقتصاد آنها در وضعیت نابسامانی قرار دارد. برخی روزها مردم با قطعی برق طولانیمدت (۶، ۸، یا حتی ۱۲ ساعت) مواجه هستند. آنها … مجبور به کاهش یارانههای انرژی هستند که در بین مردم بسیار محبوب است و حذف آن میتواند بهشدت نامحبوب باشد؛ بنابراین، آنها در وضعیت بسیار دشواری قرار دارند.»سناتور روبیو در آخر با اشاره به موضوع مذاکرات هستهای ایران با طرفهای اروپایی گفت که «تحت هیچ شرایطی نباید به ایران اجازه داده شود که منابع خود را برای حمایت از تروریسم، توسعه تواناییهای نظامی تهدیدآمیز، و بیثبات کردن همسایگانش به کار گیرد.»
در صورت تأیید مارکو روبیو، این جمهوریخواه ۵۳ ساله از ایالت فلوریدا، نخستین لاتینتباری خواهد بود که بهعنوان عالیترین دیپلمات آمریکا خدمت میکند. او که در فلوریدا و بهعنوان فرزند مهاجران کوبایی متولد شده، اولین بار در سال ۲۰۱۰ بهعنوان سناتور انتخاب شد و بهعنوان یک سیاستمدار «تندرو» در برابر چین، ایران، کوبا و ونزوئلا شناخته شده است.
نگاهی به برخی از مواضع مارکو روبیو
سناتور مارکو روبیو متولد میامی، مرکز فلوریدا، از یک خانواده مهاجر کوبایی است و در صورت تأیید، نخستین لاتین تباری خواهد بود که به عنوان دیپلمات ارشد آمریکا خدمت خواهد کرد.
جلسه بررسی صلاحیت او، فصلی جدیدی در حرفه سیاسی این سیاستمدار ۵۳ ساله میگشاید که روابطش با دونالد ترامپ در دهه گذشته تغییر کرده است.
این دو که در کمپین انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ میلادی آمریکا رقیب هم بودند و به شدت از یکدیگر انتقاد میکردند، در جریان کارزار دوم انتخاباتی آقای ترامپ در سال گذشته میلادی تبدیل به متحدانی نزدیک شدند.
مارکو روبیو نخستینبار در سال ۲۰۱۰ میلادی به عنوان بخشی از جنبش «تی پارتی» یا به اصطلاح حزب چای، که شبکهای غیرمنسجم مرکب از جمهوریخواهان و افراد مستقل بود، قدم به عرصه سیاست واشنگتن گذاشت و در زمانی هم از تسهیل روند شهروندی برای مهاجران غیرقانونی حمایت میکرد.
اما مانند دیگر جمهوری خواهان، دیدگاه آقای روبیو نیز در مورد مهاجرت به سمت موضع دونالد ترامپ که متعهد شده بود تا بلافاصله پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری، اخراج مهاجران غیرقانونی را به شدت دنبال کند، تغییر پیدا کرده است.
انتظار میرود مارکو روبیو به آسانی مورد تأیید قانونگذاران قرار گیرد و نه تنها از طرف جمهوریخواهان، بلکه از سوی دموکراتهایی که او را به عنوان فردی «مسئول» برای نمایندگی آمریکا در عرصه سیاست خارجی تأیید میکنند، مورد حمایت قرار گیرد.
پیشینه آقای روبیو در سیاست خارجی به سالها خدمت در کمیته روابط خارجی و کمیته اطلاعات سنای آمریکا برمیگردد.
او در سخنرانیهای خود هشدارهای شدیدی در رابطه با تهدیدات نظامی و اقتصادی فزاینده علیه ایالات متحده، بهویژه از سوی چین داده است.
سناتور روبیو، ۳ سال پس از آغاز ریاستجمهوری باراک اوباما، به نمایندگی کنگره آمریکا برگزیده شد و خیلی زود مواضعش را نسبت به جمهوری اسلامی ایران مشخص کرد.
او اعتقاد دارد که ادعای جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه فعالیتهای اتمیاش کاربرد نظامی ندارد، دروغ است.
مارکو روبیو هنگامی که دولت باراک اوباما اعلام کرد توافق برجام نهایی شده است، یکی از سناتورهایی بود که تلاش کرد با تصویب یک قانون، دولت آمریکا را مجبور کند تا بدون نظر مجلس سنا، آن را رسمیت نبخشد.
نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی هم از نظر سناتور روبیو نه تنها پنهان نبوده، بلکه به طور مرتب به طرفداری از مردم ایران پستهایی را بر روی شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر کرده است.
او افزود که ثروت و قدرت آمریکا نامحدود نیست و عقل سلیم حکم میکند که سیاست خارجی بر اساس ارزشهای آمریکایی شکل بگیرد و تاکید کرد که این، معیاری استاندارد در دنیا است.