اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات دولت مسعود پزشکیان، ضمن تاکید بر مواضع پیشین خود در مخالفت با مذاکره با آمریکا و پایبندی به «راهبرد مقاومت» اعلام کرد با هرگونه «مذاکره تحمیلی» با ایالات متحده مخالف است.
خطیب شنبه ششم بهمن در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفت آمریکا در برجام، مذاکرات عمان و گفتوگوها درباره داراییهای جمهوری اسلامی در قطر و کره جنوبی، «به وعدههای خود عمل نکرد».
او همچنین بر مخالفت خود با هر گونه «مذاکره تحمیلی» تاکید کرد.
وزیر اطلاعات پیشتر در سوم بهمن در همایش سیاسی فرماندهان ارتش جمهوری اسلامی گفته بود واشینگتن فشار برای «ایجاد زمینه مذاکره تحمیلی را افزایش خواهد داد و هر روز با پیشنهادهای به ظاهر اغواکننده، چه از جنبه تطمیعی و چه تهدیدی، اقدام خواهد کرد».
او درباره ماهیت این فشارها و مفهوم «مذاکره تحمیلی» توضیحی ارائه نکرد.
این اظهارات در حالی مطرح میشوند که پزشکیان و برخی از مقامهای دولت او برای مذاکره با آمریکا اعلام آمادگی کردهاند.
پزشکیان ۲۵ دی در مصاحبه با شبکه خبری انبیسی آمریکا اعلام کرد تهران برای «مذاکره شرافتمندانه و برابر» آماده است.
در سوی دیگر، روزنامه کیهان، رسانه زیر نظر نماینده علی خامنهای، ۲۶ دی «التماس مذاکره» از سوی مقامهای جمهوری اسلامی را «دیوانگی» و رفتاری «غیرشرافتمندانه و غیراصولی» خواند.
محمدنبی موسویفرد، نماینده خامنهای در استان خوزستان، هم در نماز جمعه پنجم بهمن، مذاکره با آمریکا را موضوعی «در قد و قواره رهبری» دانست و گفت: «ما نباید در کار او دخالت کنیم.»
با وجود برخی مخالفتها در خصوص مذاکره با ایالات متحده در فضای سیاسی و رسانهای ایران، وبسایت اکسیوس به نقل از دیپلماتهای اروپایی گزارش داد جمهوری اسلامی خواهان ارسال پیامی به آمریکا شده تا از تمایل تهران برای مذاکره با هدف دستیابی به توافقی جدید و متفاوت از برجام خبر دهد.
همچنین در روزهای اخیر خبرهایی درباره مذاکره محمدجواد ظریف، معاون راهبردی دولت پزشکیان، با مقامهای آمریکایی در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس منتشر شده بود اما دفتر او این گزارشها را تکذیب کرد.
وزیر اطلاعات دولت پزشکیان پیشتر هشدار داده بود آمریکا خواستار محدود شدن برنامههای هستهای و موشکی و فعالیتهای منطقهای جمهوری اسلامی است که نتیجه پذیرش این شروط، «غیر از ذلت و خواری و شکست چیزی نخواهد بود».
پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، منابع نزدیک به او از احتمال بازگشت سیاست فشار حداکثری واشینگتن علیه تهران سخن گفتهاند و حتی احتمال حمله نظامی به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی مطرح شده است.
ترامپ چهارم بهمن در پاسخ به پرسشی درباره حمایت ایالات متحده از اسرائیل در حمله احتمالی به سایتهای هستهای جمهوری اسلامی گفت: «واضح است که به این سوال پاسخ نمیدهم. باید دید چه پیش میآید.»
او در عین حال ابراز امیدواری کرد پرونده هستهای جمهوری اسلامی بدون نیاز به اقدام نظامی از سوی اسرائیل حل و فصل شود.