خانه / اخبار مهم روز / بحران انرژی در ایران؛ تعطیلی ۱۳ میلیون تن از ظرفیت تولید سیمان

بحران انرژی در ایران؛ تعطیلی ۱۳ میلیون تن از ظرفیت تولید سیمان

رئیس انجمن تولیدکنندگان سیمان ایران می‌گوید در پی بحران کسری انرژی، تولید سیمان کشور ۱۳ میلیون تن کمتر از ظرفیت اسمی واحدهای سیمان‌سازی است.

حمید فرمانی روز سه‌شنبه ۱۶ بهمن تصریح کرد ظرفیت اسمی تولید سیمان در کشور حدود ۸۰ میلیون تن در سال برآورد می‌شود، اما مشکلاتی همچون ناترازی انرژی، قطع برق و گاز و کاهش تقاضا میزان تولید واقعی را به کمتر از این مقدار رسانده است.

آمارهای هشت ماهه وزارت صمت نشان می‌دهد تولید کلینکر (ماده اولیه سیمان) نسبت به دور مشابه پارسال ۳ میلیون تن افت کرده و به ۵۰ میلیون تن رسیده است.

بررسی‌های رادیو فردا از داده‌های اتاق بازرگانی نیز نشان می‌دهد بحران تامین برق و سوخت واحدهای تولید سیمان به حدی افزایش یافته که با تعطیلی واحدهای سیمان‌سازی، ایران برای اولین بار در سال جاری اقدام به صادرات ماده خام تولید سیمان، کلینکر، کرده و در شش ماه ابتدایی امسال ۷۷ میلیون دلار کلینکر به کشورهای عمدتا عرب منطقه صادر شده است.عراق که بزرگترین بازار صادرات سیمان ایران است، در نیمه ابتدایی امسال بزرگترین خریدار کلینکر از ایران شده و آمارهای وزارت صنعت و معادن عراق نشان می‌دهد تولید سیمان این کشور در سال گذشته میلادی ۷ درصد رشد داشته و به ۱۰.۶ میلیون تن رسیده است.

آقای فرمانی نیز به این موضوع اشاره کرده و گفته است: «رشد پیوسته و مثبت صنعت سیمان عراق چالشی جدی برای ایران به شمار می‌آید.»

وضعیت صنعت فولاد و پتروشیمی ایران به دلیل کسری برق و گاز حتی بدتر از سیمان است؛ به‌طوری که واحدهای پتروشیمی با ۷۰ درصد ظرفیت کار می‌کنند و در حالی که بنابر آمارهای مجمع جهانی فولاد، ظرفیت تولید فولاد خام ایران بالای ۴۰ میلیون تن است، اما در سال گذشته میلادی تنها ۳۱ میلیون تن تولید داشته است.

در کنار صنایع بزرگ، صنایع کوچک ایران نیز از کسری برق و گاز به شدت آسیب دیده‌اند.

براساس برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس، تنها عدم‌النفع صنایع کوچک از قطعی برق در تابستان سال جاری ۴۳ هزار میلیارد تومان شده است.