خانه / اخبار مهم روز / امانوئل ماکرون صدای اروپا در گفتگو با ترامپ دربارۀ آیندۀ اوکراین است

امانوئل ماکرون صدای اروپا در گفتگو با ترامپ دربارۀ آیندۀ اوکراین است

رئیس جمهوری فرانسه به دونالد ترامپ خواهد گفت که آیندۀ اوکراین بدون اروپا رقم نخواهد خورد و اروپا و دیگر ملت‌ها یک آتش-بس سرهم شده به سود ولادیمیر پوتین را نخواهند پذیرفت. فرانسه خواستار شرکت اوکراین در مذاکرات صلح و به رسمیت شناختن حقوق این کشور در تأمین صلحی پایدار و مستحکم و همچنین خواستار پایان اشغال اوکراین و ملاحظۀ نگرانی‌های امنیتی اروپا در مقابل تهدید حیاتی روسیه است.

کاخ سفید خبر داد که رئیس جمهوری فرانسه، امانوئل ماکرون، اوایل هفتۀ آینده با همتای آمریکایی خود، دونالد ترامپ، در کاخ سفید دربارۀ اوکراین ملاقات و گفتگو خواهد کرد.

دیروز چهارشنبه نوزدهم فوریه، رئیس جمهوری آمریکا با درخواست این ملاقات گفت که به زودی، “شاید دوشنبه آینده” با امانوئل ماکرون ملاقات ‌کند. بنژمن حداد، وزیر مشاور در امور اروپا در دولت فرانسه، با تأئید این ملاقات گفت که امانوئل ماکرون به عنوان سخنگوی کشورهای اروپایی با ترامپ دربارۀ اوکراین گفتگو خواهد کرد. او به این عنوان خواهد گفت که آیندۀ اوکراین بدون اروپا رقم نخواهد خورد و اروپا و دیگر ملت‌ها یک آتش-بس سرهم شده به سود ولادیمیر پوتین را نخواهند پذیرفت.

وزیر امور اروپایی دولت فرانسه تصریح کرد که در مذاکرات کنونی دربارۀ اوکراین که میان آمریکا و روسیه در عربستان جریان دارد، اروپا از مزیت‌های بالایی برخوردار است. به گفتۀ بنژمن حداد، اولاً کمک‌های اروپا به اوکراین بسیار بالاتر از کمک‌های آمریکا است و ثانیاً اروپا از اهرم فشار اقتصادی بر روسیه بهره‌مند است و قادر به تأمین ضمانت‌های امنیتی است. امروز پنجشنبه بیستم فوریه وزرای امور خارجۀ بیست و هفت کشور اتحادیۀ اروپا شانزدهمین رشته از تحریم‌های اروپا علیه روسیه را تصویب کردند.

بنژمن حداد در واکنش به اظهارات ترامپ که رئیس جمهوری اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، را “دیکتاتور بدون انتخابات” نامید، گفت : “تنها دیکتاتور در این جنگ پوتین است” به گفتۀ بنژمن حداد، بر خلاف پوتین “زلنسکی یک قهرمان است.”

قرار است امروز رئیس جمهوری فرانسه با رهبران احزاب سیاسی این کشور نیز دربارۀ وضعیت اوکراین و افزایش تلاش‌های دفاعی این کشور گفتگو کند. امانوئل ماکرون که در روزهای گذشته با رهبران بیش از سی کشور جهان دربارۀ اوضاع اوکراین و نزدیکی پوتین و ترامپ گفتگو کرده است بار دیگر از روسیه به عنوان تهدیدی حیاتی نام برد و تأکید نمود که در این خصوص کلیه کشورهای اروپایی متفق القول هستند.

ماکرون در پی این ملاقات‌ها گفت : “ما خواستار صلحی پایدار و مستحکم در اوکراین هستیم”، در حالی که صلح مورد نظر دونالد ترامپ به تسلیم کی‌یف به روسیه شباهت دارد.

دونالد ترامپ با احیاء مرزهای تاریخی اوکراین پیش از سال ٢٠۱۴، یعنی پیش از الحاق کریمه و اشغال شرق اوکراین توسط ارتش اشغالگر روسیه مخالف است و مایل نیست که نمایندگان کی‌یف در مذاکرات آمریکا و روسیه دربارۀ سرنوشت اوکراین شرکت کنند. پوتین حتا ولودیمیر زلنسکی را آغازگر جنگ دانست. او رئیس جمهوری اوکراین را “هنرپیشه‌ای دست دوم” و “دیکتاتوری بدون انتخابات” با “کارنامه‌ای دهشتناک” توصیف کرد. در واکنش به این اتهامات و اظهارات سخنگوی دولت فرانسه سخنان ترامپ را نامفهوم و گویای عدم انسجام در مواضع وی ارزیابی کرد.

کشورهای اروپایی نگرانند که در سازش میان پوتین و ترامپ دولت روسیه سیاست تهاجمی خود را در قبال اوکراین علیه دیگر کشورهای همسایه به کار بگیرد. آنها معتقدند که برای پیشگیری از چنین احتمالی باید صلح را به روسیه تحمیل کرد ولو از طریق استقرار نیروهای خارجی در مرزهای اوکراین با روسیه.

اگر چه رئیس جمهوری فرانسه، امانوئل ماکرون، مخالفت خود را با اعزام نیروی نظامی به اوکراین برای جنگیدن در جبهه‌های نبرد اعلام کرده است، اما، او اعزام و استقرار نیروهای حافظ صلح در مرزهای روسیه و اوکراین تحت نظارت سازمان ملل را محتمل دانسته است.

در اظهاراتی مشابه، وزیر امور خارجۀ فرانسه، ژان-نوئل بارو، گفته است که اگر تهدید حیاتی روسیه نادیده گرفته شود خطوط نبرد روز به روز به دیگر مرزهای کشورهای اروپایی نزدیک خواهند شد و عاقبت اروپا را درگیر جنگ خواهند کرد.در اظهاراتی جداگانه، نخست وزیر فرانسه، فرانسوا بایرو، هشدار داده است که پس از دومین جنگ جهانی هیچگاه خطر جنگ در اروپا به شدت و اندازۀ امروز نبوده است. سخنگوی دولت فرانسه نیز گفته است که در وضعیت حاضر بیداری اروپا با افزایش هزینه‌های نظامی حاصل می شود که بی شک بر سایر هزینه‌های عمومی دولت تاثیر خواهد گذاشت.

در دومین دور از گفتگوهای خود با رهبران جهان دربارۀ اوکراین، رئیس جمهوری فرانسه در مقابل همتای آمریکایی خود که به تنهایی وارد گفتگو دوجانبه با پوتین شده بر ضرورت حضور نمایندگان اوکراین و اروپا در این مذاکرات برای دستیابی به صلحی پایدار و مستحکم تأکید کرد.

امانوئل ماکرون دیشب چهارشنبه نوزدهم فوریه گفت که او مجدداً مذاکراتی طولانی با شمار دیگری از سران کشورهای اروپایی و همچنین کانادا، ایسلند و نروژ داشته است و موضع واحد فرانسه و شرکایش در این مذاکرات این است که اوکراین نیازمند یک صلح پایدار و مستحکم و پایان یافتن تجاوز نظامی روسیه است.

امانوئل ماکرون سپس تأکید کرد که اوکراین باید همواره در مذاکرات صلح حضور یابد و حقوق اش به رسمیت شناخته شود. به گفتۀ ماکرون صلح در اوکراین باید پایدار و همراه با ضمانت‌های قوّی و معتبر باشد. افزون بر این، به گفتۀ او، در این صلح باید نگرانی‌های امنیتی اروپا نیز مورد نظر قرار بگیرند. ماکرون در سخنانش بر ضرورت افزایش هزینه‌ها و ظرفیت‌های دفاعی و امنیتی اروپا و هر یک از کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا تأکید کرد.

در دومین نشست الیزه که دیروز چهارشنبه نوزدهم فوریه از طریق کنفرانس ویدیویی و به دعوت دولت فرانسه برگزار شد رهبران رومانی، بلژیک، یونان، قبرس، پرتغال، ایرلند، اسلوانی، جمهوری چک، بلغارستان، کرواسی، لتونی، لیتوانی، سوئد، فنلاند، نروژ و کانادا شرکت داشتند. به این ترتیب، تا پایان هفتۀ جاری، رئیس جمهوری فرانسه دست کم با سران بیست و هفت کشور اروپایی گفتگو خواهد کرد.