
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه ایران در اظهاراتی گفت مطالبه اصلی ما در مذاکرات با آمریکا رفع تحریمها به گونهای است که « آثار ملموس و کاملا موثری داشته باشد».
بقایی، روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود به خبرنگاران گفت در مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا، خواسته ما آن است که با پایان یافتن تحریمهای آمریکا: «ایران بتواند به صورت عادی فعالیتهای اقتصادی، تجاری و بانکی خود را انجام دهد و این اطمینان حاصل شود که تجارب گذشته تکرار نمیشود.»
به گفته او ایران آمادگی خود را برای برطرف کردن «شبهاتی که درباره فعالیت هستهای» وجود دارد اعلام کرده و «در نشست کارشناسی آتی در مورد جزئیات مربوط به چارچوب گفتوگوها صحبت میکنیم همانطور که در ۲ جلسه قبلی در سطح ارشد در همین ارتباط صحبت کردیم و اگر شرایط اقتضا کند، وارد جزئیات دیگر میشویم.»
بر اساس اعلام عباس عراقچی وزیر خارجه ایران، نشست کارشناسی بین دو طرف قرار است روز چهارشنبه برگزار شود و دور سوم مذاکرات بین ایران و آمریکا نیز شنبه هفته آینده برگزار خواهد شد. عراقچی مذاکرات شنبه گذشته در رم را «سازنده» خوانده و گفته است که دو طرف وارد مرحله بعد شدهاند.
بقایی با توجه به نزدیک شدن زمان پایان مهلت مقرر در برجام و احتمال اجرایی شدن مکانیسم ماشه توسط طرفهای اروپایی توافق هستهای ایران نیز گفت: «استناد به مسائلی همچون مکانیزم ماشه سازنده نیست و کشورهای اروپایی باید تصمیم بگیرند که آیا میخواهند در این روند نقش سازندهای داشته باشند و جایگاه خود را در این ارتباط احیا کنند یا همچون نیروهای غیر سازنده عمل کنند.» مارکو روبیو هفته گذشته در پاریس از اروپا خواست درباره اجرایی کردن مکانیسم ماشه تصمیم بگیرد.
بر اساس توافق هستهای ایران موسوم به برجام، در صورت عدم اجرا و پایبندی ایران به مفاد این توافق، سه کشور اروپایی عضو برجام یعنی فرانسه، آلمان و بریتانیا تا ۲۶ مهر فرصت دارند با استناد به گزارشهای مربوط به نقض برجام، مکانیسم ماشه را اجرا کنند که در نتیجه تمام تحریمهای جهانی و سازمان ملل که تا پیش از امضای برجام علیه ایران وضع شده بود، احیا خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین گفتوگوی مجید تختروانچی معاون سیاسی وزارت خارجه با هیئت آمریکایی پیش از برگزاری دور دوم مذاکرات را تکذیب کرد و گفت حضور رافائل گروسی دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در رم نیز بنا به تصمیم شخصی خود او بوده است ولی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست تا از «موضعگیری سیاسی بپرهیزد».
بقایی در پاسخ به سوالی دیگر تاکید کرد در مذاکرات با آمریکا: «متقابلاً برای اعتمادسازی اعلام آمادگی کردیم؛ این یک رویه ثابت شده از طرف ایران طی سه دهه گذشته است که احیاناً نگرانیها یا شبهههایی که در مورد برنامه هستهای ایران وجود دارد را از طریق اتخاذ اقدامات داوطلبانه و شفافیت زا مرتفع کنیم.»