
رییسجمهور پاراگوئه در تصمیمی که مورد استقبال اسرائیل و آمریکا قرار گرفته، اعلام کرد کشورش علاوه بر قرار دادن تمام شاخههای حماس و حزبالله در فهرست تروریستی این کشور، سپاه پاسداران را هم به دلیل نقض سیستماتیک صلح و حقوق بشر و امنیت بینالمللی در این فهرست قرار داده است.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که این کشور از تصمیم رییسجمهور پاراگوئه برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران استقبال میکند.
وزارت خارجه آمریکا اشاره کرد جمهوری اسلامی «بزرگترین حامی دولتی تروریسم در جهان است و از طریق نیروی قدس سپاه پاسداران و گروههای نیابتی مانند حزبالله و حماس، بسیاری از حملات و فعالیتهای تروریستی را در سطح جهانی تامین مالی و هدایت کرده است.»
گیدئون ساعر، وزیر خارجه اسرائیل، نیز از تصمیم پاراگوئه برای تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران، حماس و حزبالله استقبال کرد و این اقدام را یک تصمیم تاریخی خواند.
سابقه تروریستی خواندن سپاه
پیش از پاراگوئه، چند کشور دیگر هم نسبت به تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران اقدام کردهاند.
عربستان سعودی و بحرین، نخستین کشورهای دنیا بودند که نه تنها نیروی قدس سپاه را که کلیت این سازمان نظامی امنیتی را به دلیل «حمایت از گروههای تروریستی در منطقه، بهویژه در یمن،» بهعنوان سازمان تروریستی معرفی کردند.
دولت ایالات متحده آمریکا در دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ هم، در ۱۵ اپریل ۲۰۱۹، با انتشار بیانیهای ضمن اشاره به قراردادن کلیت سپاه پاسداران جمهوریاسلامی در لیست تروریستی این کشور، اعلام کرد «این اقدام بیسابقه، این واقعیت را به رسمیت میشناسد که ایران نه تنها یک دولت حامی تروریسم است، بلکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالانه در تروریسم شرکت میکند، آن را تامین مالی میکند و بهعنوان ابزاری برای سیاست خارجی خود ترویج میدهد.»
دولت کانادا هم در ۱۹ ژوئن ۲۰۲۴ با اعلام تروریستی شناختن سپاه پاسداران، در بیانیه خود نوشت: «بر اساس اقدامات آنها، دلایل منطقی وجود دارد که باور کنیم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آگاهانه در فعالیتهای تروریستی شرکت کرده، تلاش کرده آنها را انجام دهد، یا در آنها مشارکت داشته است.»
تصویب در پارلمان، در انتظار تائید دولت
پارلمان سوئد در ۷ ژوئن ۲۰۲۳ قطعنامهای را تصویب کرد که از دولت این کشور میخواست، سپاه پاسداران بهعنوان سازمان تروریستی معرفی شود.
پارلمان اروپا در ۸ ژانویه ۲۰۲۳، با اکثریت آرا (۵۹۸ رای موافق در مقابل ۹ رای مخالف)، با تصویب قطعنامهای خواستار معرفی سپاه پاسداران بهعنوان سازمان تروریستی شد. اجرای این تصمیم پارلمان نیازمند حکم قضایی از سوی یکی از کشورهای عضو اتحادیه است، اقدامی که تاکنون انجام نشده است.
در ژانویه ۲۰۲۳ هم گزارشهایی مبنی بر آمادگی دولت بریتانیا برای معرفی سپاه پاسداران بهعنوان سازمان تروریستی منتشر شد. با این حال، بنا بر گزارشها، دولت این کشور به دلیل نگرانیها درباره پیامدهای دیپلماتیک، هنوز این تصمیم را اجرایی نکرده است.