
آژانس غذای سازمان ملل میگوید ذخایر غذایی این نهاد در غزه، که از حدود دو ماه پیش تحت محاصرۀ اسرائیل قرار دارد، به پایان رسیده و منبع اصلی تغذیۀ صدها هزار فلسطینی در این منطقه قطع شده است.
«برنامه جهانی غذا» که نهاد سازمان ملل برای مقابله با گرسنگی و ناامنی غذایی است، روز جمعه پنجم اردیبهشت با اعلام این خبر افزود آخرین ذخایر خود را به آشپزخانههای خیریهای که در سراسر غزه تخت پوشش خود دارد، تحویل داده است.
براساس گزارش سازمان ملل، حدود ۸۰ درصد از جمعیت بیش از دو میلیونی غزه عمدتاً به آشپزخانههای خیریه وابستهاند؛ مراکزی که روزانه حدود ۵۰۰ هزار وعدۀ غذایی تهیه میکنند.
«برنامه جهانی غذا» در بیانیهاش هشدار داده است که احتمالاً این آشپزخانهها در روزهای آینده با کمبود غذا مواجه خواهند شد. هنوز مشخص نیست در صورت تعطیلی این آشپزخانهها، چند آشپزخانه دیگر در غزه به فعالیت ادامه خواهند داد.
بهگزارش آسوشیتدپرس، اسرائیل از ۱۲ اسفند ۱۴۰۳ ورود هرگونه غذا، سوخت، دارو و سایر اقلام را به نوار غزه قطع کرد و دو هفته بعد بمباران و حملات زمینی خود را، پس از آتشبس موقت دوماهه، از سر گرفت.
اسرائیل میگوید این اقدامات برای فشار بر گروه افراطی حماس جهت آزادی گروگانها انجام میشود؛ گروهی که علاوه بر اسرائیل، آمریکا و اتحادیه اروپا نیز آن را یک سازمان تروریستی میدانند اما جمهوری اسلامی ایران از آن حمایت میکند.
گروههای حقوق بشری اقدام اسرائیل در جلوگیری از ورود غذا و دیگر اقلام ضروری به غزه را «تاکتیک گرسنگی دادن» و «جنایت جنگی بالقوه» توصیف کردهاند.
اسرائیل مدعی است که پس از ورود حجم زیادی از کمکها در دورۀ آتشبس، غزه به اندازه کافی ذخایر دارد. اسرائیل همچنین گروه حماس را به استفاده از کمکها برای مقاصد خود متهم میکند.
اما امدادگران این ادعا را رد کرده و میگویند سازمان ملل توزیع کمکها را بهشدت نظارت میکند. آنها تأکید دارند که جریان کمکها در دوره آتشبس تنها بخش کوچکی از نیازهای گستردۀ ناشی از جنگ را پوشش داده است.
آژانس امدادی سازمان ملل (اونروا) اعلام کرد ارتش اسرائیل اجازه ورود کالاهای ضروری را نمیدهد و نوار غزه به سرزمین ناامیدی تبدیل شده است. دیوید بارنیا رئیس موساد برای گفتگو در مورد آزادی گروگانهای اسرائیلی به قطر سفر کرد.
سازمان اونروا (آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در غزه وابسته به سازمان ملل) اعلام کرد که به دلیل محاصره نوار غزه از سوی اسرائیل دیگر قادر به توزیع مواد غذایی در این منطقه نیست.
طبق دادههای این نهاد وابسته به سازمان ملل وضعیت در نوار غزه فاجعهبار است؛ ذخایر آرد در غزه به طور کامل تمام شده و تنها ۲۵۰ بسته مواد غذایی باقی مانده است که شامل برنج، عدس، لوبیا، روغن و کنسرو ماهی میباشند. هر بسته از این مواد غذایی تنها میتواند نیازهای یک خانواده پنج نفره را برای دو هفته تامین کند و وضعیت در نوار غزه همچنان فاجعهبار است.
فیلیپ لازارینی، رئیس اونراوا گفته است حدود سه هزار کامیون آمادهاند تا کمکهای ضروری را به نوار غزه برسانند، اما از اوایل مارس سال جاری، ارتش اسرائیل اجازه ورود این کالاها را نداده است.
لازارینی در پلتفرم اکس (توییتر سابق) نوشت “گرسنگی عمدی و ساخته دست انسان” در غزه در حال گسترش و تشدید است.رئیس اونراوا در ادامه پیام خود نوشته است “نوار غزه به سرزمین ناامیدی تبدیل شده و دو میلیون نفر که اکثریت آنان زنان و کودکان هستند تحت مجازات جمعی قرار دارند، زخمیها، بیماران و سالمندان از دریافت دارو و مراقبتهای پزشکی محروم هستند”.
لازارینی همچنین اشاره کرده است که اقلام اولیهای که برای رفع نیازهای ضروری در نظر گرفته شده بودند، در حال فاسد شدن هستند. این مقام سازمان ملل خاطرنشان کرده است که “کمکهای بشردوستانه به عنوان ابزار چانهزنی و سلاحی در جنگ استفاده میشوند”.
لازارینی در پایان پیام خود خواسته است “محاصره غزه باید پایان یابد، گروگانها آزاد شوند و آتشبس از سر گرفته شود”.
در حال حاضر گزارشهای مستقل از سوءتغذیه رو به افزایش مردم غزه حکایت دارد.
«برنامه جهانی غذا» نیز میگوید تقریباً تمام نانواییها در غزه از هفتهها پیش تعطیل شدهاند و این نهاد سازمان ملل، بهدلیل کمبود ذخایر، توزیع اقلام غذایی اساسی به خانوادهها را متوقف کرده است.
در این میان، مؤسسه خیریه آمریکایی «ورلد سنترال کیچن»، که از بزرگترین سازمانهای فعال در غزه و مستقل از «برنامه جهانی غذا» است، روز پنجشنبه اعلام کرد که ذخایر پروتئینیاش به پایان رسیده و به جای آن خورشهایی از کنسرو سبزیجات تهیه میکند.
این مؤسسه تنها نانوایی فعال در غزه را اداره میکند که روزانه ۸۷ هزار قرص نان پیتا تولید میکند.
وضعیت غذا در غزه در حالی است که «برنامه جهانی غذا» میگوید ۱۱۶ هزار تُن غذا پشت مرز این باریکه آماده ورود به منطقه است که برای تغذیه یک میلیون نفر به مدت چهار ماه کفایت میکند.
اسرائیل در حملات هوایی و زمینی خود بخش زیادی از غزه را با خاک یکسان کرده و وعده داده است که تشکیلات و اعضای حماس را پس از حملۀ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به جنوب اسرائیل نابود میکند.
گروه حماس در حملۀ غافلگیرانۀ ۷ اکتبر به اسرائیل ۱۲۰۰ نفر اغلب غیرنظامی را کشت و ۲۵۱ نفر را نیز گروگان گرفت که از اینم تعداد هنوز ۵۹ نفر آنان را در اختیار دارد.
بر اساس گزارش مقامات بهداشتی غزه، تاکنون بیش از ۵۱ هزار فلسطینی، عمدتاً زنان و کودکان، کشته شدهاند.