
اسعد الشیبانی، وزیر خارجه سوریه، جمعه 5 اردیبهشت در جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک سخنرانی کرد.
این نخستین حضور علنی یک مقام بلندپایه دولتی سوریه در ایالات متحده از زمان سقوط رژیم بشار اسد، در هشتم دسامبر گذشته، است.
الشیبانی در این سخنرانی با بیان اینکه «سوریه اکنون به همه سوریها تعلق دارد»، گفت: «سوریه کشوری متنوع است اما تجزیهشده نیست» و تاکید کرد که «تمام سوریها در سایه قانون برابرند.»
وزیر خارجه سوریه ضمن تاکید بر لزوم رفع تحریمهای اعمال شده بر کشورش، تحریمهای بینالمللی منقضی شده را مانعی جدی در مسیر شکوفایی سوریه دانست.
الشیبانی تصریح کرد: «ما آمادهایم با همه کشورهای جهان برای مقابله با تهدیدات همکاری کنیم.»
الشیبانی نیز آمادگی کشورش را برای هماهنگی با واشینگتن جهت یافتن مفقودان آمریکایی ابراز کرد.
وی مجددا بر موضع دمشق تاکید کرد مبنی بر اینکه سوریه هیچگونه تهدیدی علیه کشورهای جهان و از جمله آن اسرائیل، تشکیل نمیدهد.
او ضمن مرتبط دانستن ثبات سوریه با کل منطقه، تاکید کرد که «اقدامات رژیم سرنگون شده اسد، باعث بیثباتی در منطقه شده بود.»
الشیبانی در ادامه از ادغام و یکپارچگی گروههای نظامی در کشورش سخن گفت و به نقش دولت انتقالی سوریه در حفظ نهادهای دولتی اشاره کرد.
وزیر خارجه سوریه همچنین ضمن اشاره به شرایط امنیتی، گفت: «ما در معرض حملات سازمانیافتهای هستیم که هدف آن دامن زدن به فتنههای فرقهای است.»
وی تاکید کرد که دمشق همچنان در حال پیگیرد و مبارزه با گروه تروریستی «داعش» است.
شایان ذکر است که اسعد الشیبانی پیش از حضور در نشست شورای امنیت، پرچم جدید سوریه را برای نخستین بار در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک برافراشت. او تاکید کرد اقدامات حکومت بشار اسد «منطقه را بیثبات کرد» و سوریه کنونی تهدیدی برای هیچ کشوری از جمله اسرائیل نیست.
پیشتر کوری میلز، نماینده جمهوریخواه ایالت فلوریدا در مجلس نمایندگان آمریکا و از متحدان نزدیک دونالد ترامپ، اعلام کرد که احمد الشرع، رییسجمهوری موقت سوریه، به او گفته علاقهمند است به «پیمان ابراهیم» بپیوندد تا روابط سوریه و اسرائیل عادی شود.
میلز همچنین گفت که حامل نامه شخصی احمد الشرع به دونالد ترامپ است.
کوری میلز پنجشنبه، چهار اردیبهشت، در گفتوگو با خبرگزاری بلومبرگ گفت که هفته گذشته در قالب یک ماموریت حقیقتیاب غیر رسمی که به ابتکار گروهی از سوری- آمریکاییهای بانفوذ ترتیب داده شده بود، به دمشق رفته و در دیدار با احمد الشرع حدود ۹۰ دقیقه با گفتوگو کرده است..
وزیر امور خارجه دولت احمد الشرع همچنین تاکید کرد همکاری کشورش با سازمان منع سلاحهای شیمیایی سازنده است.
نابودی سلاحهای شیمیایی بازمانده از دوران بشار اسد، یکی از شروط اصلی آمریکا و کشورهای اروپایی برای لغو تحریمها علیه سوریه است.
او پیش از این سخنرانی در مراسمی حضور داشت که طی آن پرچم جدید سوریه که از سوی دولت الشرع انتخاب شده، در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک به اهتزاز در آمد.
شرط آمریکا برای کاهش تحریمها
در همین حال، دوروتی شیا، نماینده آمریکا در سازمان ملل جمعه پنج اردیبهشت، شروطی را که واشینگتن برای تغییر موضع خود نسبت به سوریه تعیین کرده، در نشست شورای امنیت اعلام کرد.
این شروط، که شامل ممانعت از دخالتهای جمهوری اسلامی در سوریه است، پیشنیاز کاهش بخشی از تحریمها عنوان شدهاند.
دوروتی شیا گفت که واشینگتن خواستار آن است که مقامات سوریه بهطور کامل تروریسم را رد و سرکوب کنند، سیاست عدم تجاوز به کشورهای همسایه را اتخاذ کرده و از بهکارگیری جنگجویان خارجی در هرگونه نقش رسمی خودداری کنند.
این دیپلمات آمریکا تاکید کرد دولت انتقالی احمد الشرع باید مانع از بهرهبرداری جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتیاش از قلمروی سوریه شود، سلاحهای کشتار جمعی را نابود کند، برای یافتن شهروندان ناپدیدشده آمریکایی در سوریه همکاری کرده و امنیت و آزادیهای تمامی شهروندان سوری را تضمین کند.
در این نشست، نماینده جمهوری اسلامی منکر دخالتهای ایران در سوریه و بیثباتسازی این کشور شد.