
در حالیکه حدود ۱۶ ساعت از زمان گزارششده در رسانههای ایران از زمان وقوع انفجار در بندر رجایی میگذرد، تصاویر مستقیم منتشرشده در رسانههای داخلی ایران نشان میدهد با روشن شدن آسمان بندرعباس همچنان آتش در این بندر ادامه دارد.
این تصاویر نشان میدهد تودههای دود همچنان از این بندر در آسمان بندرعباس پخش میشود.
مقامهای بهداشتی درباره مسموم و آلوده شدن شدید هوا برای شهروندان هشدار دادهاند و همچنین وزارت بهداشت در این منطقه وضعیت اضطراری اعلام کرده است.
ادامه آتشسوزی در حالی است که طی ۱۶ ساعت گذشته چندین بار رسانههای وابسته به حکومت از مهار و کنترل آتش خبر داده و سپس گزارشهایی از ادامه آن منتشر کردند.
تعطیلی مدارس و شرایط اضطراری
در پی این حادثه مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان اعلام کرد تمام مدارس، دانشگاهها و ادارات شهرستان بندرعباس در روز یکشنبه ۷ اردیبهشت تعطیل خواهند بود.
پیشتر، فرماندار بندرعباس اعلام کرده بود براساس تصمیم شورای مدیریت استان، تمامی مدارس شهرستان بندرعباس در روز یکشنبه تعطیل خواهند بود.
مقایسه انفجار بندر رجایی با انفجار بیروت
در پی این حادثه، برخی از کاربران فضای مجازی این انفجار را با انفجار بزرگ بندر بیروت که در سال ۲۰۲۰ رخ داد، مقایسه کردند. کاربران با اشاره به مشابهتها در شدت انفجار و دود غلیظی که از محل حادثه به آسمان برخاست، نسبت به عواقب این حادثه هشدار دادند. این مقایسهها به سرعت در شبکههای اجتماعی منتشر شد و توجه زیادی را جلب کرد.
دادستان کل کشور نیز به این موج خبری واکنش نشان داد و کاربران فضای مجازی را تهدید کرد که از انتشار اخبار نادرست و مقایسههای بیاساس خودداری کنند. دادستان کل خواستته که از ایجاد ترس و وحشت بیشتر جلوگیری کرده و تنها اخبار معتبر را منتشر کنند.
گزارشهای امنیت دریایی و علت حادثه
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از شرکت امنیت دریایی “امبری” اعلام کرده که آتشسوزی در بندر رجایی ظاهراً به دلیل جابهجایی نادرست محموله سوخت جامد برای موشکهای بالستیک ایران رخ داده است.
این شرکت مدعی شد که بندر رجایی در ماه مارس میزبان محمولهای از “سوخت موشکی پرکلرات سدیم” بوده است. مقامات ایرانی تا ساعات زیادی پس از انفجار هیچ توضیح شفافی درباره علت این حادثه ارائه نکردند و تنها ارتباط این حادثه با صنعت نفت کشور را رد کردند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، کشتیهای باری ایرانی حامل محمولههایی برای پیشرانه موشکی، انتظار میرفت که در ماههای اخیر به ایران وارد شوند. یکی از این کشتیها به نام “جیران” به بندرعباس رسید و احتمالاً در زمان وقوع آتشسوزی در بندر رجایی حضور داشته است. جمهوری اسلامی ایران هنوز دریافت این محمولهها را تأیید نکرده و نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرده است
نباید تصویر و عکسی از حادثه منتشر شود
گزارشات رسیده حاکی از هشدار و تهدید رسانهها و خبرنگاران محلی در استان هرمزگان است. به خبرنگاران گفته شده نباید تصویر و عکسی از حادثه منتشر کنند.
بر اساس این اطلاعات، مقامهای امنیتی و اطلاعاتی با خبرنگاران حاضر در بندرعباس که در تلاش برای تهیه گزارش بودند، تماس تلفنی برقرار کرده و از آنها خواستهاند ضمن ترک فوری مناطق حادثهدیده، ویدیوها و تصاویری را که تهیه کردهاند تحویل دهند و از ارسال آن به رسانهها خودداری کنند.
این مقامهای امنیتی هشدار دادهاند که در صورت انتشار تصاویر و ویدیوها، با رسانهها و خبرنگاران برخورد جدی صورت خواهد گرفت.
پیشتر ایراناینترنشنال گزارش داده بود که از ساعت ۳ بعدازظهر، نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران کنترل کامل منطقه را در دست گرفتهاند.از ساعت ۱۵ شنبه، نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران کنترل کامل منطقه بندر رجایی، تاسیسات بندری و ساختمانهای گمرک مجاور را در دست گرفتهاند. به گفته منابع مطلع، حتی به نیروهای گارد حفاظت بندر و گمرک نیز اجازه حضور در این مناطق داده نشده است.
اطلاعات رسیده حاکی از آن است که نیروهای سپاه پاسداران از دسترسی صاحبان خودروهای پارکشده در پارکینگهای محدود بندر رجایی و گمرک جلوگیری میکنند.
در سطح شهر بندرعباس، حتی در مناطق شرقی دور از بندر رجایی، آلودگی هوا به حدی است که بوی سوختگی و سوزش بینی به طور گسترده احساس میشود.
مسیرهای خروجی شرقی و شمالی بندرعباس به دلیل موج گسترده خروج شهروندان با ترافیک سنگین مواجه شدهاند.
به گفته شهروندان، در لحظه نخستین انفجار لرزش زمین احساس شد و بسیاری آن را با وقوع یک زمینلرزه بزرگ اشتباه گرفتند.
روزنامههای چاپ تهران در شماره هفتم اردیبهشتماه خود، روایتهای مشابهی از انفجار در بندر «شهید رجایی» منتشر کردند. تنها روزنامهای که در سرمقاله خود به طور جدی به احتمال خرابکاری اشاره کرده، روزنامه هممیهن است.
روزنامههای جریان اصولگرایی نظیر کیهان، وطنامروز و جوان علت بروز انفجار را ضعف ایمنی برخی کانتینرها دانستند و در این بین، ابهامات راجع به منشاء واقعه را به سرویسهای امنیتی خارجی و «معاندان» نسبت دادند. روزنامههای اصلاحطلبی نظیر اعتماد، سازندگی و شرق نیز با بازنشر اخبار روز ششم اردیبهشتماه که در خبرگزاریهای رسمی منتشر شدند، واقعه را پوشش دادند.
اما روزنامه هممیهن، در سر مقاله خود، «حادثه» بودن انفجار و عدم ارتباط آن به دور سوم مذاکرات را بعید توصیف کرد.
روزنامه هممیهن: هشدار درباره خیانت
تنها روزنامه شاخص تهران که انفجار بندر «شهید رجایی» را به عوامل خارجی نسبت داده، روزنامه هممیهن، نزدیک به جریان اصلاحات و از حامیان دولت است.
این روزنامه در سرمقاله خود با عنوان «درباره انفجار» نوشته است: «بعید است که همزمانی این انفجار با آغاز مذاکرات کارشناسی میان ایران و آمریکا اتفاقی باشد.»
نویسنده در ادامه با اشاره به مصاحبهای از دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا نوشته است، آمریکا گرچه در این مرحله از مذاکره مخالف حمله نظامی به تاسیسات هستهای ایران است؛ ولی شاید مخالفتی هم با عملیات غیرنظامی از سوی اسرائیل نکرده است. این روزنامه اظهارات ترامپ را به دادن اختیار به اسرائیل برای انجام عملیات خرابکارانه تعبیر کرده است.
هممیهن در سرمقاله خود، با اشاره به اینکه احتمالا اسرائیل به طور مستقیم در این انفجار دخالت نکرده و آن را به «نفوذیها یا گروههای نزدیک به اسرائیل» برونسپاری کرده است، نسبت به «خیانت» داخلی هشدار داد.
نویسنده خاطرنشان کرد در ایران ۸۵ میلیونی، حداقل ۱۰ هزار نفر در موقعیتهایی هستند که «دسترسیهایی» دارند. به نوشته این روزنامه، این اشخاص اگر حس و علقه ملی و وطنپرستی نداشته باشند، میتوانند با کمترین هزینه به کشور «خیانت» کنند و ضربات جبرانناپذیری بزنند.
نویسنده همچنین به نارساییهای سیاسی و اجتماعی، در کنار ضعفهای امنیتی اشاره کرده و نوشته است آنچه که امروز «تحت عنوان نفوذ» مطرح میشود، بیش از اینکه ناشی از اقدامات اطلاعاتی و جاسوسی سرویسهای اطلاعاتی باشد، متاثر از شکاف بین مردم و حکومت است، شکافی که نویسنده آن را «خانمانبرانداز» توصیف و هشدار داد که این وضعیت احساس بیگانگی در درون کشور ایجاد کرده است.
روزنامه کیهان: ارتباط انفجار به مذاکرات، بیپشتوانه است
روزنامه کیهان، که مدیر مسئول آن از سوی رهبر جمهوری اسلامی منصوب میشود و به انعکاس غیر مستقیم رویکرد علی خامنهای مشهور است، در گزارش خود از انفجار بندر «شهید رجایی» نوشت: «کانالهای تلگرامی و حسابهای کاربری فیکنیوز داخلی و خارجی معاند در چنین مواقعی فرصت را برای غلبه روایتهای بیپشتوانه خود بر ذهن مخاطب مناسب میبینند.»
این روزنامه تاکید کرد همزمانی این «حادثه» با دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط، منجر به طرح «انواع و اقسام اظهارنظرها و تحلیلهای بیپشتوانه در خصوص علت حادثه» شده است.
این روزنامه در پایان به ابهام درباره علت انفجار بندر «شهید رجایی» پرداخت و با انتقاد از اینکه «هر فرد خود را مجاز به انتشار تصاویر یا تحلیلهای مربوط به حادثهای که هنوز ابعاد و علل آن مشخص نیست بداند»، خواست هر چه سریعتر به صورت کارشناسی و مستند مشخص و اعلام شود که این «حادثه» ناشی از قصور و تقصیر و سهلانگاری و بیتوجهی به اخطارهای قبلی ایمنی بوده است یا اینکه ممکن است «علل و عوامل» دیگری داشته باشد.
روزنامه جوان: ارتباط گزارش سازمان اطلاعات و امنیت هلند به انفجار بندر «شهید رجایی»
روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در سرمقاله خود با عنوان «پشت پرده اختلال ادراکی هلندی در بندر شهید رجایی» با حمله به گزارش اخیر سازمان اطلاعات و امنیت هلند، مدعی شد «شایعات» راجع به دلایل وقوع انفجار بندر «شهید رجایی» به اتاقی که از سوی این سازمان حمایت میشود مرتبط است.