خانه / اخبار مهم روز / محمود عباس، «حسین الشیخ» را به معاونت ریاست «کشور فلسطین» منصوب کرد

محمود عباس، «حسین الشیخ» را به معاونت ریاست «کشور فلسطین» منصوب کرد

سازمان آزادی‌بخش فلسطینی (ساف) روز شنبه ۲۶ آوریل (۶ اردیبهشت) اعلام کرد که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، حسین الشیخ یکی از نزدیک‌ترین مشاوران خود را به عنوان معاون و جانشین احتمالی خود منصوب کرده است.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، شنبه ششم اردیبهشت «حسین الشیخ»، عضو کمیته اجرایی سازمان آزادی‌بخش فلسطین، را به عنوان معاون خود در ریاست این سازمان و معاونت ریاست کشور فلسطین منصوب کرد.

این تصمیم محمود عباس چند روز پس از موافقت او با ایجاد این سمت اتخاذ می‌شود.

ابو یوسف، عضو کمیته اجرایی سازمان آزادی‌بخش فلسطین، گفت: «رئیس تشکیلات خودگردان، حسین الشیخ را به عنوان معاون خود معرفی و کمیته اجرایی این موضوع را تصویب کرده است.» این انتصاب راه را برای جانشینی محمود عباس توسط الشیخ هموار می‌کند.

بر اساس بیانیه رسمی، کمیته اجرایی به اتفاق آرا با نامزد پیشنهادی از سوی محمود عباس موافقت کرد و قرار است شنبه آینده نشست دیگری برای انتخاب دبیرکل جدید کمیته اجرایی سازمان آزادی‌بخش فلسطین از میان اعضای آن برگزار شود.

«آغاز گفت‌وگوی ملی فراگیر»
محمود عباس در سخنانش طی این نشست، بر اهمیت آغاز یک گفت‌وگوی ملی فراگیر در چارچوب سازمان آزادی‌بخش فلسطین به عنوان تنها نماینده قانونی ملت فلسطین و با مشارکت کمیته اجرایی سازمان آزادی‌بخش فلسطین و کمیته مرکزی جنبش فتح و تمام دیگر گروه‌های فلسطینی به‌منظور تحقق آشتی ملی و تقویت وحدت، تاکید کرد.

شورای مرکزی فلسطین، چهارشنبه و پنج‌شنبه گذشته در رام‌الله تشکیل جلسه داد و ایجاد منصب معاون رئیس کمیته اجرایی را پس از اصلاح ماده سیزدهم قانون اساسی فلسطین مربوط به اعضای کمیته اجرایی، تصویب کرد.

شورای مرکزی فلسطین شامل 188 عضو است و در نظام سیاسی فلسطین جایگاه مهمی دارد و از نمایندگان گروه‌های فلسطینی عضو سازمان آزادی‌بخش فلسطین که حماس و جهاد را شامل نمی‌شود، تشکیل شده است.

در گزارش خبرگزاری «رویترز» آمده است محمود عباس که اکنون 89 سال سن دارد از سال 2004 پس از درگذشت یاسر عرفات، ریاست سازمان آزادی‌بخش فلسطین و تشکیلات خودگردان فلسطینی را بر عهده گرفته و طی این سال‌ها هیچ اصلاحات داخلی از جمله تعیین معاون برای خود انجام نداده است.

«متولد رام‌الله و 64 ساله»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، حسین الشیخ، که از نزدیکان محمود عباس محسوب می‌شود، 64 سال سن دارد و در شهر رام‌الله در کرانه باختری اشغالی به دنیا آمده و اصالتاً از یک خانواده‌ فلسطینی آواره از منطقه «دیر طریف» است.»

او در دوران ریاست خود بر سازمان کل امور مدنی فلسطین با درجه وزیر، که مسئول تنظیم روابط روزمره با اسرائیل است، به چهره‌ای شناخته شده تبدیل شد.

الشیخ در سال 2022، به‌عنوان دبیرکل کمیته اجرایی سازمان آزادی‌بخش فلسطین منصوب شد و پس از درگذشت صائب عریقات در سال 2020، مسئولیت اداره مذاکرات با اسرائیل را بر عهده گرفت.

گفتنی است که رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین مدتی پیش او را به‌عنوان رئیس کمیته سفارتخانه‌های فلسطینی در خارج منصوب کرده بود.

خبرگزاری رویترز نوشت که این اقدام به‌عنوان تلاشی برای کاهش نگرانی‌های بین‌المللی نسبت به آینده رهبری این تشکیلات تلقی می‌شود.

عباس ۸۹ ساله، از زمان درگذشت یاسر عرفات در سال ۲۰۰۴، ریاست سازمان آزادی‌بخش فلسطین و تشکیلات خودگردان فلسطینی را بر عهده دارد. با این حال، او طی سال‌ها در برابر اصلاحات داخلی، از جمله معرفی جانشینی برای خود، مقاومت کرده بود.

حسین الشیخ، متولد سال ۱۹۶۰، از اعضای باسابقه جنبش فتح، شاخه اصلی سازمان آزادی‌بخش فلسطین است که به‌دست عرفات تاسیس شد و اکنون رهبری آن بر عهده عباس است. او به‌عنوان شخصیتی عمل‌گرا و دارای روابط بسیار نزدیک با اسرائیل شناخته می‌شود.

بر اساس بیانیه ساف، الشیخ پس از آنکه کمیته اجرایی این سازمان نامزدی او را که از سوی عباس پیشنهاد شده بود تایید کرد، به عنوان معاون رییس سازمان آزادی‌بخش فلسطین منصوب شد.

اصلاح تشکیلات خودگردان فلسطینی که در بخش‌هایی از کرانه باختری رود اردن که تحت اشغال اسرائیل است، خودمختاری محدودی اعمال می‌کند، از اولویت‌های ایالات متحده و پادشاهی‌های خلیج فارس بوده است؛ قدرت‌هایی که امیدوارند این نهاد بتواند نقشی محوری در حل و فصل مناقشه اسرائیل و فلسطین ایفا کند.

فشار برای انجام اصلاحات پس از آغاز جنگ در غزه شدت گرفته است. در نوار غزه، رقیب اصلی ساف یعنی حماس، بیش از ۱۸ ماه است که با اسرائیل درگیر شده و این قلمرو کوچک و پرجمعیت را به ویرانی کشانده است.

ایالات متحده پیشنهاد اداره نوار غزه پس از جنگ از سوی یک تشکیلات خودگردان اصلاح‌شده را مطرح کرده است. کشورهای خلیج فارس نیز که از آنها به‌عنوان محتمل‌ترین منابع تامین مالی بازسازی غزه یاد می‌شود، خواستار اصلاحات عمده در ساختار این نهاد شده‌اند.

درخواست محمود عباس برای خلع سلاح حماس

اسرائیل اعلام کرده که هدفش در غزه نابودی کامل حماس است، اما در عین حال نقش‌آفرینی تشکیلات خودگردان فلسطینی در اداره این منطقه را نیز رد کرده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اعلام کرده که با تشکیل دولت فلسطینی مخالف است.

حماس که پیرو ایدئولوژی اسلام‌گرایی افراطی است، از سال ۲۰۰۷ کنترل نوار غزه را در دست دارد. این گروه همچنین در کرانه باختری نیز حضور گسترده‌ای دارد.

در نشست شورای مرکزی سازمان آزادی‌بخش فلسطین که چهارشنبه و پنج‌شنبه برگزار شد و در آن پست معاونت رییس این تشکیلات بدون معرفی شخص خاصی تایید شد، عباس برای نخستین بار به طور آشکار خواستار خلع سلاح کامل حماس و واگذاری سلاح‌ها و مسئولیت اداره غزه به تشکیلات خودگردان فلسطینی شد.

فساد گسترده، عدم پیشرفت در مسیر تشکیل دولت مستقل فلسطینی و افزایش یورش‌های نظامی اسرائیل به کرانه باختری، محبوبیت تشکیلات خودگردان را در میان بسیاری از فلسطینیان کاهش داده است.

این نهاد از زمان تشکیل در چارچوب توافقات اسلو با اسرائیل در سال ۱۹۹۳ تحت کنترل جنبش فتح بوده است و آخرین انتخابات پارلمانی خود را در سال ۲۰۰۵ برگزار کرده است.

حسین الشیخ که در فاصله سال‌های ۱۹۷۸ تا ۱۹۸۹ به‌دلیل فعالیت‌هایش علیه اشغال اسرائیل در زندان به سر می‌برد، به‌عنوان اصلی‌ترین رابط تشکیلات خودگردان فلسطین با دولت اسرائیل فعالیت کرده و نماینده عباس در سفرهای دیپلماتیک بوده است.