خانه / اخبار مهم روز / آمریکا ۷ نهاد دخیل در تجارت محصولات نفتی ایران را تحریم کرد

آمریکا ۷ نهاد دخیل در تجارت محصولات نفتی ایران را تحریم کرد

وزارت خزانه‌داری آمریکا هفت نهاد دیگر ایرانی و غیرایرانی را که در تجارت محصولات نفتی و پتروشیمی ایران نقش داشته‌اند، تحریم کرد.

محل ثبت و استقرار این شرکت‌ها که متهم به «مشارکت آگاهانه در تراکنش‌های مهم مربوط به خرید، تملک، فروش، حمل یا بازاریابی محصولات پتروشیمی ایران» شده‌اند، امارات متحده عربی، ترکیه و یا ایران است.در آستانه دور جدید مذاکرات تهران و واشینگتن، آمریکا هفت شرکت در ایران، امارات متحده عربی و ترکیه را به دلیل دست داشتن در تجارت نفت و فرآورده‌های پتروشیمی جمهوری اسلامی تحریم کرد. نام دو نفتکش نیز در فهرست تحریم‌های جدید ایالات متحده دیده می‌شود.

وزارت امور خارجه آمریکا چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت در بیانیه‌ای اعلام کرد: «رژیم ایران همچنان به دامن‌زدن به درگیری‌ها در خاورمیانه، پیشبرد برنامه هسته‌ای و حمایت از متحدان و نیروهای نیابتی تروریستی خود ادامه می‌دهد. آمریکا امروز اقداماتی را برای قطع جریان درآمدی که رژیم از آن برای تامین مالی این فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده استفاده می‌کند، در دستور کار قرار داده است.»

بنا بر اعلام این وزارتخانه، چهار شرکت فروشنده محصولات پتروشیمی جمهوری اسلامی، یک شرکت خریدار، یک شرکت مدیریت دریایی و یک شرکت بازرسی محموله‌ها هدف دور جدید تحریم‌های آمریکا قرار گرفتند.

از این میان، پنج شرکت در امارات، یک شرکت در ترکیه و یک شرکت در ایران مستقر هستند. وزارت خزانه‌داری آمریکا نام شرکت ایرانی را «بازرسی فنی کمی و کیفی بین‌المللی کیهان سنجش آزما» اعلام کرد و افزود این شرکت در خیابان عضدی تهران واقع است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا ۹ اردیبهشت نیز شش نهاد و شش فرد در ایران و چین را به دلیل نقش داشتن در شبکه‌ای که به نیابت از سپاه پاسداران در تهیه مواد اولیه سوخت موشک‌های بالستیک فعالیت می‌کند، تحریم کرد.

بسته جدید تحریم‌های واشینگتن علیه تهران در حالی وضع می‌شود که مقام‌های ارشد دو کشور تاکنون در سه دور از مذاکرات هسته‌ای در مسقط و رم شرکت داشته‌اند. دور بعدی این گفت‌وگوها قرار است بار دیگر در رم برگزار شود.

قرار گرفتن ۲ نفتکش در فهرست تحریم‌های آمریکا

وزارت خارجه آمریکا در ادامه بیانیه ۱۰ اردیبهشت خود، از تحریم دو نفتکش با نام‌های ELOISE و OLIA در ارتباط با خرید و فروش نفت جمهوری اسلامی خبر داد. نفتکش OLIA پیش از این نیز به دلیل نقشش در دور زدن تحریم‌های روسیه در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار گرفته بود.

در بیانیه وزارت خارجه ایالات متحده آمده است: «صادرات انرژی ایران از طریق شبکه‌ای از تسهیل‌گران غیرقانونی حمل ‌و نقل در چندین کشور انجام می‌شود؛ شرکت‌هایی که با پنهان‌کاری و فریب، محصولات نفتی ایران را بارگیری و به خریدارانی در آسیا منتقل می‌کنند.»

در چارچوب تحریم‌های جدید، تمامی دارایی‌ها و منافع افراد مشمول تحریم که در ایالات متحده قرار دارند یا در اختیار اشخاص حقیقی و حقوقی آمریکایی هستند، مسدود شده و باید به دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری گزارش شوند.

دونالد ترامپ،‌ رییس‌جمهوری آمریکا، ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ دستورالعملی را برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد تا تهران را برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای خود تحت فشار بگذارد.

کدام شرکت‌ها تحریم شده‌اند و چرا
شرکت SOLVENT ORGANICS FZE، نهادی مستقر در امارات متحده عربی که براساس اعلام دولت آمریکا «بیش از ۳۰۰ میلیون دلار محصولات پتروشیمی با منشأ ایرانی را به کشورهای ثالث صادر کرده است».
شرکت ALSEERAH TRADING L.L.C نهادی مستقر در امارات متحده عربی که «بیش از ۱۵۰ میلیون دلار محصولات پتروشیمی ایرانی را به کشورهای ثالث صادر کرده است».
شرکت HAROLD TRADING L.L.C، نهادی مستقر در امارات متحده عربی که «بیش از ۲ میلیون دلار محصولات پتروشیمی ایرانی را صادر کرده است. بخشی از این محصولات توسط شرکت‌های پتروشیمی ایرانی تحریم‌شده توسط ایالات متحده، از جمله شرکت پتروشیمی مهر و شرکت آریا ساسول، تولید شده‌اند».
شرکت SHIVNANI ORGANICS FZE، نهادی در امارات که «بیش از ۳۲ میلیون دلار محصولات پتروشیمی ایرانی را صادر کرده است».
شرکت KIMPAS، نهادی مستقر در ترکیه که «بیش از ۱۵ میلیون دلار محصولات پتروشیمی ایرانی را از چندین شرکت پتروشیمی تحریم‌شده از سوی آمریکا، از جمله پتروشیمی جم، پتروشیمی تبریز و شرکت بازرگانی صنایع پتروشیمی خلیج فارس، وارد کرده است».
افزون بر این، وزارت امور خارجه آمریکا یک شرکت بازرسی بار مستقر در ایران به‌نام شرکت «بازرسی فنی کمی و کیفی بین‌المللی کیهان سنجش آزما» را نیز تحریم کرده و می‌گوید این شرکت عملیات بارگیری نفتکش‌هایی را که با شرکت تحریم‌شدۀ TRILIANCE PETROCHEMICAL همکاری داشته‌اند، بررسی و تأیید کرده و دست‌کم تا اوت ۲۰۲۴ همچنان در حال نظارت بر بارگیری محصولات نفتی ایران در بندر «تمبک» (کنگان) بوده است.
شرکت VROOM MARINE VENTURE FZE، مدیر تجاری اماراتی نفتکش‌های «ELOISE» و «OLIA» که «طی سال‌ها بارها محموله‌های نفتی ایران را حمل کرده‌اند. این دو کشتی‌ نیز دارایی‌های متعلق به شرکت «وروم» معرفی شده‌اند.
براساس اعلام دولت ایالات متحده، کلیهٔ دارایی‌ها و منافع اقتصادی نهادهای مزبور در خاک آمریکا یا در اختیار افراد آمریکایی مسدود می‌شود و باید به دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری گزارش شود.

وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین هشدار داد که افراد یا نهادهایی که با این اشخاص یا شرکت‌ها معامله کنند، در معرض تحریم‌های ثانویه قرار خواهند گرفت، و در عین حال تأکید کرد که هدف نهایی از اعمال تحریم‌ها تغییر رفتار هدف‌های تحریم‌شده است نه صرفاً مجازات آن‌ها.

قدرت‌های غربی، جمهوری اسلامی را متهم می‌کنند که با غنی‌سازی اورانیوم تا سطحی بالا، در پی دستیابی مخفیانه به توانایی تولید سلاح هسته‌ای است؛ سطحی از غنی‌سازی که به گفته آن‌ها برای برنامه هسته‌ای غیرنظامی توجیه‌پذیر نیست.

با این حال تهران این اتهامات را رد کرده و تأکید دارد که برنامه هسته‌ای‌اش صرفاً برای مقاصد غیرنظامی و تولید انرژی است.