در پی درگیری نیروهای امنیتی دولت شیعی عراق با تظاهرکنندگان طرفدار مقتدی صدر و کشته شدن ۷ نفر، این روحانی شیعه از حامیانش خواسته که از توسل به خشونت بپرهیزند. در پس رویارویی شیعیان در عراق جنگ قدرتی پنهان در جریان است.
صحنهای از تظاهرات اعتراضی اخیر طرفداران مقتدی صدر در بغداد
در پی شلیک نیروهای امنیتی دولت شیعی عراق به تظاهرکنندگان شیعه طرفدار مقتدی صدر و کشته و زخمی شدن صدها نفر، این روحانی شیعه پرنفوذ عراقی از حامیانش خواسته است که ضمن حفظ خویشتنداری از توسل به خشونت خودداری کنند.
صدر خطاب به هوادارانش گفته است: «از خشونت، دشنام دادن و انتشار اخبار دروغین خودداری کنید تا همچنان خواهان دستیابی به حقوقمان باشیم، اما اگر به خشونت متوسل شدید من از اقدامات شما اعلام برائت کرده و به هیچ کسی کمک نمیکنم. انقلاب ما برای اصلاحات و به خاطر عراق است و ما خواهان پایان دوره تاریکی برای عراق و مردممان هستیم. ما به بیان خواستههایمان درباره تغییر کمیته انتخابات که احزاب فاسد بر آن سیطره دارند ادامه خواهیم داد». او افزوده است: «نخستوزیر و دیگر مسئولان باید کسانی را که مرتکب اشتباه شدهاند چه از انقلابیون و چه از خرابکاران مجازات کنند».
تارنمای اینترنتی روزنامه اتریشی “استاندارد” روز دوشنبه (۱۳ فوریه/ ۲۵ بهمن) در مطلبی زیر عنوان “شیعیان علیه شیعیان در عراق” به جنگ قدرت میان شیعیان این کشور پرداخته است. “استاندارد” مینویسد که عراق در کنار سوریه یکی از میدانهای نبرد علیه “دولت اسلامی” (داعش سابق) است. موصل شهری که ابوبکر بغدادی در سال ۲۰۱۴ میلادی خلافتاش را در آنجا اعلام کرد، پس از گذشت حدود ۴ ماه از آغاز عملیات وسیع دولت عراق برای آزادسازی آن، هنوز به طور کامل آزاد نشده و دشوارترین بخش آن، یعنی ساحل غربی دجله، هنوز در دست جهادگرایان است. گروه تروریستی “دولت اسلامی” نیز آنچنان که گاهی پیشبینی میشد، به سوی سوریه عقبنشینی نکرده است.
از نظر مفسر “استاندارد”، موفقیتهای داعش را، که هستههای اولیهاش پس از تهاجم نظامی آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی شکل گرفت، میتوان مدیون قطببندی عمیق مذهبی جامعه عراق دانست که در پس آن نیز به نوبهی خود نبرد برای تصاحب قدرت سیاسی نهفته است. جنگ قدرت سنی و شیعه در کنار مطالبه استقلال از سوی کردها، چالش اصلی در عراق امروز است.