مشخص است که وضعیت در شمال شرقی سوریه آبستن تحولات جدیدی است. ترکیه هنوز در حال تثبیت بیشتر نفوذ خود در منطقه مرزی است، به نظر می رسد سفر رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور به آمریکا و دیداری که با دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، خواهد داشت بر این محور متمرکز خواهد بود. اختلاف نظر شدیدی در داخل ایالات متحده آمریکا میان کنگره از یک سو و دولت ترامپ در کاخ سفید در باره فعالیتهای ترکیه در سوریه وجود دارد مقامات آمریکایی در موضعگیری در برابر تحرکات ترکیه در شمال سوریه منسجم نیستند.
ترامپ بار دیگر به سوریه باز میگردد
آنچه بیشتر از همه اختلافنظرها در ایالات متحده جلب توجه میکند، تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور برای بازگرداندن مجدد نیروهای آمریکا به سوریه و تغییر تصمیم قبلی خود برای عقب نشینی نیروهای آمریکایی از شمال شرقی سوریه است.
یک مقام ارشد آمریکایی در گفتوگو با «عربیه نت»، گفت:«بازگرداندن نیروهای آمریکایی به سوریه، شرایطی را برایمان بوجود میآورد که ما بتوانیم وضعیتمان و ماموریتمان در منطقه را بهتر بررسی و دنبال کنیم کما اینکه گزینههایی را به رئیس جمهوری آمریکا میدهد تا در صورت لزوم نیروهای اضافی را به وطن «آمریکا» باز گرداند.
اظهارات مقام ارشد آمریکایی دارای معانی بسیاری است: «اول اینکه رئیس جمهوری آمریکا به وعدههای خود مبنی بر بازگرداندن برخی از سربازان ایالات متحده به وطنشان عمل کرده است.
بازگشت این نیروها برای رئیس جمهوری آمریکا در مقابل وعدههایی که به هواداران و رأی دهندگانش داده بود بسیار مهم است، اما مهمتر این است که برخی از سربازان را در سوریه باقی بمانند اما چرا این نیروها در سوریه باقی بمانند و رئیس جمهوری آمریکا به چه گزینههایی برای ابقای این نیروها نیاز دارد؟
مقام ارشد آمریکا به العربیه گفت:«ماموریت سربازان آمریکا در سوریه شکست داعش یعنی همان هدف و ماموریتی که در سال 2014 برای این نیروها تعیین شده بود».
نه تنها این مقام آمریکا بلکه مقامات دیگری از واشینگتن بارها از سکوهای و منبرهای رسانهای مختلف بر این مسئله تاکید کردند که هدف اصلی نیروهای آمریکایی در سوریه مبارزه با داعش است، اما تغییر تصمیم دونالد ترامپ برای ابقای نیروهای آمریکایی در سوریه حکایت از برنامهای و ماموریتی غیر علنی دارد.
منابع نفت سوریه در اختیار روسیه، ایران یا اسد نخواهد بود
منابع نیروهای «سوریه دموکراتیک» در پایتخت آمریکا میگویند مأموریت نیروهای آمریکایی تنها به مقابله با داعش محدود نمیشود بلکه برای جلوگیری از سوء استفاده رژیم سوریه، روسیه و داعش برای بهره برداری از میادین و منابع نفتی منطقه شمال شرق سوریه است.
این مقام آمریکایی به “العربیه نت” گفت:«ایالات متحده آمریکا به همکاری خود با نیروهای سوریه دمکراتیک برای از بین بردن بقایای داعش و تأمین امنیت میادین نفتی که داعش قبلاً اشغال کرده و از منابع آن برای تأمین مالی خود استفاده میکرد، را ادامه میدهد».
مقام ارشد آمریکایی اما به صورت آشکار به ماموریت نیروهای آمریکایی برای منع گسترش نفوذ ایران، روسیه یا رژیم اسد در شمال شرقی سوریه اشارهای نکرد.
اما از طرفی منابع سوریه دمکراتیک به العربیه گفتند، جلوگیری از ورود شبه نظامیان فرقهگرای وابسته به ایران به این منطقه یکی از اساسیترین بخش ماموریت نیروهای ایالات متحده آمریکا است کما اینکه نیروهای سوریه دمکراتیک به این اصل نیز پایبند و متعهد و آن را بخشی از وظیفه خود میدانند.
به گفته منابع سوریه دمکراتیک ایالات متحده تصمیم گرفته که با در اختیار گذاشتن منابع نفتی شمال شرق سوریه به کردها، تأمین مالی مدیریت محلی این مناطق را برای آنها تضمین کند. در همین حال نیروهای سوریه دمکراتیک تاکید کردند که آنها با بازگشت سلطه اسد بر این مناطق با ابزار و روشهای کنونی رژیم یا نظام قدیم مخالف هستند و اجازه نخواهند داد که رژیم اسد به روشهای گذشته این مناطق را اداره کند.
تغییر موضع کردها پس از عقب نشینی ترامپ
این مقام ارشد آمریکایی در اظهارات خود به مسئله مهمی اشاره کرد و آن اینکه وقتی که ترکیه برای حمله به شمال شرق سوریه مهیا شد، کردها در برابر حمله ترکیه از آمریکا درخواست کمک کردند اما دولت ترامپ به آنها گفت:«واشنگتن تصمیم خود را گرفته است، به این معنی که آمریکا به سربازان ترکیه اجازه می دهد وارد شمال شرقی سوریه شوند. به همین دلیل ترامپ خطاب به کردها گفت:«ما تصمیم خود را گرفتیم ، شما هم تصمیم خودتان را بگیرید»!
سوریه دمکراتیک پس از عقب نشینی آمریکا از رژیم سوریه خواستهاند که به همراه روسیه با نیروهای نظامی خود به منطقه آنها بر گردند این همان چیزی است که اتفاق افتاد اما الان آنها میگویند ما نمیخواهیم که رژیم اسد یا شبه نظامیان وابسته به ایران به این مناطق بازگردند.
براساس اطلاعات جمع آوری شده توسط العربیه از آمریکا، مخالفان سوری و سوریه دمکراتیک منطقهای که نیروهای آمریکایی و نیروهای سوریه دمکراتیک در آن مستقر خواهند بود، به مسافت30 کیلومتری خواهد بود.
عدم اعتماد کردها به ترامپ
همه طرفهای درگیر در شرق سوریه به اوضاع به دیده شک و تردید نگاه میکنند. کردها به رئیس جمهوری آمریکا اعتماد چندانی ندارند به خصوص که اختلاف زیادی بین کنگره و ترامپ در باره سوریه وجود دارد. همچنین رژیم سوریه و کردها نیز به یکدیگر اعتماد ندارند.
تعداد زیادی از سناتورها مخالف ترامپ وهمچنین جریان های مختلف در وزارت امور خارجه آمریکا با عقب نشینی ترامپ از سوریه مخالف هستند. آنها میخواهند که آمریکا با متحدان کرد به همکاری خود ادامه دهد تا دستاوردهای پیروزی بر داعش را حفط و جلوی نفوذ ایران در سوریه گرفته شود.