به گزارش یک کمیسیون تحقیق وابسته به سازمان ملل متحد، دولت سوریه با حمله به یک مجتمع آبرسانی و حملهای ویرانگر به یک مدرسه مرتکب دو جنایت جنگی شده است. اپوزیسیون مسلح دولت سوریه نیز به دور از انتقاد نمانده است.
در آغاز سال ۲۰۱۷ نزدیک به پنج میلیون و پانصدهزار نفر در دمشق برای هفتهها به آب آشامیدنی دسترسی نداشتند. رسانههای دولتی سوریه در آن زمان اعلام کردند که شورشیان به مجتمع آبرسانی عین الفیجه در وادی بردی واقع در نزدیکی دمشق به شدت خسارت وارد آورده و منبع آب را آلوده کردهاند.
اما یک کمیسیون مستقل که به درخواست سازمان ملل متحد در این باره تحقیق کرده به نتیجه رسیده که بمباران مجتمع آبرسانی توسط نیروی هوایی سوریه انجام گرفته است.
مجتمع آبرسانی
کمیسیون یاد شده با بررسی تصاویر ماهوارهای و خسارتهایی که به مجتمع وارد آمده، نشان میدهد که در تاریخ ۲۳ دسامبر ۲۰۱۶ دست کم دو بار این مجتمع هدف حمله هوایی قرار گرفته است.
در گزارش کمیسیون آمده است: «گزارشهایی که میگویند گروههای مسلح با مواد منفجره دست به تخریب مجتمع زدهاند با شواهد موجود همخوانی ندارند.»
کارشناسان سازمان ملل همچنین دیگر اتهام دولت سوریه به شورشیان را رد کردهاند. بر اساس گزارش کمیسیون تحقیق، آب توسط شورشیان آلوده نشده بلکه حمله هوایی ارتش سوریه به عین الفجیه موجب آسیب دیدن بشکههای حاوی کلر و سوخت و ریختن محتویات آنها به درون آب شده است.
کمیسیون تحقیق سازمان ملل در گزارش خود نتیجه گرفته است که حمله به مجتمع آبرسانی به مثابه جنایت جنگی بوده، زیرا به اهدافی حمله شده که برای ادامه بقای مردم غیرنظامی ضروری بوده است.
حمله هوایی به مدرسه
کمیسیون سازمان ملل دولت سوریه را همچنین مسئول حمله هوایی در ماه اکتبر ۲۰۱۶ به یک مدرسه در شهر حاص در استان ادلب واقع در جنوب حلب دانسته است. بر اثر این حمله هوایی دست کم ۳۶ غیرنظامی کشته شدند که ۲۱ تن از آنان کودکان زیر ۱۷ سال بودند.
کارشناسان سازمان ملل با استناد به تصاویر ماهوارهای، ویدئوها، عکسها و گزارشهای شواهد عینی به نتیجه رسیدهاند که نه جتهای روسی، بلکه دو هواپیمای جنگی سوری با پرتاب بمب باعث کشتار در مدرسه شدهاند. به گفته کارشناسان، دلایل روشنی وجود دارد که نشان میدهد نیروی هوایی سوریه هدفمندانه به مدرسه شهر حاص حمله هوایی کرده است.
کمیسیون تحقیق در گزارش خود اقدام نیروی هوایی سوریه را “بیرحمانه” خوانده و نوشته است: «این جنایت جنگی است که هدفمندانه به غیرنظامیان و به مکانی که مورد استفاده غیرنظامیان است حمله شود.»
کمیسیون تحقیق همچنین ادامه حملات به بیمارستانها و کارکنان آنها توسط نیروهای طرفدار اسد را جنایت جنگی دانسته است.
انتقاد به اپوزیسیون
کارشناسان سازمان ملل از عملیات جنگی اپوزیسیون مسلح رژیم بشار اسد هم انتقاد کردهاند. به نوشته این کارشناسان، اعداممخالفان، دستگیریهای خودسرانه، شکنجه و سر به نیست کردن افراد و حملات بدون هدف از جمله اعمالی است که به دست اپوزیسیون دولت سوریه انجام گرفته است.
در گزارش کمیسیون تحقیق آمده است که پیامدهای فاجعهبار عملیات دو طرف درگیری در سوریه برای مردم این کشور ناگوار است و بخصوص زنان، کودکان و سالمندان آسیب میبینند