خانه / اخبار مهم روز / هشدار سازمان نظام روانشناسی درباره «پریشانی روانی» کادر درمانی در پی بحران کرونا

هشدار سازمان نظام روانشناسی درباره «پریشانی روانی» کادر درمانی در پی بحران کرونا

هم‌زمان با افزایش هشدارها درباره وضعیت سلامت روانی کادر درمانی ایران در پی تشدید بحران کرونا، سازمان نظام روانشناسی ایران از مطالعاتی خبر داده که حاکیست پرستاران و پزشکان این کشور با «پریشانی روانی» و «ترس آسیب‌زای عمیق» مواجه شده‌اند.

فریبرز درتاج،‌ معاون پژوهشی سازمان روانشناسی و مشاوره، روز دوشنبه هشتم اردیبهشت‌ماه هم‌زمان با روز جهانی روانشناس به خبرگزاری ایسنا گفت: «پرستاران به عنوان سربازان خط مقدم مراقبت‌های روزانه از بیماران،‌ در معرض بیشترین تهدیدهای روانی‌اند که این امر می‌تواند تعادل عاطفی آن‌ها را تضعیف کرده و بر سلامت جسمی و روحی آن‌ها تاثیر بگذارد.»

به گفته او،‌ نتایج مطالعه‌‌ای از سوی روانشناسان در سال جاری نشان می‌دهد اعضای کادر درمان «پریشانی روانی و ترس آسیب‌زای عمیق ناشی از ابتلا به ویروس کرونا» را تجربه کرده‌اند.

پیشتر ایران اینترنشنال به سندی از یک مطالعه‌ داخلی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ایران دست یافته بود که نشان می‌داد بیش از ۷۷ درصد کارکنان در این بخش به رها کردن کار خود به دلیل فشارهای روانی فکر می‌کنند.

معاون سازمان روانشناسی در ادامه گفت‌وگوی خود گفت: «بار کاری زیاد،‌ فشار تقاضاهای شغلی و متاثر شدن ابعاد مختلف زندگی این گروه و تغییرات زمانی در شیفت‌های کاری به گسترش آسیب‌های روانی و جسمی سرعت بخشیده است.»

درتاج ضمن اشاره به افزایش اضطراب میان پرستاران همچنین به «هیجان‌های منفی» از جمله خستگی،‌ ناراحتی و ‌درماندگی میان کادر درمانی اشاره کرد.

این مساله روز اول اردیبهشت‌ماه نیز از سوی مریم حضرتی،‌ معاون پرستاری وزارت بهداشت،‌ مورد تایید قرار گرفته بود. او گفت ۶۵ درصد نیروهای پرستاری که بیش از ۸۰ هزار نفر را در بر می‌گیرد، به مراقبت از بیماران کرونا می‌پردازند.

این مقام دولت اشاره کرد که برای پرستاران مراکز مشاوره با همکاری متخصصان روانشناسی و روانپزشکی ایجاد شده و می‌شود.

ابتلای کادر درمان به کرونا

علاوه بر مشکلات سلامت روانی کادر درمان،‌ طی هفته‌های گذشته گزارش‌هایی نیز از ابتلای آن‌ها به این بیماری در استان‌های مختلف منتشر شده است.

یک فهرست منتشر شده به تفکیک استانی نشان می‌دهد تاکنون بیش از دو هزار و ۲۸۶ نفر از پرستاران،‌ پزشکان و سایر اعضای کادر درمان به این بیماری مبتلا شده‌اند. شماری از آن‌ها نیز در استان‌های مختلف بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده‌اند.

نتیجه مطالعه داخلی وزارت بهداشت نشان می‌دهد دست‌کم ۷۰ درصد مهم‌ترین نگرانی خود را نداشتن کیت حفاظت فردی می‌دانند و سه تن از هر چهار نفر کادر درمان نیز می‌گویند «به حد کافی» ماسک در اختیار ندارند.

با آن‌که مقام‌های ارشد وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا بارها بر مهیا کردن امکانات و حمایت از کادر درمان تاکید کرده‌اند؛ نتیجه این پرسشنامه داخلی وزارت بهداشت نشان می‌دهد که ۷۷ درصد اعضای کادر درمان به میزان بسیاری حمایت‌های این وزارتخانه را «در حد انتظار» ندانسته‌اند.

کمبود نیروی پرستاری

از سوی دیگر نیز مساله کمبود پرستار در کشور و اخراج برخی از آن‌ها در بیمارستان‌های خصوصی هم‌زمان با بحران کرونا مطرح شده است.

محمد میرزابیگی،‌ رییس کل سازمان نظام پرستاری،‌ روز شنبه ۲۳ فروردین‌ماه نامه‌ای به نمکی نوشته و در آن نسبت به اخراج و تعدیل پرستاران در تعدادی از بیمارستان‌های خصوصی کشور با «بهانه‌های واهی» هشدار داده بود.

هم‌زمان با انتشار این نامه در رسانه‌ها ایرج حریرچی،‌ معاون کل وزارت بهداشت، طی یک نشست خبری از عدم مسئولیت این وزارتخانه در ارتباط با اخراج پرستاران سخن گفت.

مساله اخراج پرستاران در شرایطی است که حیدرعلی عابدی،‌ عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس،‌ هشتم فروردین‌ماه با اشاره به نیاز به استخدام پرستار از کمبود ۱۰۰ هزار نفر در این حوزه کاری خبر داده بود.

هفته گذشته هم محمدرضا ظفرقندی، رییس سازمان نظام پزشکی کشور،‌ به رییس‌جمهوری نامه‌ای نوشت و با انتقاد از تصمیم بازگشایی اماکن عمومی درباره «فرسودگی کادر درمان» در نتیجه فشارها هشدار داد.