سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، در آستانۀ برگزاری شبهای قدر در مساجد با اشاره به تداوم شیوع کرونا در ایران، در این زمینه هشدار داد و تاکید کرد که «هر آن ممکن است به شرایط بد برگردیم». وی تاکید کرد که «بنا به دلایل کارشناسی» آستانهای مقدس فعلا بازگشایی نخواهند شد. در همین حال، به رغم کاهش عمومی شیوع بیماری و شمار مرگ و میر ناشی از آن، وضعیت برخی استانها نگران کننده ارزیابی شده است.
تبلیغ بازرگانی
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران، در گفتگو با شبکه خبر تاکید کرد که کرونا تمام نشده است و «باید آن را همچنان جدی گرفت». او گفت «در شهرهایی که فاصله گذاری هوشمند رعایت نشد، مردم گمان کردند همه چیز عادی است، ما ضرر کردیم».
سعید نمکی در بارۀ بازگشائی مساجد با احتیاط فراوان سخن گفت و یادآوری کرد که این تصمیم «پیرو توصیه مقام معظم رهبری» صورت گرفته است. وی با این حال بر الزامات اجتناب ناپذیر در این زمینه تاکید کرد و گفت «بازگشایی مساجد فقط در شبهای قدر به مدت ۲ ساعت» صورت میگیرد و «شرکت کنندگان باید ماسک و دستکش» باشند.
وزیر بهداشت تاکید کرد که «بنا به دلایل کارشناسی» آستانهای مقدس فعلا بازگشایی نخواهند شد، زیرا بگفتۀ او این نگرانی وجود دارد که «مردم با بازگشایی اماکن مقدس با شوق و ذوق زیارت راه بیفتند و تراکم ایجاد کنند».
در این زمینه، محمد نوروزپور، مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه، نیز اعلام کرد که «حتی در مناطق کمخطر که بقاع متبرکه باز هستند هم برنامهای برای شبهای قدر با حضور جمعیت برگزار نمیشود و تمام برنامههای بقاع برای [این] مراسم […] بدون حضور مستمع خواهد بود».
در همین حال، کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت ایران، با اعلام آمار شیوع کرونا در این کشور بر وضعیت نگران کنندۀ خوزستان تاکید کرد.
بگفتۀ وی از روز گذشته تا امروز ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۹، «بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۱۴۸۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی» شده که «۷۵ درصد [آنان] موارد غیربستری هستند». او تاکید کرد که استان های تهران و خوزستان بیشترین بیماران نیازمند بستری را دارند و استان خوزستان از این نظر «در وضعیت قرمز» قرار دارد.
براساس آمار رسمی ارائه شده از سوی سخنگوی وزارت بهداشت ایران «مجموع بیماران کووید ۱۹ در [این] کشور [در روز سه شنبه] به ۱۱۰۷۶۷ نفر رسید و با درگذشت […] ۴۸ بیمار دیگر کووید ۱۹ […] مجموع جان باختگان این بیماری به ۶۷۳۳ نفر» بالغ شد. وی گفت در حال حاضر «۲۷۱۳ نفر از بیماران مبتلا به این بیماری همچنان در وضعیت شدید تحت مراقبت قرار دارند.»
بگفتۀ کیانوش جهانپور «در طول ۲۴ ساعت گذشته در ۱۴ استان، موارد فوتی [وجود نداشته] و در ۵ استان نیز فقط یک مورد فوتی ثبت شده است».
خوزستان در وضعیت قرمز قرار دارد
مقامات وزارت بهداشت با ابراز نگرانی در بارۀ موقعیت خوزستان اعلام کردند که این استان «به علت افزایش موارد بستری و رعایت ناکافی پروتکلهای بهداشتی عقبگرد» داشته داشتیم و در آن «دوباره سختگیریها و تعطیلها اجرا میشود».
از سوی دیگر، فرهاد ابول نژادیان، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، گفت شماری از «بیماران مبتلا به ویروس کرونا تمایل به گذراندن مراحل درمان در منزل دارند [اما] محدودیتهای اجتماعی را رعایت نمیکنند درحالی که مبتلا کردن دیگران به صورت تعمدی جرم است». وی گفت این افراد به کلانتریها معرفی خواهند شد.
فرهاد ابول نژادیان تاکید کرد که «استان خوزستان درحال حاضر در پیک بیماری کرونا قرار دارد» و افزود «شهرستانهایی که به ازای هر یکصدهزار نفر جمعیت، روزانه سه بیمار قطعی مبتلا به کرونا شناسایی شود، باید تعطیل شوند».
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور در بارۀ آمار تفکیکی شهرستانهای خوزستان تاکید کرد که «طبق مصوبه ستاد ملی باید آمار مبتلایان به ویروس کرونا به صورت تجمیعی داده شود اما در شورای تامین استان خوزستان در راستای شفاف سازی قرار شد آمار به صورت تفکیکی داده شود». بگفتۀ وی «در چند روز گذشته به دلیل بروز مشکل در آزمایشگاه آبادان امکان تست گیری از بیماران» وجود نداشته است و اینک با بکار افتادن دوبارۀ آزمایشگاه آمار در غرب استان افزایش می یابد.
پیمان جهانگیری، فرماندار اندیمشک روز سهشنبه اعلام کرد که ادارات، نهادهای دولتی و بانکهای این شهرستان به غیر از مراکز بهداشتی، درمانی ، امدادی و عملیاتی» از ساعت ١١ روز سه شنبه تعطیل میشود. او گفت برای مقابله با شیوع ویروس کرونا «طرح کلی ضدعفونی و گندزدایی ادارات نیز روز چهارشنبه اجرا [در میآید] و به همین منظور روز چهارشنبه نیز ادارات و بانک ها تعطیل اعلام میشود».
قم همچنان در دل بحران کرونا قرار دارد
استاندار قم، بهرام سرمست، امروز سه شنبه در نشست ستاد تسهیل و رفع موانع تولید تاکید کرد که «قم همچنان در دل بحران کرونا قرار دارد» و افزود «ازآنجاییکه نخستین مورد ابتلای کرونا در قم کشف شد عملا امکان پیشبرد اقدامات پیشگیرانه در این استان برخلاف استانهای دیگر از بین رفت». او به مسئولان یادآوری کرد که «برخوردهای قهری نظامی و اپیدمی گلهای هر دو در مدیریت و کنترل کرونا شکستخورده است».
در همین حال، سیامک محبی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم، نیز امروز یادآوری کرد که « در سه روز گذشته تعداد مراجعات به بیمارستانها افزایشیافته است و [این] نگرانی را ایجاد میکند که بار دیگر وضعیت استان قم قرمز شود».
او به افرادی که قصد شرکت در مراسم شبهای قدر را دارند یادآوری کرد که «کلیۀ دستورالعمل های بهداشتی را به کار بندند». وی «افراد پرخطر و کسانی که بیماریهای زمینهای دارند» توصیه کرد از منازل این برنامهها را دنبال کنند.
رکورد افزایش بیماری در سیستان و بلوچستان
دکتر قاسم میری علی آباد، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بر افزایش شمار بیماران کرونائی در این استان تاکید کرد و گفت «از ابتدای اسفند تا کنون، چنین رکوردی در خصوص افزایش بییماران کرونائی نداشتهایم». بگفتۀ وی «در حوزه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ۶١۶ نفر، [در] حوزه دانشگاه علوم پزشکی زابل ١٧۴ نفر و در حوزه دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر ١١٩ نفر مبتلا به کرونا هستند».
درگذشت ١۵ بیماران مبتلا به اماس بر اثر کرونا
مدیرعامل انجمن ام اس ایران، عبدالحسین هوشمند، در بارۀ وضعیت این بیماران در دورۀ شیوع کرونا گفت «در حال حاضر در دسترسی به دارو مشکلی وجود ندارد، اما مشکل اصلی ما هزینه داروهاست». بگفتۀ وی از این نظر «شرایط بحرانی» وجود ندارد و «حداقل کل داروهای داخلی در دسترس بیماران قرار میگیرد». او با یادآوری اینکه «بخش عمده بیماران ام اس داروهایی را مصرف میکنند که سیستم ایمنی آنها را تضعیف میکند»، تاکید کرد که این بیماران بیش از دیگران در معرض ابتلا به کرونا قرار دارند. بگفتۀ وی «میانگین ابتلای بیماران ام اس به کرونا در هر استان ۱۰ الی ۱۵ نفر بوده است» اما این شمار در تهران […] تا ۶۰ نفر نیز رسیده» است. بر اساس آمار ارائه شده از سوی عبدالحسین هوشمند «١۵ نفر در جامعه هدف انجمن به دلیل کرونا» جان خود را از دست دادهاند.
بازگشائی مدارس از روز شنبه ٢٧ اردیبهشت
از سوی دیگر، محسن حاج میرزائی، وزیر آموزش و پرورش، امروز سه شنبه اعلام کرد که همۀ مدارس در کشور از روز شنبه ٢٧ اردیبهشت برای مدت یک ماه بازگشائی میشوند، اما حضور دانش آموزان در کلاس درس اجباری نیست.
بگفتۀ وزیر آموزش و پرورش، «حضور همه دانشآموزان در مدارس از هفته آینده با ماسک و دستکش و رعایت فاصلههای اجتماعی مجاز است» و شاگردانی که «سوال و یا مشکلی با آموزش مجازی و یا تلویزیونی ندارند، ملزم به حضور در مدرسه نیستند». او تاکید کرد که «دانش آموزان پیش دبستانی و استثنایی نیز به دلیل آسیب پذیر بودن در برابر ویروس کرونا اجازه حضور در مدارس را ندارند».
محسن حاج میرزائی در بارۀ برگزاری آزمونهای درسی گفت «امتحانات پایه نهم به علت انتخاب رشته دانش آموزان به صورت حضوری برگزار میشود، ولی درباره مجازی و غیرحضوری بودن امتحانات سایر پایههای تحصیلی هنوز تصمیم نگرفتهایم.»
طرح ویژۀ ترافیک تهران در دوران کرونا
محمد علیخانی، رئیس کمیسیون عمران و حمل ونقل شورای شهر تهران اعلام کرد که «طرح جدید ترافیک تهران پس از طی مراحل گوناگون مورد بررسی ستاد ملی کرونا و تصویب شورای ترافیک قرار گرفته و «اجرای آن با هماهنگی استانداری» صورت خواهد گرفت.
بگفتۀ وی این طرح دو هدف را دنبال میکند: «اول از بین رفتن نابسامانی [هائی] که در پی عدم اجرای طرح ترافیک ایجاد شد و [دوم] حذف سفرهای غیرضروری»، زیرا «سفرهای غیرضروری و افزایش تردد و ترافیک در مرکز شهر مشکلساز شده است».
او گفت «در این بسته […] پیشبینی شده است که برای شلوغ نشدن حمل ونقل عمومی، برای خودروهایی که به حمل و نقل عمومی کمک میکنند، تسهیلاتی در نظر گرفته شود؛ مانند تاکسیهای اینترنتی که بالغ بر ۲۰۰ هزار خودرو را در بر میگیرند. همچنین در این طرح برای سرویس ادارت و آژانسهای تاکسی تلفنی و سرویس مدارس نیز تسهیلات رایگان برای تردد در محدودهها در نظر گرفته شده است».
کادر درمان بیمارستانها نیز، در چارچوب این طرح «با ثبت در سامانه طرح ترافیک میتوانند به صورت رایگان در محدوده طرح ترافیک تردد داشته باشند». او گفت «کارمندان دولت نیز پیش از ساعت ۸ میتوانند با وسیله نقلیه شخصی رایگان وارد طرح شوند و در ساعت ۲ تا ۴ نیز از محدوده رایگان خارج شوند».
محمد علیخانی در بارۀ ظرفیت ناوگان حمل ونقل عمومی تهران گفت «حمل ونقل عمومی تهران در شرایط عادی روزانه ۵ میلیون سفر را پوشش میداد که در شرایط شیوع کرونا کل سفر مترو و اتوبوس فعلا به۱ میلیون سفر کاهش یافته است» و از همین رو «به صورت مستقیم ماهانه ۱۲۰ میلیارد تومان تنها به بخش حملونقل و ترافیک شهرداری تهران خسارت وارد شده است که این جدای از هزینههای اضافه شده از جمله ضدعفونی کردن روزانه ناوگان حمل و نقل است».
او اظهار امیدواری کرد که با ایجاد محدودیتها «افراد بتوانند از ظرفیتهای خالی […] تاکسیها [که بگفتۀ وی به] ۶۰ درصد میرسد استفاده کنند».