با وجود بازگشایی اماکن عمومی و کسبوکارها در ایران و کاهش محدودیتهای مربوط به کرونا؛ مسئولان سازمان بهزیستی در برخی استانها از ادامه افزایش تماس با اورژانس اجتماعی در ارتباط با خشونت خانگی خبر میدهند.
در استانهای اصفهان، البرز، گلستان، ایلام و خراسان شمالی مسئولان آماری مبنی بر افزایش ۵۰ درصدی تا ۱۰ برابری تماس با اورژانس اجتماعی از زمان آغاز بحران کرونا گزارش کردهاند.
عباس توفیقی، کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی اداره کل بهزیستی اصفهان، روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشتماه در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا گفت میزان تماس شهروندان از شروع بحران کرونا ۵۰ درصد افزایش یافته است.
او موضوع عمده این تماسها را مربوط به کودکآزاری، همسرآزاری و «تا حدود کمی» معلولآزاری عنوان کرد.
این مسئول بهزیستی افزایش مشکلات اقتصادی، بیکاری و همچنین کنار هم قرار گرفتن اعضای خانوادهها برای مدت طولانی را دلیل این مساله دانست.
همزمان مدیرکل بهزیستی ایلام و معاون اجتماعی این سازمان در استان خراسان شمالی نیز افزایش تماس و درخواست استفاده از خدمات این مراکز را تایید کردهاند.
روز دوشنبه مدیرکل بهزیستی استان البرز از ۱۰ برابر شدن تماسها با اورژانس اجتماعی خبر داد و گفت کودکآزاری موضوع اول این تماسها بوده است.
به گفته او، همسرآزاری، اختلافات خانوادگی و خودکشی از دلایل دیگر این تماسها در البرز بودهاند.
از سوی دیگر در شمال کشور رییس بهزیستی شهرستان گرگان، مرکز گلستان، از سه هزار تماس تلفنی با اورژانس اجتماعی خبر داده که بنا بر اظهارات او موضوع ۲۷۵ مورد از آنها «اختلاف حاد خانوادگی» ثبت شده است.
پیش از این نیز دو مقام سازمان بهزیستی ایران طی ماههای گذشته هشدار داده بودند که با اجرای طرح «فاصلهگذاری اجتماعی» میزان خشونتهای ثبتشده رشد قطعی نشان داده و اختلاف بین زوجین نیز سهبرابر افزایش پیدا کرده است.
روزنامه اعتماد در گزارشی در این زمینه به انتقاد از عملکرد اورژانس اجتماعی پرداخته است. رضا شفاخواه، وکیل دادگستری و عضو کمیته حقوقی «جمعیت امام علی»، در این زمینه گفته که اورژانش اجتماعی و بهزیستی توان،منابع مالی و نیروی لازم برای اقدام را ندارد.
تلاش مقامها و رسانههای حکومتی برای لاپوشانی
تایید رسمی افزایش خشونتهای خانگی همزمان با تایید وخامت اوضاع معیشتی و اقتصادی در پی بحران کرونا صورت میگیرد.
مرکز پژوهشهای مجلس در آخرین گزارش خود ضمن اشاره به امکان از بین رفتن تا بیش از شش میلیون شغل نوشته بود که مشکلات معیشتی این دوران برای طبقات پایین و کمدرآمد جامعه شدیدتر خواهد بود.
عضو کمیته حقوقی «جمعیت امام علی» میگوید که ۷۰ درصد کودکآزاریها از سوی اعضای نزدیک خانواده روی میدهد و این در مناطق حاشیه بیشتر عینیت دارد.
با اینحال برخی مقامهای ارشد دولت و رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران انتشار این آمار و توجه به موضوع خشونت خانگی از سوی نهادهای دولتی و رسانهها را با عنوان «سیاهنمایی» مورد انتقاد قرار دادهاند.
معصومه ابتکار، معاون زنان و خانواده ریسجمهوری، ۱۳ اردیبهشتماه در گفتوگو با وبسایت خبرآنلاین گفته بود که میزان خشونت خانگی در ایران در مقایسه با آمارهای جهانی چندان حاد و شدید نیست و از متوسط جهانی بهتر است.
وبسایت روزنامه جوان روز ۲۰ اردیبهشتماه در همین زمینه اقدام وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی مبنی بر ارسال پیامک اطلاعرسانی به شهروندان درباره گزارش کودکآزاری و همسرآزاری را دستمایه «سوءاستفاده شبکههای معاند» خواند.
وبسایت خبری مشرقنیوز هم در فروردینماه با انتشار گزارشی درباره وضعیت زنان در غرب و «بغرنج» خواندن آن از گزارش وضعیت خشونت خانگی ایران از سوی مقامهای دولت انتقاد کرده بود.
افزایش موارد خشونتهای خانگی در حالی اتفاق میافتد که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز یکشنبه در ارتباط تصویری با اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن مقایسه نهاد خانواده در ایران و کشورهای غربی در زمینه قرنطینه خانگی گفته بود: «در کشورهایی که خانواده پایه و معنای درستی ندارد، دوران خانهنشینی عمومی به این شکل قابل تحمل و درک نیست.»
خامنهای اضافه کرد در دوران کرونا «نقش و جایگاه خانواده در فرهنگی اسلامی-ایرانی» آشکار شد.