خانه / اخبار مهم روز / مشاور خامنه‌ای از سند همکاری با چین حمایت کرد

مشاور خامنه‌ای از سند همکاری با چین حمایت کرد


خامنه‌ای در دیدار با رئیس‌جمهوری چین گفته بود جمهوری اسلامی ایران “هیچ‌گاه همکاری‌های چین در دوران تحریم را فراموش نخواهد کرد”

علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و از مشاوران آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران از سند همکاری‌ ۲۵ ساله با چین دفاع کرده و این کشور را “مشتری‌ راهبردی” ایران خوانده است.

پیش‌نویس “برنامه ۲۵ ساله همکاری‌های جامع ایران و چین” اول تیرماه در هیات دولت تصویب شد.

دولت حسن روحانی به وزارت امور خارجه مأموریت داده تا با طرف چینی درباره جزئیات این برنامه به توافق برسد.

چین یکی از متحدان ایران در مجامع بین‌المللی بوده و آقای آقامحمدی در مصاحبه با تلویزیون ایران، از همکاری‌ با چین حمایت کرده و گفته است این کشور در سال‌های گذشته در ایجاد زیرساخت‌ها “برای ما کوتاهی نکرد.”

علی آقامحمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر آقای خامنه‌ای است. این گروه، یک دفتر مشورتی و مطالعاتی است.

آیت‌الله خامنه‌ای در سال ۱۳۹۴ در دیدار با شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، توافق برای یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله را “کاملاً درست و حکمت‌آمیز” خوانده بود. او همچنین گفته بود جمهوری اسلامی ایران “هیچ‌گاه همکاری‌های چین در دوران تحریم را فراموش نخواهد کرد”

جزئیات چندانی درباره برنامه ۲۵ ساله منتشر نشده ولی آقای آقامحمدی گفته است سند همکاری اقتصادی ایران و چین “در همه حوزه‌های برنامه ریزی اقتصادی ازجمله نفت و گاز، صنایع الکترونیک، حوزه‌های دانش بنیان و … است.”

او گفته است جمهوری اسلامی برای حذف نشدن از بازار نفت باید تولید روزانه خود را به ۱۰ میلیون بشکه در روز برساند و به همین خاطر به “مشتری راهبردی” نیاز دارد. آقای آقامحمدی، چین را مشتری راهبردی ایران برای خرید نفت دانسته است.

در حال حاضر تولید نفت ایران به دلیل تحریم‌های وضع شده دولت آمریکا به شدت کاهش یافته که این میزان کاهش به پایین‌ترین میزان در ۴۰ سال گذشته رسیده است. دولت دونالد ترامپ گفته بود تلاشش این است که فروش نفت ایران را ” به صفر برساند.”

هنوز این قرارداد به امضای دو کشور نرسیده اما اخیرا محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری سابق ایران در مورد آنچه یک قرارداد ۲۵ ساله “پنهان” و “دور از چشم ملت ایران” با یک کشور خارجی خواند، هشدار داد و گفت هر قرارداد “مخفیانه” که “برخلاف منافع کشور و ملت باشد، معتبر نیست.”

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این اظهارات گفت “طبیعی است که همکاری‌های راهبردی ایران و چین دشمن‌هایی داشته باشد”.

به نظر می‌رسد آقای آقامحمدی هم در این مصاحبه به موانعی برای امضای این قرارداد در کشور اشاره می‌کند. او گفته است “در مقطعی برای اجرای این سند پیش رفتیم اما در حالی که بسیاری از زیرساخت‌ها طراحی شده و ساز و کارها آماده بود، عده زیادی مانع شدند.”

رئیس گروه اقتصادی دفتر آقای خامنه‌ای نگفته این “عده زیاد” چه کسانی بودند و دلیل مخالفت آنها چه بوده اما به قراردادی ۲۰۰ میلیارد دلاری اشاره کرده و گفته است “جلوی کار را گرفتند.”

او در توضیح گفته است دولت دوم محمود احمدی‌نژاد “با برداشت اشتباهی که داشت مانع اجرای آن شد.” آقای آقامحمدی در عین حال می‌گوید “کشورهای غربی و انگلیسی‌ها و برخی هم در داخل بسیار فعالند که این میدان باز نشود.”

او گفته است “اکنون کسانی که می‌گویند با غرب و ترامپ حرف بزنیم، کم فروغ و کم تعداد شده‌اند.”