شبکه “سیبیسی” میگوید، طبق “فایل صوتی” دریافتی، رئیس کمیته تحقیقات ایران در مورد سرنگونی هواپیمای اوکراینی گفته است، آسمان ایران هنگام شلیک پروازممنوع نبوده تا نقشه حمله ایران به پایگاه آمریکا در عراق فاش نشود.
شبکه خبری “سیبیسی” کانادا در گزارشی میگوید، یک فایل صوتی ۹۱ دقیقهای ضبطشده در هفتم مارس سال جاری را به دست آورده که حاوی گفتوگوی عضوی از خانواده یکی از قربانیان سانحه سرنگونی هواپیمای اوکراینی با حسن رضاییفر، رئیس کمیته تحقیقات ایران در مورد این واقعه است.
بر پایه اظهاراتی که در این “فایل صوتی” آمده، مقامهای ارشد ایران در ۱۸ دی سال گذشته به این دلیل آسمان این کشور را پروازممنوع اعلام نکردند تا حمله موشکی سپاه پاسداران به پایگاههای آمریکا در عراق فاش نشود.
در همین تاریخ شلیک پدافند هوایی سپاه پاسداران به پرواز ۷۵۲ شرکت هواپیمایی اوکراین به سرنگونی هواپیما و مرگ ۱۷۶ سرنشین آن منجر شد.
فایل صوتی یادشده که به گزارش سیبیسی حاوی پارهای جزئیات در مورد سقوط این هواپیما و پاسخ ایران است، در حال حاضر در دست مقامهای کاناداست.
سیبیسی میگوید، این شبکه روز پنجشنبه یک کپی از این فایل را با ایمیل به رضاییفر، رئیس کمیته تحقیقات ایران فرستاده و خواستار پاسخ او شده است. اما در کمتر از ۲۴ ساعت خبر رسیده که او از ریاست تحقیقات مربوط به این هواپیما کنار گذاشته شده است. به خانوادههای قربانیان این سانحه در بریتانیا خبر داده شده که شخص دیگری ریاست این تحقیقات را بر عهده گرفته است.
رسانههای ایران هنوز از تغییر ریاست این تحقیقات خبری منتشر نکردهاند.
در همین حال روز گذشته سوئد و کانادا از امضای موافقتنامهای خبر دادند بین کشورهایی که اتباع آنها در پرواز اوکراین حضور داشتهاند. این کشورها توافق کردهاند که برای پرداخت غرامت به خانواده قربانیان با ایران وارد مذاکره شوند. حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان این پرواز، گفت که خانوادهها قبل از انجام تحقیقات مستقل حاضر نیستند غرامتی دریافت کنند.
اسماعیلیون در حساب کاربری خود در توییتر همچنین اعلام کرد که وزیر خارجه کانادا در تماسی که شخصا با او داشته، اطمینان داده که هنوز هیچ توافقی میان ایران و سایر کشورهایی که شهروندانشان در این هواپیما بودهاند، صورت نگرفته است.
پرواز PS752 اوکراین در ۱۸ دی ماه سال ۱۳۹۸ شش دقیقه پس از بلند شدن از باند فرودگاه “امام خمینی” تهران با شلیک دو موشک پدافند هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ساقط و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند. شهروندان کانادا، ایران، اوکراین، سوئد، بریتانیا و افغانستان دراین پرواز بودند.
مقامهای ایران تا سه روز علت سقوط هواپیما را نقص فنی اعلام میکردند اما با ادامه فشارهای بینالمللی شلیک به هواپیما را تأیید کردند. جمهوری اسلامی “خطای انسانی” را عامل شلیک به هواپیما عنوان کرده است.